Verantwoord op reis

Op Rotterdam The Hague Airport staat de gezondheid en veiligheid van passagiers en luchthavenmedewerkers voorop. Daarom hebben we verschillende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo houden we 1,5 meter afstand van elkaar en dragen we een mondkapje. Lees hier meer over de belangrijkste maatregelen die op onze luchthaven gelden.

Reis je binnenkort met het vliegtuig vanaf onze luchthaven? Bereid je dan goed voor. Het gaat er anders aan toe dan je misschien gewend bent. Op de luchthaven en in het vliegtuig gelden een aantal regels. Zo willen we samen met de luchtvaartmaatschappijen voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt onder onze passagiers en medewerkers. Lees voor je vertrekt alles wat je moet weten over deze nieuwe regels. Je vindt deze informatie in je reisdocumenten, op de website van je luchtvaartmaatschappij, hier en op www.nederlandwereldwijd.nl

Wij vragen jou om je op de luchthaven aan de volgende regels te houden:

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Draag een mondkapje
  • Om drukte en wachtrijen in de terminal te voorkomen, vragen wij je om buiten de terminal plaats te nemen in de aangegeven wachtrij. We laten iedereen gefaseerd binnen, waarbij we rekening houden met de vertrektijden en we ervoor zorgen dat iedereen op het juiste moment in de terminal is.
  • Neem een geldige gezondheidsverklaring mee. Alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring maakt onderdeel uit van het online incheckproces van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, en wordt je dus automatisch aangeboden als je online incheckt. Check je liever in op de luchthaven, dan worden de vragen daar aan je voorgelegd.
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Schud geen handen
  • Gebruik schone papieren zakdoekjes
  • Betaal zoveel mogelijk contactloos

Iedere reiziger is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring maakt onderdeel uit van het online incheckproces van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, en wordt je dus automatisch aangeboden als je online incheckt. Check je liever in op de luchthaven, dan worden de vragen daar aan je voorgelegd. Op de luchthaven zie je markeringen, posters en hoor je regelmatig omroepberichten over de maatregelen die we treffen om veilig en verantwoord gebruik te maken van onze luchthaven. Verder kun je regelmatig je handen desinfecteren, door de aanwezigheid van desinfecterende handgel op de luchthaven. Toch is het bewaren van de 1,5 meter afstand niet altijd mogelijk. Op sommige plekken en op drukkere dagen ervaren we dat afstand houden moeilijk haalbaar is. Zoals bij check-in, de securitycontrole en het boarden. Mede daarom zijn mondkapjes in het luchthavengebouw verplicht. De meest actuele informatie over het coronavirus kun je vinden op website van het RIVM.

Wij raden jou tevens aan om de maatregelen in het land van bestemming goed in de gaten te houden. In sommige gevallen gelden hier aanvullende maatregelen; zo kan het zijn dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt die in het betreffende land geldig is. Wil je meer weten over reizen in deze coronatijd in Europa, check dan deze link op Nederland Wereldwijd.

Maatregelen bij vertrek vanaf onze luchthaven
Iedere reiziger is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring maakt onderdeel uit van het online incheckproces van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, en wordt je dus automatisch aangeboden als je online incheckt. Check je liever in op de luchthaven, dan worden de vragen daar aan je voorgelegd. Daarnaast heb je voor veel bestemmingen een negatieve COVID-testuitslag nodig. In dat geval is het noodzakelijk om je voor vertrek naar de luchthaven te laten testen. Kijk op de website van nederlandwereldwijd.nl om te zien met welke maatregelen je rekening moet houden op jouw reisbestemming.

Maatregelen bij aankomst op onze luchthaven
Als je vanuit het buitenland naar onze luchthaven reist, dan ben je verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Alle passagiers die van, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring maakt onderdeel uit van het online incheckproces van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, en wordt je dus automatisch aangeboden als je online incheckt. Check je liever in op de luchthaven, dan worden de vragen daar aan je voorgelegd. Verder is het belangrijk om te checken of je uit een hoog-risicoland komt. Als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een hoogrisicoland is een negatieve testuitslag bij vertrek naar Nederland verplicht. Bekijk het reisadvies voor jouw bestemming op nederlandwereldwijd.nl.

Moet ik in quarantaine bij aankomst in Nederland?
Na aankomst in Nederland ga je meestal 10 dagen in quarantaine. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Om duidelijk te maken hoe jouw vertrek vanaf onze luchthaven verloopt, hebben we een video gemaakt.

Download hier relevante documenten

Informatie over je vlucht
Check voor actuele vluchtinformatie de website van de luchtvaartmaatschappij. Jouw luchtvaartmaatschappij beschikt over de laatste vluchtinformatie. De luchtvaartmaatschappij informeert jouw tijdig over wijzigingen. Actuele informatie over vluchten – vanwege annuleringen door het coronavirus – is niet beschikbaar bij de informatiebalie van de luchthaven. Updates van Transavia vind je via de link:  https://www.transavia.com/nl-NL/update-coronavirus

Nieuwsberichten
Een overzicht van alle nieuwsberichten met betrekking tot het coronavirus vind je hier.

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Per bestemming gelden er bepaalde toegangseisen. De overheid informeert hierover via de website www.nederlandwereldwijd.nl. Omdat zij informatie continue bijwerken, raden wij je aan om deze site te checken voor jouw vertrek. Het is een ieders eigen verantwoordelijkheid om de juiste documenten voor jouw bestemming bij je te hebben. De website van de overheid helpt hierbij.