XL-testlocatie Rotterdam The Hague Airport klaar voor gebruik

20 november 2020

De XL-testlocatie op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) ontvangt maandagmiddag 23 november de eerste mensen die een test willen afnemen. Deze locatie biedt de mogelijkheid om dagelijks duizenden extra coronatesten af te kunnen nemen. Dit is belangrijk, want door veel en snel te testen is er zicht op het virus en hebben mensen snel duidelijkheid of ze wel of niet besmet zijn met het coronavirus, zegt de GGD-Rotterdam-Rijnmond.

De XL testlocatie is een aanvulling op de bestaande testlocaties waar dagelijks al duizenden tests worden afgenomen. Alhoewel de vraag naar testen is afgenomen, bereidt de GGD Rotterdam-Rijnmond zich voor op ontwikkelingen zoals het sneltesten, de Coronamelder App en het griepseizoen dat voor de deur staat. Met een testcapaciteit verspreid over acht locaties en twee mobiele testmogelijkheden in de Rotterdamse regio kunnen mensen zich makkelijker en sneller laten testen.

Sneltest
Directeur Saskia Baas van GGD Rotterdam-Rijnmond: “We starten eerst met het afnemen van de reguliere PCR test. De XL locatie is ook geschikt voor het afnemen van sneltesten. Hierbij is de uitslag veelal sneller bekend en kan het bron- en contactonderzoek eerder starten. De afname van een sneltest gebeurt op dezelfde manier als de reguliere PCR test en duurt even lang. De komende weken wordt meer duidelijk wanneer een welke soorten sneltests ingezet worden.” 

Rotterdam The Hague Airport
Baas is tevreden over de locatie op Rotterdam The Hague Airport. “Het is een mooie locatie, die centraal gelegen is en goed bereikbaar. De locatie is te bereiken met de auto, fiets of lopend. De XL-testlocatie, op het parkeerterrein P3, ziet er anders uit dan de testlocaties in de regio. Mensen die zich op deze nieuwe locatie willen laten testen op het coronavirus, moeten lopend door de teststraat. Auto’s kunnen op het terrein worden geparkeerd. Alle ruimtes zijn met veel zorg volgens de richtlijnen ingericht, waarbij veel oog is voor afstand houden en hygiëne.”

Samenwerking
Nu de XL locatie op RHTA gereed is, start binnenkort in deze regio de bouw van een XL-locatie op het terrein van Ahoy Rotterdam. De realisatie van de XL-locatie is een samenwerking tussen GGD Rotterdam-Rijnmond, RTHA, het Ministerie van VWS, GGD GHOR Nederland, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Rotterdam. Het ministerie laat de komende periode meerdere XL-testlocaties bouwen, verspreid over Nederland.