In de lucht

Rotterdam The Hague Airport is een proeftuin voor duurzame luchtvaart. Samenwerkingspartner RHIA innoveert veel met elektrisch en op waterstof vliegen. Ook stimuleert RTHA vlootvernieuwing, waardoor bijvoorbeeld TUI met schonere en stillere toestellen vliegt.

Het gezamenlijke doel van de hele luchtvaartsector is om in 2030 de CO2-uitstoot van de luchtvaart vanuit Nederland terug te hebben gebracht naar het niveau van 2005. In 2050 is de luchtvaart dan CO2-neutraal.

Maatregelen om duurzamer te vliegen:

  • Duurzame brandstoffen: deze stoten aanzienlijk minder CO2 uit dan gewone kerosine. RTHA investeert momenteel in het ontwikkelen van synthetische kerosine.
  • Sustainable Aviation Fuel: Rotterdam The Hague Airport stimuleert reizigers om duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAFs) te kopen via het ‘book & claim’ principe. Per kilo kerosine scheelt dit maar liefst 80% CO2 uitstoot.
  • Elektrisch vliegen: de Pipistrel Velis Electro staat op RTHA en het is geschikt voor twee personen. De Pipistrel is het eerste in Nederland geregistreerde elektrisch toestel.
  • ZeroAvia: Rotterdam The Hague Airport werkt aan een plan voor een eerste emissievrije luchtvaartroute met een 19-zitters vliegtuig tussen Rotterdam The Hague Airport en London.
  • PMD-afval scheiden aan boord: Ook Transavia doet aan verduurzaming. Transavia scheidt op alle vluchten Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD). Na afloop van de vlucht neemt de afvalverwerker van de luchthaven het afval in en zorgt voor de juiste verwerking.