Luchthaven en bedrijfsleven werken met Albeda aan het onderwijs van de toekomst

3 september 2021

Onderwijsleider Yvonne Heiligers:

“Doordat studenten in de beroepscontext worden opgeleid, ontstaat binding met de omgeving.”

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) brengt werelden samen. De regionale luchthaven verbindt jaarlijks meer dan twee miljoen passagiers met een vijftigtal voornamelijk Europese bestemmingen en is er voor de regio rond Rotterdam, Delft en Den Haag. Deze regio is één van de meest bedrijvige gebieden van Nederland. Hier wordt geleefd, gewerkt en volop ontwikkeld. We zijn er ook als werkgever en businesspartner, als belangrijke factor in het vestigingsklimaat. We zijn er als innovator en als opleider. Inclusief een opleidingsinstituut op het luchthaventerrein voor studenten die later in de luchtvaart willen werken.

Albeda heeft een splinternieuwe opleidingslocatie aan de Lutonbaan. Voor studenten en docenten, maar óók voor bedrijven en hun medewerkers op en rond de luchthaven. “Het is de totale integratie met de luchthaven, het bedrijfsleven en de omgeving die maakt dat wij het onderwijs van de toekomst kunnen verzorgen,” legt Yvonne Heiligers uit. Samen met haar collega Samira Abid is Heiligers onderwijsleider van de Albedalocatie Lutonbaan. In totaal wordt de locatie bemenst door een team van 40 docenten en administratief en facilitair medewerkers.

Vlnr. Desiree Breedveld (RTHA directeur Commercie en Marketing) en Yvonne Heiligers (locatie manager Albeda)

Beroepscontext

Albeda biedt op deze prachtige locatie een viertal mbo-opleidingen aan: Facilitair leidinggevende luchtvaart, Luchthavenbeveiliger, Luchtvaartdienstverlener en Detentie Inrichtingsbeveiliger. Leren en opgeleid worden in de context van het beroep staat daarbij centraal. Heiligers vervolgt: “De beroepscontext is ontzettend belangrijk. Doordat studenten in de juiste context worden opgeleid, ontdekken zij hun beroepsidentiteit en ontstaat binding met de omgeving, zoals de bedrijven en de organisaties die op de luchthaven gevestigd zijn en die op hun beurt goed opgeleide werknemers nodig hebben. Nu en in de toekomst.”

Samen onderwijs vormgeven

Zowel de luchthaven als de op de luchthaven gevestigde bedrijven worden nauw betrokken bij het vaststellen van de opleidingsbehoefte en het ontwikkelen van de opleiding. Heiligers: “Het bedrijfsleven verwacht een bepaald niveau van onze studenten. We zijn daarom continu in gesprek met onze partners over wat dit gewenste niveau is. Maar ook waar het nog aan schort en wat er nog nodig is om het gewenste niveau te bereiken. We betrekken onze partners bij het ontwikkelen van opleidingsmodules, zodat we samen onderwijs vormgeven.”

Op het ritme van het beroep

Studenten krijgen niet alleen les op de nieuwe locatie met tal van innovatieve onderwijselementen, zoals virtual reality en videowalls, maar zijn ook regelmatig te vinden in de luchthavengebouwen, zoals de aankomst- en vertrekhal. Meebewegen op het ritme van het beroep is daarbij van belang voor de studenten. Heiligers legt uit: “De luchtvaart kent iedere dag piekuren en daluren. De piekuren zijn in de ochtend en de avond, wanneer de meeste vluchten vertrekken en aankomen. Dan gebeurt het en wordt het interessant voor de studenten, zeker voor onze derdejaars. Maar ook de daluren laten we niet onbenut. Dat is een mooie gelegenheid om de studenten rustig en in hun eigen tempo kennis te laten maken met de luchthavenprocessen en de medewerkers.”

Werken en leren op RTHA, in samenwerking met het Albeda Rotterdam The Hague Airport College (foto: Albeda)

Studenten met een “Certified smile”

Naast overzichtelijke luchthavenprocessen staat gastvrijheid centraal op RTHA. Het bieden van de ultieme passagiersbeleving is zelfs een strategische pijler van de luchthaven. Commercieel Directeur Desirée Breedveld laat de studenten van Albeda al tijdens hun opleiding kennismaken met gastvrijheid. “Omdat niet alleen de medewerkers van nu, maar ook de medewerkers van de toekomst onmisbaar zijn voor de passagiersbeleving vinden we het belangrijk dat zij over de juiste vaardigheden beschikken. Daarom hebben we in samenwerking met Hotelschool Den Haag het programma Certified Smile ontwikkeld. Dit is een breed gastvrijheidsprogramma voor medewerkers, seizoenskrachten én de studenten van Albeda,” aldus Breedveld.

Ontmoeten, leren en inspireren

Deze gastvrije beroepshouding leren de studenten ook wanneer ze niet in de luchthavengebouwen zijn. Heiligers: “Ons motto is ontmoeten, leren en inspireren. Dat doen we door het bedrijfsleven letterlijk naar de school te halen. Onze locatie heeft de faciliteiten om te vergaderen en projecten uit te voeren. Studenten kunnen dit faciliteren of zelfs op inhoud meedenken. Op die manier ontdekken ze hoe het bedrijfsleven reilt en zeilt. Dat werkt inspirerend. Hoe presenteer je jezelf, hoe draag je een uniform, hoe ben je gastvrij? Het zijn de mensen uit het bedrijfsleven zelf die je dit het beste kunnen leren.”

The Learning Airport

Deze samenwerking met het bedrijfsleven is geformaliseerd in het samenwerkingsverband The Learning Airport, dat sinds juni 2019 bestaat. Heiligers: “Naast de luchthaven RTHA zelf, dragen ook partijen als Rotterdam The Hague Innovation Airport, TUI, Transavia, Facilicom en Dienst Justitiële Inrichtingen bij aan het zo dicht mogelijk bij de student brengen van de beroepscontext.”

Het doel van The Learning Airport is tweeledig. Enerzijds laat The Learning Airport studenten direct kennismaken met het bedrijfsleven, waardoor ze ervaring opdoen en op de hoogte zijn van de laatste innovaties. Anderzijds kunnen innovaties vanuit het bedrijfsleven getoetst en doorontwikkeld worden op de Albedalocatie aan de Lutonbaan. Breedveld: “Zowel luchthaven als onderwijs ontwikkelen daardoor vanzelf mee met de dagelijkse praktijk. Deze wisselwerking verbetert de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit vergroot de kansen en de duurzame inzetbaarheid van studenten op de arbeidsmarkt.”

Heiligers benadrukt dat The Learning Airport ook zelf voortdurend bijleert. “Het zijn niet alleen de studenten die leren. We reflecteren zeer regelmatig met de samenwerkingspartners, zodat we samen steeds sterker worden en onze opleiding blijft passen bij ontwikkelingen en innovaties in de luchtvaart.”

Een leven lang leren

Breedveld onderstreept het belang van een leven lang leren, voor studenten én voor medewerkers op en rond de luchthaven: “In de luchtvaart mag je nooit achterover leunen. Zaken als gastvrijheid en het bieden van de ultieme passagiersbeleving vragen continu aandacht.”

Volgens Heiligers is het juist deze gastvrije beroepshouding die maakt dat de studenten van Albeda ook regelmatig een baan vinden buiten de luchtvaart, zoals in de hospitality sector en in de facilitaire sector. “Ik ben er trots op dat we onze studenten, zeker met onze opleidingslocatie aan de Lutonbaan, samen met RTHA en het bedrijfsleven, een uitstekende basis kunnen meegeven die het fundament legt voor de toekomst.”

Meer inspiratie nodig over werken en leren op Rotterdam The Hague Airport? Ga naar onze speciale ‘Werken Op’ website. Hier vind je ook onze vacatures en actuele stageplekken.