Realisatie nieuwe horecagelegenheid vertrekhal

20 mei 2022

Het project voor het realiseren van het nieuwe restaurant in de vertrekhal op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is afgerond. De werkzaamheden zijn in januari gestart 2022 en het project is op 28 april opgeleverd.

Een grotere horecagelegenheid was hard nodig in de vertrekhal. Met de nieuwe horecagelegenheid ‘The Kitchen’ kunnen passagiers voor vertrek genieten van diverse drankjes en maaltijden die vers klaargemaakt worden in de open keuken. Ook het realiseren van meer zitplekken was belangrijk voor de passagiers. Om dit voor elkaar te krijgen is er door vele collega’s keihard gewerkt om alles op tijd af te hebben.

Er zijn veel partijen betrokken geweest bij het realiseren van deze horecagelegenheid. Katelijne de Wolf, projectmanager voor Schiphol en werkzaam voor de afdeling Schiphol Projects, was projectmanager voor dit pEr zijn veel partijen betrokken geweest bij het realiseren van deze horecagelegenheid. Katelijne de Wolf, projectmanager,  werkzaam voor de afdeling ‘Schiphol Projects’, was projectmanager voor dit project in opdracht van RTHA/Assets & Projects (A&P) in samenwerking met o.a. commercie, security en de A&P afdelingen installaties en gebouwen. Binnen Schiphol Group is expertise en capaciteit onderling uitwisselbaar, vandaar de inzet van een projectmanager van Schiphol Projects. In deze rol had zij de verantwoordelijkheid voor het realiseren van de casco voorzieningen die nodig zijn om de horeca te kunnen laten draaien. Hierbij moet je denken aan de bouwkundige, elektrotechnische en de werktuigbouwkundige componenten die gerealiseerd moesten worden voor dit project. Daarnaast was Katelijne voor Rotterdam Airport de contactpersoon voor de businesspartner HMS Host voor de afstemming van project gerelateerde zaken. In dit bericht vertelt Katelijne de Wolf hoe de horecagelegenheid gerealiseerd is.

Katelijne de Wolf

Samenwerking

PProjectmanager Katelijne de Wolf: ‘’Er was nut en noodzaak om het project af te krijgen wanneer het af moest zijn, namelijk voor de start van de drukke zomerperiode, eigenlijk een onmogelijke deadline maar we zijn de uitdaging aangegaan met z’n allen. Dit project had vier aannemers: Hoogerbrugge (bouwkundig), Elsenga (elektrotechnisch), Equans (brandveiligheid) en Van Dorp (werktuigbouwkundige installaties). Daarnaast hebben we gewerkt met DWA als installatieadviseuren uiteraard de kennis en expertise die op de luchthaven aanwezig is. Over het algemeen is de samenwerking goed verlopen voor een project met zon tijdsdruk. Mensen waren bereid om een stapje extra te lopen voor Rotterdam The Hague Airport, waardoor  we het op tijd af hebben gekregen.

Uitdaging van dit project

Katelijne zag genoeg uitdagingen in het realiseren van dit project: ‘’De grootste uitdaging van dit project was het realiseren van het kanaal voor de afzuiging van de afzuigkap. De afzuiging in de keuken is een must voor het concept ‘The Kitchen’. Dit zorgt ervoor dat er veilig en aangenaam gebakken en gefrituurd kan worden. De kanalen moesten door het bestaande gebouw naar het dak en raakten de tussenverdieping en de eerste verdieping vande kantoren. Hierdoor kregen we te maken met aanzienlijke impact op het bestaande gebouw, denk hierbij aan het omleggen van sprinklers, kabelkanalen. Dat allemaal met een korte voorbereidingstijd in combinatie met een zeer krappe uitvoeringstijd maakten dit project een grote uitdaging. De omstandigheden, uitvoeren in het staartje van corona met daarbij langere levertijden maakte het extra spannend. Het is knap dat we dit als team, met de business partner, voor elkaar hebben gekregen binnen de gestelde randvoorwaarden.’’

Trots op het resultaat

Katelijne is trots op het eindresultaat en de samenwerking van het gehele team: ‘’Ik ben trots dat we de gestelde opleveringsdatum hebben gehaald. Ik heb af en toe wel twijfels gehad of we dit zouden gaan halen, door de uitdagingen die we hebben gehad. Ik vind het ontzettend leuk dat Rotterdam The Hague Airport nu een nieuwe en grotere  horecagelegenheid heeft, waar ze mooie producten kunnen aanbieden aan de reizigers. Dat miste nog in de nieuwe hal. Door de gezamenlijke input is het gelukt om dit project op tijd af te hebben.’’

Toekomst 

Katelijne vertelt over de volgende stappen die zij gaat maken: ‘’Er zijn nog wat restpunten uit dit project die komende tijd worden opgelost en ik participeer als (deel) projectmanager in het vervolg van het terminalontwikkelingsprogramma: fase 1B op Rotterdam The Hague Airport. Hierin ben ik verantwoordelijk voor het werkpakket bouwkunde. Erg leuk om door te mogen bouwen aan deze mooie luchthaven.eze mooie luchthaven.