Verantwoord op reis

Op Rotterdam The Hague Airport staat de Vanaf zaterdag 25 september versoepelt Rotterdam The Hague Airport een aantal coronamaatregelen in het luchthavengebouw. De overheid heeft aangekondigd dat genoeg mensen gevaccineerd zijn, daarom kan de basisregel ‘verplicht 1,5 meter afstand houden’ verandert worden in een dringend advies om afstand te houden. Verder zijn bezoekers, ophalers en wegbrengers weer welkom in de terminal.

Reis je binnenkort met het vliegtuig vanaf onze luchthaven? Bereid je dan goed voor. Het gaat er anders aan toe dan je misschien gewend bent. Zowel op onze luchthaven, als op de luchthaven op de plek van bestemming. Lees voor je vertrekt alles wat je moet weten over deze nieuwe regels. Je vindt deze informatie in je reisdocumenten, op de website van je luchtvaartmaatschappij, hier en op www.nederlandwereldwijd.nl

De luchthavens van de Schiphol Group hebben alle coronamaatregelen in luchthavengebouwen met elkaar gelijk getrokken. Wij vragen jou om je op de luchthaven aan de volgende regels te houden.

 • Mondkapje
  Je kunt vanaf zaterdag 25 september zonder mondkapje de terminal binnenlopen, maar vanaf de rij van de securitycheck is het dragen van een mondkapje (vanaf 13 jaar) verplicht. De verplichting van het dragen van een mondkapje (vanaf 13 jaar) is ook het geval in de vertrekhal, omdat afstand houden lastig hier is. Dit is het gebied waar alleen passagiers en medewerkers mogen komen.
 • Hygiënemaatregelen
  De hygiënemaatregelen: handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden en bij klachten thuisblijven en je laten testen bij de GGD blijven van kracht.
 • Bezoekers, ophalers en wegbrengers weer welkom
  Wil je vanaf zaterdag vliegtuigen spotten vanaf ons vernieuwde dakterras in restaurant Horizon? Dat kan weer! Bezoekers, ophalers en wegbrengers zijn weer welkom in onze terminal. We verzoeken wel om zoveel mogelijk afstand te bewaren tot anderen. Met deze versoepelingen vervalt de op 18 juni 2020 ingestelde beperking van de toegankelijkheid van de terminal en de verplichting om overal op Rotterdam The Hague Airport een mondkapje te dragen (vanaf 13 jaar).

Maatregelen bij vertrek vanaf onze luchthaven
De overdekte tent op het voorterrein van de terminal blijft in de maand oktober nog staan. Passagiers die buiten wachten krijgen zo bescherming tegen regen en zon.Iedere reiziger is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring maakt onderdeel uit van het online incheckproces van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, en wordt je dus automatisch aangeboden als je online incheckt. Check je liever in op de luchthaven, dan worden de vragen daar aan je voorgelegd. Daarnaast heb je voor veel bestemmingen een negatieve COVID-testuitslag nodig. In dat geval is het noodzakelijk om je voor vertrek naar de luchthaven te laten testen. Kijk op de website van nederlandwereldwijd.nl om te zien met welke maatregelen je rekening moet houden op jouw reisbestemming.

Iedere reiziger is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring maakt onderdeel uit van het online incheckproces van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, en wordt je dus automatisch aangeboden als je online incheckt. Check je liever in op de luchthaven, dan worden de vragen daar aan je voorgelegd. Op de luchthaven zie je markeringen, posters en hoor je regelmatig omroepberichten over de maatregelen die we treffen om veilig en verantwoord gebruik te maken van onze luchthaven. Verder kun je regelmatig je handen desinfecteren, door de aanwezigheid van desinfecterende handgel op de luchthaven. Toch is het bewaren van de 1,5 meter afstand niet altijd mogelijk. Op sommige plekken en op drukkere dagen ervaren we dat afstand houden moeilijk haalbaar is. Zoals bij check-in, de securitycontrole en het boarden. Mede daarom zijn mondkapjes in het luchthavengebouw verplicht. De meest actuele informatie over het coronavirus kun je vinden op website van het RIVM.

Wij raden jou tevens aan om de maatregelen in het land van bestemming goed in de gaten te houden. In sommige gevallen gelden hier aanvullende maatregelen; zo kan het zijn dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt die in het betreffende land geldig is. Wil je meer weten over reizen in deze coronatijd in Europa, check dan deze link op Nederland Wereldwijd.

Wil je specifieke informatie over het land waar jij naar toe reist? Klik dan op één van volgende landen en lees de informatie op de website van de overheid: Frankrijk, Griekenland, IJsland, Italië, Kroatië, Marokko, Portugal, Spanje, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland

Gratis coronatest voor reizigers
Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Voor meer informatie en het maken van een afspraak verwijzen wij je graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Bekijk voor vertrek goed het reisadvies van het land waar je naartoe reist. Daar vind je terug welke test je nodig hebt om naar het land af te reizen. In de meeste gevallen is een antigeen-sneltest voldoende en daarvan heb je de uitslag al binnen 3 uur. Doe je een NAAT(PCR)-test dan moet je langer op de uitslag wachten. Kijk voor meer informatie op testenvoorjereis.nl.

Verder kun je vanaf 1 juli kun je als Nederlandse reiziger gebruik maken van de Coronacheck App als je op reis gaat naar EU-landen en naar Schengen landen. Met de CoronaCheck App toon je jouw coronabewijs (QR-code) waarin staat dat je:

 • (volledig) gevaccineerd bent of;
 • recent negatief getest bent of;
 • onlangs zelf corona hebt gehad.

De QR-code die in de app wordt aangemaakt kun je op Rotterdam The Hague Airport op je mobiel of uitgeprint laten zien. Wil je liever geen gebruik maken van de app? Dat kan. De app is niet verplicht. Je mag ook met een ander geldig negatief testbewijs of vaccinatiebewijs op reis, als het aan de gestelde voorwaarden van het land van jouw bestemming voldoet. Je moet altijd de Nederlandse gezondheidsverklaring invullen. Meer informatie over de CoronaCheck App vind je op: www.coronacheck.nl

Maatregelen bij aankomst op onze luchthaven
Als je vanuit het buitenland naar onze luchthaven reist, dan ben je verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring maakt onderdeel uit van het online incheckproces van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, en wordt je dus automatisch aangeboden als je online incheckt. Check je liever in op de luchthaven, dan worden de vragen daar aan je voorgelegd.

Verder is per 8 augustus een negatieve testuitslag verplicht wanneer je terugkomt naar Nederland voor reizigers vanaf 12 jaar. Een vaccinatie- of herstelbewijs is ook een geldig coronabewijs voor het inreizen. In jouw vakantieland kun je je laten testen op corona. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Bij terugkomst op de luchthaven ontvangt u van de GGD een gratis zelftest. Het wordt op dit moment door de overheid geadivseerd om op dag 2 en dag 5 na aankomst een test te doen.

Moet ik in quarantaine bij aankomst in Nederland?
Bekijk de website van de Rijksoverheid voor de actueleinformatie.

Om duidelijk te maken hoe jouw vertrek vanaf onze luchthaven verloopt, hebben we een video gemaakt.

Download hier relevante documenten

Informatie over je vlucht
Check voor actuele vluchtinformatie de website van de luchtvaartmaatschappij. Jouw luchtvaartmaatschappij beschikt over de laatste vluchtinformatie. De luchtvaartmaatschappij informeert jouw tijdig over wijzigingen. Actuele informatie over vluchten – vanwege annuleringen door het coronavirus – is niet beschikbaar bij de informatiebalie van de luchthaven. Updates van Transavia vind je via de link:  https://www.transavia.com/nl-NL/update-coronavirus

Nieuwsberichten
Een overzicht van alle nieuwsberichten met betrekking tot het coronavirus vind je hier.

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Per bestemming gelden er bepaalde toegangseisen. De overheid informeert hierover via de website www.nederlandwereldwijd.nl. Omdat zij informatie continue bijwerken, raden wij je aan om deze site te checken voor jouw vertrek. Het is een ieders eigen verantwoordelijkheid om de juiste documenten voor jouw bestemming bij je te hebben. De website van de overheid helpt hierbij.