Onderwijs en projecten

Voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar van scholen uit de omgeving hebben wij een speciaal educatief programma ontwikkeld voor het basisonderwijs genaamd “Speurtocht Hoogvliegertjes”. Hiermee ontvangen wij jaarlijks ruim 7.000 kinderen. Daarnaast bieden wij voor luchtvaartgerelateerde opleidingen de mogelijkheid voor een kijkje achter de schermen tijdens een rondleiding. Ook is het mogelijk om op Rotterdam The Hague Airport stage te lopen. Vanwege de verbouwingswerkzaamheden is het op dit moment niet mogelijk om je in te schrijven voor de Speurtocht Hoogvliegertjes. Onze excuses voor het ongemak.

Stage en afstuderen

Voor het huidige schooljaar hebben wij ontzettend veel aanvragen binnen gekregen voor een snuffelstage. We zijn er trots op dat er zoveel leerlingen een stage willen lopen bij Rotterdam The Hague Airport! Dit betekent wel dat alle stageplekken al bezet zijn voor dit schooljaar. We kunnen helaas geen stageaanvragen meer in behandeling nemen.

Rotterdam The Hague Airport is dé plek om een enorme dosis ervaring op te doen en de dynamiek van de luchtvaart te beleven! Onze organisatie kenmerkt zich door te investeren in ontwikkeling. Daarom bieden wij jaarlijks plaats aan studenten om bij ons af te studeren of stage te lopen. We verwelkomen VMBO’ers, MBO’ers, HBO’ers en WO’ers voor zowel snuffel, leer- als afstudeerstages. Alle afspraken over bijvoorbeeld de stagevergoeding, je werktijden, staan in een stageovereenkomst. Deze wordt opgesteld wanneer je als stagiair bij Rotterdam The Hague Airport aan de slag gaat.

Champs on Stage
Rotterdam The Hague Airport is aangesloten bij het project Champs on Stage, een initiatief waarbij leerlingen uit het VMBO de mogelijkheid wordt geboden om een leuke en goed begeleide stageplaats te krijgen op de luchthaven (en andere bedrijven in Rotterdam). Stagiaires krijgen gedurende 2 weken een kijkje achter de schermen van de luchthaven en komen met uiteenlopende beroepen in aanraking; van de luchthavenbrandweer tot maaltijdcatering voor vliegtuigen. Deze stageplaatsen worden ingevuld via de organisatie van Champs on Stage en de scholen die zich bij dit project hebben aangesloten. Meer informatie over het project Champs on Stage kun je vinden op www.champsonstage.nl.

Gedurende de stageweken via Champs on Stage is er plaats voor enkele (snuffel)stagiaires van scholen die niet aangesloten zijn bij dit project. Voorwaarde is dat je interesse hebt in de luchtvaart en/of toerisme, en dat je een vervolgopleiding wilt gaan doen die gerelateerd is aan deze sector. Daarnaast ben je natuurlijk heel gemotiveerd en zal je er alles aan doen om tijdens je kortdurende stage een onvergetelijk goede indruk achter te laten!

JINC
Rotterdam The Hague Airport werkt samen met JINC. Het doel is om jongeren uit de regio op weg te helpen naar een goede start op de arbeidsmarkt.

JINC is een non-profit organisatie die grotendeels wordt gefinancierd door het bedrijfsleven. JINC laat jongeren tussen de 8 en 16 jaar ervaren hoe het werkt op de arbeidsmarkt door beroepsoriëntatie op de werkvloer, het aanleren van (sociale) vaardigheden en het aanbieden van workshops over ondernemerschap. Hierdoor krijgen jongeren meer kansen, ook als ze opgroeien in een omgeving waar dat minder vanzelfsprekend is.

Rotterdam The Hague Airport huisvest een breed spectrum aan activiteiten en banen en voelt zich daarmee mede verantwoordelijk voor de beroepsoriëntatie van jongeren uit de regio. De projecten van JINC op de luchthaven, waarbij de medewerkers ook een actieve rol vervullen, helpen dit doel te realiseren. De ervaring is dat vreemde ogen dwingen en dat de expertise van professionals jongeren inspireert.

Project Startbaan
Project Startbaan is een initiatief van de Politie Eenheid Rotterdam, Rotterdam The Hague Airport, Korps Mariniers, Albeda, Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam. De deelnemers doorlopen een gevarieerd opleidingsprogramma van vier weken. Dit vindt onder andere plaats op de luchthaven en bestaat uit algemene onderdelen zoals: sollicitatietraining, computervaardigheden en bedrijfshulpverlening. Een speciaal team verzorgt de selectie en de dagelijkse begeleiding van de deelnemers tijdens het project.

Project Startbaan is het vervolg op soortgelijke projecten die Rotterdam The Hague Airport en de Politie Eenheid Rotterdam sinds 2004 uitvoeren. De basis van het succes is dat de deelnemers een eerste handreiking krijgen bij het beklimmen van de maatschappelijke ladder. Over het algemeen beschikken zij door persoonlijke omstandigheden niet over de benodigde startkwalificatie(s) voor de arbeidsmarkt.

Zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid zijn de kernbegrippen van Project Startbaan, daarom is er geen sprake van een baangarantie. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de kandidaten zélf het heft in handen nemen, zich op diverse vlakken oriënteren en na afronding van het project de eventueel geboden kans op de arbeidsmarkt pakken. Uiteraard worden zij daarin zowel, tijdens als na het project ruim begeleid in samenwerking met de gemeente Rotterdam.

Speurtocht Hoogvliegertjes
Vanwege de verbouwingswerkzaamheden is het op dit moment niet mogelijk om je in te schrijven voor de Speurtocht Hoogvliegertjes. Onze excuses voor het ongemak. 

Kinderen in felgele hesjes, die een ochtendje komen meehelpen, zijn inmiddels een bekend fenomeen op Rotterdam The Hague Airport. Kinderen uit groep 1-4 kunnen op de luchthaven, onder begeleiding van hun juf, meester of een ouder, de speciaal voor hen ontwikkelde speurtocht Hoogvliegertjes doen. De kinderen gaan in kleine groepjes op pad met een pilotenkoffer gevuld met opdrachtjes.

De kinderen mogen op de stoel van een grondsteward(ess) zitten, doen op het panoramaterras de marshallers na en bekijken röntgenfoto’s van koffers. Ze staan met hun neus boven op het platform waar de vliegtuigen aankomen en vertrekken. Tenslotte rusten ze uit van een drukke ochtend met een kleurplaat en een glaasje limonade in restaurant De Horizon.

Doelgroep:
Basisonderwijs – groep 1 t/m 4

Begeleiding:
De speurtocht wordt door een medewerker van de luchthaven ingeleid. Vervolgens gaan de kinderen met hun eigen begeleiders (minimaal 5) op pad.

Inhoud:

  • Welkomstwoord
  • De kinderen worden in vijf groepjes verdeeld en krijgen allemaal een echt ‘veiligheidsvestje’ aan
  • Ze ontvangen een speurtochtboekje en potloden
  • De begeleider van ieder groepje krijgt een pilotenkoffer, waar de materialen voor de speurtocht in zitten
  • De speurtocht bestaat uit zeven activiteiten
  • Halverwege de speurtocht is een pauze ingepland met limonade en een kleurplaat
Blijf op de hoogte!