[THUIS OP RTHA] In gesprek met Erik van Leeuwen

3 januari 2022
Terug

Dagelijks werken er zo’n 2200 mensen op het terrein van Rotterdam The Hague Airport. Ze houden het vliegveld veilig, schoon, publiek toegankelijk of werken er in een van de vele gebouwen. Maar wie zijn die mensen? In Thuis op RTHA spreken we deze keer met Erik van Leeuwen van Trigion Beveiliging. Erik vertelt over zijn werk en hoe hij bijdraagt aan een veilige maar ook duurzame luchthaven.

Wat vind je belangrijk in je werk?
“Ik ben de verbinding tussen de twee stenen. Ik ben de leidinggevende van de supervisors. De supervisors zorgen er samen met de teamleiders voor dat de passagiers een aangename reis hebben vanaf Rotterdam The Hague Airport. Ik zorg er eigenlijk voor dat de samenwerking tussen RTHA, Facilicom/Trigion, de leidinggevenden en de supervisors en al het andere personeel goed verloopt.”

Hoe vind je dat jouw werkzaamheden bijdragen aan een veilige luchthaven?
“Ik draag voornamelijk bij aan een veilige luchthaven door de processen en protocollen die ik samen met mijn team iedere week doorloop. Ook hebben wij om de week een KPI-overleg met de luchthaven, waarbij we samen met de luchthaven kijken naar prestatie indicatoren. Hier komen aandachtspunten en positieve punten uit, zo willen we kwalitatief gezien steeds blijven verbeteren.

Ook koppelen we de aandachts-en verbeterpunten, maar ook zeker de positieve punten terug aan onze medewerkers. Dit zorg ervoor dat wij als organisatie samen met de luchthaven steeds kunnen blijven verbeteren en hierdoor voor de passagier een betere beleving kunnen achterlaten.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Het leukste van mijn werk vind ik het bedenken van verbeteringen die direct effect hebben. Ik vind het leuk om een verandering te kunnen maken in een procedure of systeem, waardoor mensen begrip krijgen voor wat wij als Trigion doen.”

Wat is jouw bijdrage aan een duurzame/innovatieve luchthaven?
“Wij denken als Trigion zeker ook na over duurzaamheid op de Rotterdam The Hague Airport. Het belangrijkste voor ons zijn de nieuwe voertuigen die wij hebben. De nieuwe voertuigen zijn 100% elektrisch wat natuurlijk bijdraagt aan een duurzame luchthaven.”

Welke verbeteringen zie je voor de luchthaven?
“Bepaalde spullen die wij gebruiken kunnen in mijn ogen vaak beter, omdat er altijd innovaties zijn waardoor wij efficiënter zouden kunnen werken. Ik vind dat de luchthaven al goed luistert naar onze behoeftes: als er bijvoorbeeld een nieuwe camera moet worden geplaatst of vervangen, dan weet ik dat dit hiernaar wordt geluisterd. Daarom vind ik de samenwerking met de luchthaven zo prettig. Ze huren ons niet alleen in, maar luisteren ook echt naar wat wij graag willen of nodig hebben.”

Hoe zie je Trigion en de luchthaven over 5 tot 10 jaar?
“Ik denk dat de luchthaven veel vordering gaat maken in het bereiken van de CO2-neutrale doelstelling. Ook denk ik dat over 5 tot 10 jaar al onze eigen voertuigen van Trigion elektrisch zullen worden. Er zal dan ook waarschijnlijk minder manbeveiliging nodig zijn, omdat er dan nog meer beveiliging kan worden gedaan met behulp van techniek. Wel denk ik dat manbeveiliging altijd nodig blijft omdat je ‘de controle’ zal moeten blijven uitvoeren, zeker op een plek als de luchthaven. Het zal wel efficiënter worden om te weten wanneer je precies de manbeveiliging nodig hebt, door de ontwikkeling van nieuwe systemen en techniek.”

Wat weten mensen niet van jullie?
“De diversiteit is bij ons heel hoog. Als je hier start als beveiliger, dan is het leuk dat je gelijk verschillende takken van beveiliging kunt doen. Zo kun je op de bus gaan rijden, omgaan met de passagiers, de bagageruimte, de cameraruimte… Kortom: ik denk dat het een hele leuke en diverse werkplek is om als beveiliger aan de slag te gaan.”

Tot slot
Werk je zelf op Rotterdam The Hague Airport? En wil je graag zelf over je werk vertellen in Thuis op RTHA? Mail dan naar [email protected].

Rotterdam The Hague Airport zet in op verbetering luchtkwaliteit voor medewerkers

18 april 2024
Terug

Door de verbranding van diesel en kerosine komen er verschillende schadelijke stoffen vrij. Een van die stoffen is ultrafijn stof (UFP – Ultra Fine Particles). Over het effect van UFP op de gezondheid is wereldwijd nog weinig bekend. Rotterdam The Hague Airport (RTHA) hecht veel belang aan een veilige en gezonde werkomgeving en heeft TNO opdracht gegeven om UFP blootstellingsmetingen uit te voeren op de luchthaven. RTHA werkt actief aan een programma van maatregelen om de uitstoot van voertuigen en materieel op het platform uiterlijk 2030 naar nul te brengen.

Ultrafijn stof blootstellingsmetingen platform
In de zomer van 2023 heeft TNO, in opdracht van RTHA metingen gedaan naar de concentraties ultrafijn stof op het platform. Er zijn, na overleg met TNO en na inventarisatie bij alle partnerbedrijven, blootstellingsmetingen gedaan onder 5 representatieve functies op de luchthaven. De uitkomsten van het blootstellingsonderzoek laten zien dat de bemeten functies aan een hoge concentratie UFP worden blootgesteld. RTHA is al langere tijd bezig met de ontwikkeling van maatregelen om de uitstoot van en blootstelling aan ultrafijn stof te verlagen. Dit betreft zowel bronmaatregelen als persoonlijke beschermingsmaatregelen.

Bronmaatregelen
RTHA blijft inzetten op elektrificatie van voertuigen en apparatuur op het platform. In 2025 zullen alle GPU’s (Ground Power Units – voorzien het vliegtuig van grondstroom) elektrisch zijn en uiterlijk 2030 zullen alle voertuigen emissievrij zijn. Tevens is er een prikkel ingebouwd in de havengelden om het vliegen met schonere vliegtuigen te stimuleren. Daarnaast heeft de luchthaven richtlijnen opgesteld voor de luchtvaartmaatschappijen om het gebruik van APU’s (de hulpmotor die in het vliegtuig de energie levert bij stilstand op het platform) te beperken.

RTHA onderzoekt momenteel of nog er andere bronmaatregelen mogelijk zijn en welke aanpassingen hiervoor in de infrastructuur of operatie nodig zijn, zodat de uitstoot op het platform verminderd kan worden.

Persoonlijke bescherming
Om personeel op het platform zo goed mogelijk te beschermen tegen blootstelling aan ultrafijn stof zijn er verschillende maatregelen getroffen. Zo zijn er aanbevelingen gedaan over betere werkposities op het platform en wordt het personeel geadviseerd om op het platform beschermende mondkapjes te dragen.

RTHA werkt samen met de andere luchthavens binnen de Schiphol Group aan de verschillende maatregelen.

Het onderzoek uitgevoerd in 2023 geldt voor de situatie op het platform en niet voor de verdere omgeving van de luchthaven. In 2018 is in opdracht van RTHA een onderzoek uitgevoerd door TNO naar UFP in de direct omliggende woonwijken. De conclusie uit het rapport luidde dat naar schatting c.a. 15% van ultrafijn stof in de direct omliggende woonwijken afkomstig is van de luchthaven.  De overige 85% van ultrafijn stof komt van andere bronnen zoals wegverkeer en haven/industrie.

Hoogvliegersdag op de luchthaven: een dag vol avontuur

16 april 2024
Terug

Zaterdag 13 april stond Rotterdam The Hague Airport in het teken van een speciaal evenement: de Hoogvliegersdag. Tijdens de Hoogvliegersdag kregen vijftig zieke of gehandicapte kinderen de kans om voor één dag piloot te zijn. Deze bijzondere dag werd georganiseerd door Stichting Hoogvliegers, die deze kinderen tussen 6 en 17 jaar de gelegenheid biedt om hun dromen waar te maken. Er werden ongeveer 50 vluchten uitgevoerd, waardoor elk kind een moment als piloot kon ervaren.

Een dag vol avontuur
De dag begon vol enthousiasme toen de kinderen in verschillende speciale voertuigen aankwamen op de luchthaven, waar een dag vol avontuur op hen wachtte. Bij het vliegtuig aangekomen namen de jonge avonturiers plaats naast professionele piloten en stegen onder hun veilige begeleiding op. In de cockpit leerden de kinderen hoe een vliegtuig wordt bestuurd en navigeerden zij door de wolken boven Rotterdam en Den Haag.

Terug op de grond, in de hangar van het Fletcher-Wingshotel, werden diverse activiteiten aangeboden. De kinderen kregen een exclusief kijkje van de luchthavenbrandweer, waar zij de indrukwekkende crashtender van dichtbij bekeken. Bij de Douane kregen ze een les over de taken van het controleren op verboden middelen en mochten zelfs een vluchtsimulator uitproberen.

De dag werd veilig en zorgvuldig begeleid door een team van vrijwilligers en het luchthavenpersoneel, die samenwerkten om de kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Als afsluiting van deze avontuurlijke dag ontvingen de kinderen hun welverdiende Hoogvliegersdiploma’s, een mooie herinnering aan hun moedige avontuur hoog in de lucht.

Stichting Hoogvliegers
Sinds de oprichting in 2007 heeft Stichting Hoogvliegers al meer dan 12.500 kinderen een bijzondere ervaring kunnen bieden. Deze vliegdagen worden georganiseerd op verschillende luchthavens door het hele land en zorgen elke keer weer voor een onvergetelijke dag voor de deelnemende kinderen. Wil je meer lezen over Stichting Hoogvliegers? Bezoek dan hun website: Stichting Hoogvliegers, wij vliegen met zieke en gehandicapte kinderen | Stichting Hoogvliegers

Proefdraaien van Transavia Boeing 737-700

5 april 2024
Terug

Op vrijdag 5 april tussen 17:00 en 18:00 zal de Transavia Boeing 737-700 na uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden proefdraaien. Deze tests zijn cruciaal om de veiligheid en betrouwbaarheid van elk vliegtuig te waarborgen. Het proefdraaien van de Transavia Boeing 737-700 is voor technische doeleinden, vanwege schade aan de motor.

Het proefdraaien duurt 60 minuten, met 20 minuten op hoog vermogen, zoals toegestaan volgens de vergunning. Het proefdraaien kan tijdelijke geluidshinder veroorzaken. We verontschuldigen ons voor eventuele overlast die hierdoor kan worden ervaren.

Hoogvliegersdag op Rotterdam The Hague Airport: Een dag vol avontuur voor bijzondere kinderen

4 april 2024
Terug

Op zaterdag 13 april staat Rotterdam The Hague Airport in het teken van een speciaal evenement: de Hoogvliegersdag. Deze bijzondere dag, georganiseerd door Stichting Hoogvliegers, biedt zieke of gehandicapte kinderen tussen 6 en 17 jaar de kans om een onvergetelijk avontuur te beleven door voor een dag als piloot boven Rotterdam te vliegen. In het kader hiervan zullen er ongeveer 50 vluchten tussen 9.30 en 15.00 uur plaatsvinden vanaf Rotterdam The Hague Airport.

Hoogvliegersdag op RTHA

Het evenement vindt plaats op zaterdag 13 april in de hangar van het Fletcher-Wingshotel, gelegen naast de terminal van RTHA en op het luchthaventerrein. We willen graag de omwonenden van Rotterdam The Hague Airport op de hoogte stellen van deze extra activiteit op de luchthaven en hopen op uw begrip. Met dit initiatief streven we ernaar om de kinderen een dag vol vreugde en onvergetelijke herinneringen te bieden, die hen nog lang zullen bijblijven.

Stichting Hoogvliegers

Sinds de oprichting van de stichting in 2007 hebben al meer dan 12.500 kinderen deel kunnen nemen aan deze unieke ervaring. Hoogvliegersdagen vinden het hele jaar door plaats op verschillende luchthavens, en dit keer is Rotterdam The Hague Airport de trotse locatie.

Het zomerseizoen is begonnen op Rotterdam The Hague Airport

4 april 2024
Terug

Het zomerseizoen is van start gegaan op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en loopt tot en met 26 oktober 2024. Gedurende deze periode worden ongeveer 12.000 vluchten verwacht, waarbij naar schatting 1,6 miljoen passagiers worden vervoerd.

Het zomerseizoen van dit jaar is vergelijkbaar met vorig jaar. Het aantal vliegtuigbewegingen en het verwachte aantal passagiers blijven gelijk. Juli, augustus en september blijven traditioneel de drukste maanden op RTHA.

Bestemmingen

Populaire zomerbestemmingen zijn onder andere Malaga, Faro en Antalya. Bovendien zijn er twee bestemmingen toegevoegd: Casablanca en Izmir. TUI zal één vlucht per week naar Casablanca uitvoeren, op maandagen van 24 juni tot 21 oktober. Naar Izmir zal door Corendon worden gevlogen op donderdag en zaterdag in de periode van 1 juni tot en met 28 september.

Advies aankomsttijd luchthaven

Omdat het zomerseizoen vergelijkbaar is met dat van vorig jaar, verwachten we ook dit jaar geen of korte wachttijden. Daarom adviseren we passagiers om niet eerder dan twee uur van tevoren aanwezig te zijn op de luchthaven.

Volkstuingebruikers rondom Rotterdam The Hague Airport kunnen groenten uit de tuin blijven eten

2 april 2024
Terug

Bij nieuwe metingen aan de buitenzijde van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zijn op sommige plekken verhoogde concentraties PFAS gevonden. GGD Rotterdam-Rijnmond stelt dat leden van Volkstuinvereniging Wilgentuin en Volkstuinvereniging Zuiderlaan hun tuinen kunnen blijven bewerken en de verbouwde groenten kunnen blijven eten. Als ze maar enkele adviezen naleven.

Uitkomsten metingen
In januari 2024 zijn vervolgmetingen naar PFAS gedaan door advies- en ingenieursbureau TAUW. Bij Volkstuinvereniging Wilgentuin, Ponyclub de Schieruiters en in de naastgelegen sloten hebben metingen plaatsgevonden in de grond, het grondwater en het oppervlaktewater. Op verzoek van de gemeente is ook Volkstuinvereniging Zuiderlaan bemeten. De GGD voerde op basis van deze resultaten een gezondheidskundige beoordeling uit. De gehalten aan PFAS in de meeste tuinen zijn op beide volkstuinverenigingen hoger dan de advieswaarde voor dagelijks eten uit de tuin. Dit kan een risico zijn voor tuinders die elke dag uit de eigen tuin eten. Als tuinders af en toe uit eigen tuin eten, is de extra hoeveelheid PFAS die ze binnenkrijgen gering. Het gezondheidsrisico is dan klein. Verder zijn de concentraties PFAS in het slootwater direct langs de volkstuinen, op sommige plekken hoger dan de norm voor het besproeien van moestuinen.

Adviezen voor volkstuinen en ponyclub

De 2 nabijgelegen volkstuinverenigingen en ponyclub zijn geïnformeerd over de onderzoeksresultaten. De tuinders krijgen van de GGD het advies om het eten van groenten uit eigen tuin af te wisselen met groenten uit de supermarkt en eventueel te telen in bakken. Daarnaast adviseert de GGD om niet te sproeien met slootwater. Voor de ponyclub zijn geen maatregelen noodzakelijk.

Aanleiding metingen
In 2023 zijn tijdens metingen rond de brandweer-oefenplaats en 2 naastgelegen sloten verhoogde concentraties PFAS gevonden. Toen is echter maar één keer gemeten. Dat gaf te weinig informatie om conclusies te trekken. Vandaar dat in januari 2024 vervolgmetingen zijn gedaan.

RTHA werkt in dit proces nauw samen met de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de GGD Rotterdam Rijnmond en DCMR Milieudienst Rijnmond.  

PFAS in blusmiddelen brandweer 
RTHA heeft een eigen bedrijfsbrandweer voor calamiteiten op de luchthaven. RTHA bluste tijdens incidenten en oefeningen in het verleden met een wettelijk voorgeschreven PFAS-houdend blusmiddel. Sinds 2020 wordt, dankzij een aanpassing in EASA wet- en regelgeving, op RTHA geen PFAS-houdend blusmiddel meer ingezet bij incidenten. Sinds 2005 gebruikt de brandweer bij blusoefeningen op de luchthaven alleen nog maar water.   

Wat zijn PFAS? 
PFAS is een groep van chemische stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Ze breken slecht af, verspreiden zich makkelijk en hopen zich op in planten, dieren en mensen. PFAS zitten overal in Nederland in kleine hoeveelheden in de grond, het grondwater, het oppervlaktewater en in planten en dieren. Ze komen onder meer via ons eten en drinken in ons lichaam terecht.  

Een Q&A en eerdere berichten zijn te vinden op www.rtha.com/pfas.

De belangrijke rol van de traumahelikopter op Rotterdam The Hague Airport  

2 april 2024
Terug

In het hart van Zuidwest-Nederland, op Rotterdam The Hague Airport (RTHA), staat het Mobiel Medisch Team – ook bekend als Lifeliner 2 – dag en nacht klaar om levensreddende zorg te bieden. In dit interview vertelt arts Alexander Veen, werkzaam bij het MMT op Rotterdam The Hague Airport, over de essentiële functie van het team in de acute zorg voor de regio en over de strategische keuze voor de luchthaven als thuisbasis. 

Het Mobiel Medisch Team  
Het Mobiel Medisch Team, ook wel bekend als MMT, biedt medisch-specialistische hulp ter plaatse bij een incident in tegenstelling tot artsen die vast werken  in het ziekenhuis of de spoedeisende hulp”, legt Alexander uit. 

Het MMT, bestaande uit een piloot, een arts en een verpleegkundige, staat 24 uur per dag klaar om snel te reageren op noodsituaties. “Gemiddeld ontvangen we tussen de 10 en 15 oproepen gedurende een 24-uurs dienst. Onze belangrijkste taak is het verlenen van acute medische zorg vaak aanvullend op de zorg door ambulancehulpverleners.” 

Inzet van het MMT  
Het MMT wordt gealarmeerd door de Meldkamer ambulancezorg, die de ernst van elke situatie beoordeelt en beslist of een traumahelikopter nodig is. Naast de primaire inzet bij ernstige incidenten zoals onder andere ongevallen met beknellingen en verdrinkingen, biedt het MMT ook aanvullende medische ondersteuning aan ambulanceteams. Deze flexibiliteit benadrukt de brede rol van het MMT in de acute zorgverlening. 

“We komen ter plaatse om de ambualncehulpverleners te ondersteunen en waar nodig uitgebreidere medische zorg te verlenen. Vaak gaan wij met het ambulanceteam in de ambulance mee naar het ziekenhuis” , zegt Alexander. “Mensen denken vaak dat we de patiënt meenemen, maar dit gebeurt eigenlijk zelden en hangt af van diverse factoren, zoals de snelste route naar het ziekenhuis.”

Rotterdam The Hague Airport als thuisbasis voor het MMT  
De keuze voor Rotterdam The Hague Airport als thuisbasis van het MMT is strategisch. “De luchthaven bevindt zich centraal tussen de twee grote steden Rotterdam en Den Haag”, legt Alexander uit. “ Deze locatie stelt het team in staat om snel te reageren op noodsituaties in de regio, zo ook bij slecht weer of in het donker.” 

Het MMT werkt nauw samen met de luchtverkeersleiding (LVNL) om de snelste en veiligste route naar de patiënt te bepalen. “Vergelijk ons met de ambulance en de brandweer: we kiezen altijd de kortste weg naar de patiënt, waarbij we samenwerken met de luchtverkeersleiding om obstakels te omzeilen en snel ter plaatse te zijn.”  

Naast de strategische locatie biedt Rotterdam The Hague Airport nog een belangrijk voordeel voor het MMT: de aanwezigheid van brandweervoorzieningen. “Volgens wetgeving moet er bij de basis van een traumahelikopter een brandweerteam aanwezig zijn, en deze faciliteiten zijn beschikbaar op de luchthaven. Dit waarborgt niet alleen de veiligheid van het MMT, maar ook die van de omgeving.” Naast RTHA zijn er nog drie andere traumahelikopters gestationeerd in Nederland; in Groningen, Amsterdam en Volkel. 

Uitdagingen in de nacht en richtlijnen voor de traumahelikopter  
“We worden ook regelmatig ’s nachts opgeroepen, wat doorgaans meer uitdagingen met zich meebrengt dan overdag,” vertelt Alexander. Tijdens de nacht gelden er andere regels voor het uitrukken van een traumahelikopter dan overdag. “De landingsplekregels vereisen dat overdag een landingsplek van 25 bij 25 meter voldoende is. Echter, ’s nachts moet deze afmeting worden uitgebreid tot 25 bij 50 meter. Het vinden van geschikte landingslocaties kan daarom ’s nachts een uitdaging zijn. Om die reden doen we inzetten in bepaalde gebieden ’s nachts met de auto, omdat we dan sneller ter plaatse kunnen zijn dan met de helikopter. Dit versnelt niet alleen onze aankomst, maar helpt ook bij het verminderen van geluidsoverlast ’s nachts en andere verstoringen voor omwonenden.” 

Dankzij hun mobiliteit, flexibiliteit en toegewijde inzet spelen de leden van het Mobiel Medisch Team op Rotterdam The Hague Airport een cruciale rol in het verlenen van levensreddende zorg in Zuidwest-Nederland. Hun vermogen om snel te reageren op noodsituaties, zelfs onder uitdagende omstandigheden zoals slecht weer en in het donker, is van onschatbare waarde voor onze regio. Met hun voortdurende paraatheid en snelle reactietijd zijn zij de eersten die ter plaatse zijn om levens te redden en medische hulp te bieden wanneer elke seconde telt. Rotterdam The Hague Airport is er trots op deel uit te maken van deze belangrijke missie. 

Bekijk het interview met Alexander in deze video

Oostenwind kan zorgen voor afwijkende vliegroutes

7 maart 2024
Terug

De verwachting is dat er komende periode meer Oostenwind zal zijn. In het geval van Noorden- en Oostenwind, waarbij op Schiphol de Zwanenburgbaan en/of Aalsmeerbaan als landingsbaan in noordelijke richting ingezet worden, kan het verkeer vanaf Rotterdam The Hague Airport een alternatieve route vliegen. Het kan daarom dat tijdens het groot onderhoud aan de Kaagbaan op Schiphol (wat duurt van 19 februari t/m 25 april) er meer verkeer vanaf Rotterdam The Hague Airport over de gemeentes Gouda, Waddinxveen, Reeuwijk en Nieuwerkerk vliegt.

Het afwijken van de route gebeurt in alle gevallen in opdracht van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de vooraf bepaalde route om bewoonde gebieden zoveel mogelijk te vermijden.

Lees hier het eerdere bericht over de tijdelijke sluiting van de Kaagbaan.

Persbericht

Voorbereidingen automatisch rijdende bus Meijersplein-Rotterdam The Hague Airport van start

1 maart 2024
Terug

Eind 2024 kunnen reizigers en medewerkers van het vliegveld in aanvulling op buslijn 33 met een automatisch rijdende bus van Metrostation Meijersplein naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Vandaag heeft de RET namens de mede-initiatiefnemers van het project – RTHA, DAM Shuttles, de gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) – de opdracht gegund aan leveranciers Karsan en Adastec.

In maart gaat het project een toelatings- en goedkeuringstraject bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) in. Als alles volgens planning verloopt, starten eind 2024 de eerste testritten met twee automatische, zero emissie bussen. Daarna volgt een praktijkproef van minimaal twee jaar waarin de twee voertuigen rijden in aanvulling op de bestaande dienstregeling van buslijn 33. In de bussen kunnen straks minimaal 15 passagiers inclusief bagage meereizen. De bussen zijn rolstoeltoegankelijk. Reizigers krijgen hiermee aanvullend op bus 33 een nieuwe, moderne en comfortabele extra reisoptie om het laatste stukje naar de luchthaven af te leggen. Daarmee neemt de aantrekkingskracht om op deze route het OV te pakken, toe.

De route van buslijn 33 is ten opzichte van andere busroutes overzichtelijk en bevat minder complexe verkeerssituaties. Dat maakt het traject geschikt voor de proef. Een gekwalificeerde buschauffeur houdt in eerste instantie toezicht op de veiligheid aan boord. Daarna is het doel om de bus zonder chauffeur aan boord te laten rijden en vindt supervisie op afstand plaats. Ook dit is onderdeel van de praktijkproef.

Samen werken aan nieuwe, duurzame OV-toepassingen
Alle partners dragen bij aan de totstandkoming van deze praktijkproef. De MRDH heeft daarnaast een subsidie toegekend. De deelnemers doen graag ervaring op met deze technologie. Automatisch rijdende voertuigen kunnen in de toekomst bijdragen aan het verhogen van de verkeersveiligheid en het slimmer inzetten van vervoerscapaciteit en deskundig personeel. Ook helpen ze bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.

De stadsvervoerders RET en HTM (de laatste is mede-aandeelhouder van DAM Shuttles) en MRDH zien de samenwerking als een kans om de krachten te bundelen. Met dit project werken ze samen aan nieuwe toepassingen voor het OV van de toekomst. De gemeente Rotterdam ondersteunt deze ontwikkeling. De bus is een van de vele innovaties om ook in de toekomst een gezonde, groene en aantrekkelijke stad te hebben om in te wonen, werken en recreëren. Mobiliteit speelt daarin een belangrijke rol.

Onderhoud Kaagbaan Schiphol kan zorgen voor afwijkende vliegpaden op RTHA

12 februari 2024
Terug

Vanaf 19 februari t/m 25 april is de Kaagbaan op Schiphol gesloten in verband met onderhoud. Hierdoor moet het vliegverkeer van en naar Schiphol een andere combinatie van start- en landingsbanen gebruiken. Dit kan, afhankelijk van de windrichting, gevolgen hebben voor het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport.

Met name vertrekkend verkeer vanaf RTHA, bij windrichtingen tussen Noordwest en Oost, kan afwijken van de gebruikelijke route. Dit gebeurt in alle gevallen in opdracht van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Hierdoor kunnen vliegtuigen van en naar RTHA vliegen over andere gebieden en/of andere hoogtes vliegen dan normaal het geval zou zijn. U kunt hier hinder van ondervinden.

U kunt eventuele vragen of het melden van (geluids-)hinder melden via onderstaande links:

Link naar DCMR: https://www.dcmr.nl/melding-maken

Link naar Bewoners Aanspreekpunt Schiphol: https://www.bezoekbas.nl/