“COVID blijft dominant in jubileumjaar voor RTHA”

6 januari 2022

Flexibiliteit en creativiteit zijn de positieve bijwerkingen van het coronavirus. Meermaals werd in het tweede coronajaar een beroep gedaan op deze kwaliteiten, bij onze passagiers, onze medewerkers en partners. Net als in 2020 – het eerste coronajaar – hebben we te maken gehad met een forse afname van het aantal passagiers en minder vliegtuigbewegingen. Wel konden we flinke stappen zetten in onze ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid. We zijn begonnen, met onze partners, aan de bouw van ons nieuwe zonnepark en in 2021 kregen we het internationale predicaat ‘Meest duurzame luchthaven’. Een keurmerk voor de manier waarop we met CO2-reductie omgaan: het allerhoogste niveau binnen het Airport Carbon Accreditation (ACA) programma van Airports Council International (ACI). Slechts 4 luchthavens ter wereld gingen voor in het bereiken van ‘Level 4+’. Een mijlpaal voor ons vliegveld, zegt algemeen directeur Ron Louwerse van RTHA in een terugblik.

Ron Louwerse: “Corona blijft dominant in het jubileumjaar van onze luchthaven. Dit heeft ons gedrag bepaald in het afgelopen jaar. De zomermaanden waren voor ons positief met hogere bezettingsgraden dan in ons ijkjaar 2019. Helaas maakt dat het hele jaar niet goed. Ook hebben we stappen gezet in het participatietraject Luchthavenbesluit. Een belangrijk traject voor ons om goeie afspraken te maken met onze omgeving over de exploitatie van ons vliegveld in de komende jaren.”

65 jaar
Het was in oktober 2021 precies 65 jaar geleden dat de eerste vliegtuigen gebruik maakten van onze luchthaven, in de volksmond ‘Zestienhoven genoemd naar de polder Zestienhoven tussen Rotterdam en Den Haag. Op 1 oktober voegden we het moment van de viering van ons 65-jarig jubileum samen met de officiële opening van onze vernieuwde vertrekhal. Burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deden samen de officiële openingshandeling. Het gebeurde in een periode dat evenementen vanwege het coronavirus op beperkte schaal gehouden mochten worden.

De burgemeesters van Rotterdam en Den Haag openden definitief de vernieuwde vertrekhal van RTHA op 1 oktober 2021.

Kwart miljoen meer passagiers
In heel 2021 reisden 764.061 passagiers van en naar RTHA, dat is een toename van 54% ten opzichte van het eerste coronajaar 2020. Rotterdam The Hague Airport ontving vorig jaar hiermee ruim een kwart miljoen meer passagiers (bijna 267.000 passagiers meer) dan een jaar eerder. Er werd gevlogen in totaal op 36 bestemmingen, iets minder dan in de voorgaande jaren. In het recordjaar 2019 (een jaar voor de uitbraak van het coronavirus) waren dit nog 2,1 miljoen passagiers. Het aantal vliegtuigbewegingen (groot verkeer >6 ton) van bijvoorbeeld commerciële lijn- en vakantievluchten steeg naar 6355 vluchten, ook meer dan in 2020 (+20 procent). Het verkeer van de politie- en traumahelikopter op RTHA steeg met bijna 12% ten opzichte van 2020 (19.247 aantal bewegingen in 2021). Het aandeel kleine luchtvaart steeg in een jaar tijd met 15% (36.185 vluchten in 2021). De geluidsruimte waarbinnen de luchthaven opereert is in deze periode niet gewijzigd.

Dit betreffen onze voorlopige verkeer- en vervoercijfers van RTHA. De definitieve volgen bij publicatie van de jaarcijfers in februari.

Voor Amsterdam Airport Schiphol, RTHA maakt hiervan onderdeel uit, geldt dat het afgelopen jaar 25,5 miljoen reizigers reisden van, naar of via Schiphol. Dat is een stijging van 22% t.o.v. 2020 en een daling van 64% t.o.v. 2019, toen er 71 miljoen mensen reisden via de luchthaven. Eindhoven Airport zag het aantal reizigers toenemen tot 2,7 miljoen (+28%).

De volledige lockdown in Nederland in de eerste maanden van 2021 is van sterke invloed op de jaarcijfers.

Innovatie en duurzaamheid
In 2021 heeft Rotterdam The Hague Airport flinke stappen gezet op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen plaatste op 5 juli 2021 het eerste zonnepaneel ten behoeve van het zonnepark Rotterdam The Hague Airport. Dit park kent een oppervlak van 7,7ha en wordt parallel langs de start- en landingsbaan van het vliegveld aangelegd. Het is een van de grootste in de regio en is onderdeel van een slim energiesysteem. Het park levert na het in gebruik nemen circa 14 gigawattuur aan groene stroom op. Dat is vergelijkbaar met de energieverbruik van zo’n 5.100 huishoudens.

Rotterdam The Hague Airport krijgt in de zomer 2021 het keurmerk ‘Airport Carbon Accreditation (ACA)’ als een van de meest duurzame luchthavens ter wereld.’

Rotterdam werkte in 2021 ook aan de groot onderhoud aan airsite. Gedurende 7 dagen was de luchthaven dicht vanwege asfaltering van de taxibaan Victor. Ook zijn er baanborden vervangen en nieuwe en duurzame LED-verlichting aangebracht. Verder kondigden wij, samen met Schiphol Group en vliegtuigbouwer ZeroAvia, vorig jaar aan dat er in 2024 een vliegverbinding komt tussen Rottterdam en London met een 19-zitters waterstofvliegtuig. Het vliegtuig wordt aangedreven door propellers. Een kleiner prototype, met zes zitplaatsen, is al succesvol getest.

Daarnaast was de lancering van Power Up door Rotterdam The Hague Airport en de luchthavens van Eindhoven, Groningen en Maastricht een mijlpaal. Het initiatief waarin testen worden gedaan met elektrisch vliegen wordt ondersteund door de Royal Schiphol Group en het koninklijk Nederlands Lucht en Ruimtevaartcentrum. Doel is het kennis opdoen van de haalbaarheid, potentie en afhandeling elektrische vluchten. Wij en onze partners gaan er vanuit dat de eerste elektrische vluchten tussen Nederlandse luchthavens in 2026 worden uitgevoerd.

RHIA: 65 actieve partners
De stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) – RTHA heeft deze stichting mede opgericht – meldt meerdere hoogtepunten in 2021. De stichting is inmiddels uitgegroeid naar een innovatie ecosysteem van meer dan 65 actieve partners en kent meer dan 30 projecten. De samenwerking tussen RTHA, RHIA en AeroDelft bij de ontwikkeling van waterstof aangedreven vliegen in het Fieldlab Next Aviation op de luchthaven is een van die hoogtepunten. Verder ontwikkelde de stichting samen met partners de regiovisie rond duurzame kerosine. Ook is begonnen aan de ontwikkeling van nieuwedrone toepassingen op en rondom de luchthaven.

Samen met haar partners heeft RHIA het afgelopen jaar het Uitvoeringsplan 2020-2030 vastgesteld, een mijlpaal die dient als roadmap voor de verdere gezamenlijke ontwikkeling van duurzame innovaties.

Verwachtingen 2022
In 2022 verwacht Rotterdam The Hague Airport verder herstel. Ron Louwerse: “In eerste instantie zullen we groei zien in familiebezoeken en vakantievluchten. De bezettingsgraad in vliegtuigen zal hoger zijn dan in 2021, wij gaan uit van een verwachting van 90% (tov het recordjaar 2019). We blijven als vliegveld sterk in verbindingen naar Marokko, Spanje en Griekenland en Turkije. Zakelijk verkeer zal langer de tijd nodig hebben om weer groei te laten zien.”

In de zomer 2022 mogen we Bastia (Corsica), Milaan en Kayseri als nieuwe Transavia bestemmingen verwelkomen. Ook is de opening van de versmarkt van partner HMSHost in de vertrekhal in zicht.

Meer weten over de strategie in duurzaamheid en innovatie van Rotterdam The Hague Airport? Bekijk deze pagina.