Persbericht

Rotterdam The Hague Airport krijgt sleutel van nieuwe brandweerkazerne

2 juni 2020

Rotterdam, 2 juni 2020

Algemeen directeur Ron Louwerse, brandweercommandant Marijn van Eijsden en directeur Airport Operations Floris Tammes vanRotterdam The Hague Airport (RTHA) ontvingen vrijdag 29 mei 2020 officieel de sleutel van de nieuwe brandweerkazerne van de regionaleluchthaven in Rotterdam. Hiermee is RTHA eigenaar geworden van de kazerne. Deze wordt in komende maanden ingericht en klaargemaakt voor de verhuizing in september dit jaar van de luchthavenbrandweer. Met de verhuizing neemt de luchthavenbrandweer ook de nieuwe vloot crashtenders in gebruik.

De huidige brandweerkazerne dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. De brandweerlieden van de luchthaven kijken uit naar een nieuw onderkomen. Bovendien ligt de nieuwe kazerne centraler op het luchthaventerrein. Zo kunnen alle brandweervoertuigen binnen drie minuten overal op het landingsterrein ter plaatse zijn. Daarnaast geldt dat de brandweerlieden hun voertuigen vanuit het hele gebouw binnen 30 seconden moeten kunnen bereiken. Daarom is het ontwerp van het gebouw compact met korte en duidelijke looplijnen. Aan de bouw is een jaar gewerkt.

Het pand voldoet aan alle laatste Arbonormen en milieueisen. Brandweercommandant van de luchthavenbrandweer Marijn van Eijsden kijkt uit naar de verhuizing. Die is echt nodig vertelt hij: “De nieuwe kazerne is niet alleen mooi van buiten en van binnen, maar ook erg functioneel ingericht. Met het in gebruik nemen van deze nieuwe kazerne en de nieuwe voertuigen is de luchthavenbrandweer klaar voor de toekomst”.

Duurzame kazerne
De nieuwe kazerne wordt duurzaam en gasloos door koeling en verwarming met luchtwarmtepompen. Zonnepanelen wekken de benodigde stroom op. De dakbedekking zal voorzien worden van mossedum. Deze vangt fijnstof weg en zorgt tegelijkertijd voor een constante binnentemperatuur. De overige installaties zijn ook energiezuinig.

Bernhard van Houwelingen, projectleider van hoofdaannemer De Vries en Verburg Bouw B.V. over het gebouw: ”Bouwen op een luchthaven is altijd bijzonder, ook bij de nieuwe brandweerkazerne. Om veilig te kunnen bouwen is afstemming nodig over diverse zaken, zoals in te zetten materieel (kranen, heistelling, e.d.), werken op airside, uiteraard met de nodige werkvergunningen en toestemming Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Daarnaast heeft het gebouw zelf de nodige bouwkundige en installatietechnische uitdagingen, maar door een goede samenwerking tussen de bouwpartners en de betrokken medewerkers van RTHA is een mooi project gerealiseerd waar alle medewerkers van RTHA trots op kunnen zijn, in het bijzonder de luchthavenbrandweer.“

Gebouw met fysieke scheiding airside en landside
De brandweerkazerne op RTHA kent verschillende delen vanwege security maatregelen. Alle brandweervoertuigen, waaronder de drie nieuwe crashtenders staan in de remise opgesteld. Op de begane grond zitten ook de technische ruimtes, leslokalen, magazijnen, een fitness- en sportzaal, kantoren en kleedruimtes met douches.

Op de eerste verdieping zijn er de slaapvertrekken voor de brandweerlieden en andere verblijfruimten zoals een woonkamer, keuken en kantine.

De uitrukgarage zit aan de beveiligde kant op het luchthaventerrein. Tussen air- en landzijde is een duidelijke fysieke scheiding. Marijn van Eijsden: “Bezoekers aan de kazerne kunnen niet zomaar heen en weer lopen tussen air- en landzijde. Er is een toegangssysteem. Van Eijsden: “Airside is alleen toegankelijk voor geautoriseerd personeel via toegangscontrole met passensysteem. Bij alarm voor de luchthavenbrandweer wordt er in en rondom de kazerne cameracontrole aangezet ter controle dat niet-geautoriseerde mensen de scheiding overtreden. Luchthavenbrandweerpersoneel kan zowel met oefenen als uitrukken het luchthaventerrein betreden.”

Vlak naast het gebouw komt een buitensportkooi en een stuk verharding voor de opstellocatie voor de voertuigen ten behoeve van de sneeuw- en gladheidsbestrijding.

Officiële opening
Rotterdam The Hague Airport begint vanaf 1 juni 2020 met de inrichting van het pand om de verhuizing van de luchthavenbrandweer verder voor te bereiden. De officiële opening staat op 1 september 2020 gepland.