Over ons

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) biedt 24 uur per dag en 365 dagen per jaar een thuishaven aan luchtvaartmaatschappijen voor lijn- en chartervluchten, zakenvluchten en maatschappelijk vliegvervoer (zoals de trauma- en politiehelikopter). We zijn de regionale luchthaven voor de omgeving Rotterdam en Den Haag en faciliteren het vliegverkeer voor jaarlijks zo’n twee miljoen passagiers. Hiermee is RTHA – onderdeel van de Royal Schiphol Group – in aantal passagiers de derde luchthaven van Nederland. Vanaf onze luchthaven vlieg je naar 50 Europese bestemmingen.

Een vliegveld dichtbij
Onze missie. Goed zorgen voor onze omgeving en handelen naar het belang van de regio. Voor de Rotterdammers, Delftenaren, Hagenezen, Hagenaars en alle anderen die bij ons in de buurt wonen en werken en het gemak van een vliegveld dichtbij vinden. We zijn ons ervan bewust dat onze buren zowel de lusten als de lasten van de luchtvaart ervaren. Daarom doen we ons uiterste best het gezamenlijk belang van inwoners en bedrijven bij onze luchthaven te vergroten. Deze verbinding gaat verder dan het faciliteren van de luchtvaart. We zijn er ook als werkgever, opleider, innovator, verbinder, als factor in vestigingsklimaat of als businesspartner. Zo beogen we de trots van de regio te zijn. In economische, maatschappelijke zin en als goede ‘buur’. Inclusief een opleidingsinstituut op het vliegveldterrein voor studenten die later in de luchtvaart willen werken. 

Reizigers staan bij ons centraal
Reizigers staan bij ons centraal. Wij willen dat passagiers zich bij ons gastvrij voelen en graag terugkomen. Die persoonlijke aandacht geven is ons ultieme doel. Van het reizen naar ons vliegveld tot aan het ‘boarden’ naar het vliegtuig en terug. Het moet veilig, overzichtelijk en snel zijn. Bij ons loop je zo vanuit de bus of je auto de terminal in en voor je het weet zit je in de lucht. Een ultieme ervaring. Dat is waar wij voor gaan. Dat doen we samen als team trotse en bevlogen mensen achter Rotterdam The Hague Airport.

Samenwerking in verduurzamen
Wij zetten proactief in op innovatie en willen in 2030 onze grondgebonden activiteiten klimaatneutraal uitvoeren. Verduurzaming is er niet alleen nu, ook in de toekomst. Het zal meer en meer een vanzelfsprekendheid worden. Door verbetering en innovatie bij ons aan te jaren en mogelijk te maken. Zo demonstreren we doorlopend hoe we nieuwe inzichten en innovaties naar een schonere, stillere luchtvaart vertalen. Hierin werken we samen met stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) en tien andere regionale partners die innovatie en duurzaamheid in de luchtvaart nastreven. Zo brengen we mensen, bedrijven en inzichten samen op ons vliegveld of in de nabijheid ervan. En geldt bij ons dat we innovatie nastreven in dienst van verduurzaming, veiligheid en gastvrijheid.

Samen vliegverkeer mogelijk maken
Als luchthaven bieden we de infrastructuur die nodig is om vliegverkeer mogelijk te maken; de start- en landingsbaan, de aankomst- en vertrekhal op het luchthaventerrein. Luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van deze infrastructuur, waarbij de luchthaven samen met andere betrokken partijen, zoals de Koninklijke Marechaussee en Luchtverkeersleiding Nederland, zorgt dat dit veilig gebeurt.

Waar liggen onze wortels?
Rotterdam en luchtvaart zijn al sinds 1783 met elkaar verbonden. Toen steeg de eerste bemande luchtballon in Nederland op vanuit Rotterdam. De pioniers van de luchtvaart kregen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw echt vleugels. Heel Nederland volgde de Uiver in 1934. En de Rotterdammers waren trots op hun eigen Vliegveld Waalhaven.

Totdat het vliegveld in de Tweede Wereldoorlog volledig werd verwoest. Het duurde tot ver in de jaren van de wederopbouw voordat het Rijk onder druk van de Rotterdamse Kamer van Koophandel, uiteindelijk toestemde in de aanleg van een burgerluchthaven ten noorden van de stad. Op 1 oktober 1956 ging Vliegveld Zestienhoven open in de poldertussen Rotterdam en Den Haag. Het bleek een enorme stimulans voorde bedrijvigheid in de regio. Het succes leidde in de jaren daarna tot uitbreiding en vernieuwing van de luchthaven.

Sinds de jaren negentig specialiseert onze luchthaven zich in lijndienstverkeer naar Europese centra, met ruimte voor particulierzakelijk verkeer en vakantievluchten. Bij zo’n prominent internationaalprofiel hoort een toepasselijke naam.

Sinds 2010 heten we: Rotterdam The Hague Airport.

Blijf op de hoogte!