Verantwoord op reis

Vanaf zaterdag 6 november worden de coronamaatregelen weer aangescherpt. Voor Rotterdam The Hague Airport betekent dit dat passagiers, bezoekers en ophalers en wegbrengers in het luchthavengebouw een mondkapje dienen te dragen.

Reis je binnenkort met het vliegtuig vanaf onze luchthaven? Bereid je dan goed voor. Het gaat er anders aan toe dan je misschien gewend bent. Zowel op onze luchthaven, als op de luchthaven op de plek van bestemming. Lees voor je vertrekt alles wat je moet weten over deze nieuwe regels. Je vindt deze informatie in je reisdocumenten, op de website van je luchtvaartmaatschappij, hier en op www.nederlandwereldwijd.nl

De luchthavens van de Schiphol Group hebben alle coronamaatregelen in luchthavengebouwen met elkaar gelijk getrokken. Wij vragen jou om je op de luchthaven aan de volgende regels te houden.

  • Mondkapje
    Vanaf zaterdag 6 november dienen alle passagiers in het luchthavengebouw een mondkapje te dragen. De verplichting van het dragen van een mondkapje geldt voor passagiers vanaf 13 jaar.
  • Hygiënemaatregelen
    De hygiënemaatregelen: handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden en bij klachten thuisblijven en je laten testen bij de GGD blijven van kracht.
  • Afstand
    Op dit moment geldt een dringend advies voor het houden van 1,5 meter afstand te houden. Het bewaren van afstand is niet altijd mogelijk. Mede daarom geldt in de gehele terminal de mondkapjesplicht. Draag daarom vanaf binnenkomst een mondkapje. 

Maatregelen bij vertrek vanaf onze luchthaven
Iedere reiziger is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring maakt onderdeel uit van het online incheckproces van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, en wordt je dus automatisch aangeboden als je online incheckt. Check je liever in op de luchthaven, dan worden de vragen daar aan je voorgelegd. Op de luchthaven zie je markeringen, posters en hoor je regelmatig omroepberichten over de maatregelen die we treffen om veilig en verantwoord gebruik te maken van onze luchthaven. Verder kun je regelmatig je handen desinfecteren, door de aanwezigheid van desinfecterende handgel op de luchthaven. Toch is het bewaren van de 1,5 meter afstand niet altijd mogelijk. Op sommige plekken en op drukkere dagen ervaren we dat afstand houden moeilijk haalbaar is. Zoals bij check-in, de securitycontrole en het boarden. Mede daarom zijn mondkapjes in het luchthavengebouw verplicht. De meest actuele informatie over het coronavirus kun je vinden op website van het RIVM.

Wij raden jou tevens aan om de maatregelen in het land van bestemming goed in de gaten te houden. In sommige gevallen gelden hier aanvullende maatregelen; zo kan het zijn dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt die in het betreffende land geldig is. Wil je meer weten over reizen in deze coronatijd in Europa, check dan deze link op Nederland Wereldwijd.

Wil je specifieke informatie over het land waar jij naar toe reist? Klik dan op één van volgende landen en lees de informatie op de website van de overheid: Frankrijk, Griekenland, IJsland, Italië, Kroatië, Marokko, Portugal, Spanje, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland

Verder is sinds 8 augustus een negatieve testuitslag verplicht wanneer je terugkomt naar Nederland voor reizigers vanaf 12 jaar. Een vaccinatie- of herstelbewijs is ook een geldig coronabewijs voor het inreizen. In jouw vakantieland kun je je laten testen op corona. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Bij terugkomst op de luchthaven ontvangt u van de GGD een gratis zelftest. Het wordt op dit moment door de overheid geadivseerd om op dag 2 en dag 5 na aankomst een test te doen.

Moet ik in quarantaine bij aankomst in Nederland?
Bekijk de website van de Rijksoverheid voor de actueleinformatie.

Om duidelijk te maken hoe jouw vertrek vanaf onze luchthaven verloopt, hebben we een video gemaakt.

Download hier relevante documenten

Informatie over je vlucht
Check voor actuele vluchtinformatie de website van de luchtvaartmaatschappij. Jouw luchtvaartmaatschappij beschikt over de laatste vluchtinformatie. De luchtvaartmaatschappij informeert jouw tijdig over wijzigingen. Actuele informatie over vluchten – vanwege annuleringen door het coronavirus – is niet beschikbaar bij de informatiebalie van de luchthaven. Updates van Transavia vind je via de link:  https://www.transavia.com/nl-NL/update-coronavirus

Nieuwsberichten
Een overzicht van alle nieuwsberichten met betrekking tot het coronavirus vind je hier.

Veelgestelde vragen
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Per bestemming gelden er bepaalde toegangseisen. De overheid informeert hierover via de website www.nederlandwereldwijd.nl. Omdat zij informatie continue bijwerken, raden wij je aan om deze site te checken voor jouw vertrek. Het is een ieders eigen verantwoordelijkheid om de juiste documenten voor jouw bestemming bij je te hebben. De website van de overheid helpt hierbij.