Op de luchthaven

We vinden het belangrijk dat onze luchthaven bijdraagt aan een duurzame wereld. Wij vinden als luchthaven duurzaamheid ontzettend belangrijk. Daarom is dit ook altijd een vereiste bij de projecten die we uitvoeren. Op de luchthaven zie je dit terug in:

  • De bouw van de zonnepark langs de start- en landingsbaan: dit betreft een samenwerking tussen Rotterdam The Hague Airport, Unisun Energy, stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) en Eneco. Dit zonnepark heeft een oppervlak van 7,7 hectare en bevat ruim 37.000 zonnepanelen. Hiermee is het een van de grootste zonneparken in de regio Zuidwest Nederland. Jaarlijks levert het circa 14MWp opgesteld vermogen op. Dit is driemaal de energiebehoefte van RTHA. Hierdoor wordt deze duurzame energie ook beschikbaar gesteld voor de omgeving en dragen we concreet bij aan de energietransitie in Nederland.
  • Airport Carbon Accreditation: Level 4+: RTHA is sinds 1 juli 2021 geaccrediteerd op het allerhoogste niveau binnen het Airport Carbon Accreditation (ACA) programma van internationale non-profitorganisatie Airports Council International (ACI). Hiermee is RTHA de eerste luchthaven ter wereld die bij de eerste certificering meteen het allerhoogste niveau heeft behaald. Wereldwijd is Rotterdam The Hague Airport de vierde luchthaven met deze ‘level 4+’.
  • Vernieuwde vertrekhal: de vernieuwde vertrekhal is zeer duurzaam verbouwd. Er is geen gasaansluiting, het bevat een mos sedum dak (dit haalt wat fijnstof uit de lucht en zorgt voor een goede isolatie in zomer en winter), het heeft een houten constructie en er wordt gebruik gemaakt van zuinige ledverlichting en een hypermodern intelligent verlichtingssysteem.
  • De terminal en het Baggage Handling System op RTHA worden verwarmd met een WKO-installatie.
  • Elektrische vloot van vervoer bussen: de vervoer bussen brengen de passagiers van de terminal naar het vliegtuig of retour naar de aankomsthal. Ook tijdens rondleidingen en ontvangsten worden deze bussen ingezet. Deze bussen zijn volledig elektrisch omgebouwd.
  • Afval wordt gescheiden: afvalscheiding prullenbakken zijn ook aanwezig op de luchthaven.
  • Elektriciteit is op RTHA compleet groen door de afname van windenergie van de Nederlandse bodem.
  • Er wordt aandacht besteed om meer bewustwording te creëren onder passagiers door informatieverstrekking. Ook worden er voor meer mogelijkheden gezorgd in het maken van duurzame keuzes. 

Bekijk hier de interview met Michelle Samson, adviseur strategie en duurzaamheid bij RTHA.