Drones

Onbemande luchtvaart is een nieuwe markt die volop in ontwikkeling is. Toepassingen op de luchthaven zijn onder andere het inspecteren van de start- en landingsbaan, toestellen op het platform en inspectie van de zonnepanelen rond de luchthaven. Op luchthavens zoals Rotterdam The Hague Airport wordt actief gewerkt aan integratie van de verschillende nieuwe en innovatieve toepassingen van drones met het bestaande luchtverkeer. 

Het veilig en efficiënt inzetten van drones op Rotterdam The Hague Airport is mogelijk dankzij lokaal opgestelde procedures tussen de luchthaven en LVNL. Benieuwd naar de eerste uitgevoerde dronevluchten op onze luchthaven?

Lees meer

Naast de inzet van drones ten behoeve van de eigen bedrijfsvoering neemt het aantal partijen dat zich richt op het inzetten van delivery drones toe. Zo doen ANWB, Post NL, Erasmus MC en Sanquin momenteel al onderzoek naar het leveren van medische goederen per drone en kijken onze buren van Port of Rotterdam naar de inzet van goederen- en passagiersdrones voor de leveringen van cruciale productie-onderdelen naar schepen op zee en het veilige transport van mensen naar bijvoorbeeld schepen en boorplatforms. Op dit vlak kan de luchthaven ook een rol spelen. 

Dutch Drone Delta 
De Royal Schiphol Group, en daarmee Rotterdam The Hague Airport, maken deel uit van het samenwerkingsverband Dutch Drone Delta zal In dit samenwerkingsverband zal er met diverse partners gewerkt worden aan de realisatie van Urban Air Mobility, ook wel personenvervoer met luchttaxi’s die verticaal landen en opstijgen. Naast onderzoek worden er vanuit de Dutch Drone Delta ook proefvluchten voorbereid en uitgevoerd die in sommige gevallen ook op Rotterdam The Hague Airport plaatsvinden.  

De partners zijn onder meer Transavia, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), Port of Rotterdam, KPN, a.s.r. schadeverzekeringen, RAI, Connekt, Antea Group, Space53, NS, NLR, AirHub en Rijkswaterstaat.

Meer info

Disclaimer: Het gebruik van drones door onbevoegden in de nabijheid van luchthavens blijft onveranderd verboden. Kijk op Rijksoverheid.nl voor de actuele regels.