Naast de ontwikkeling van elektrisch aangedreven toestellen werkt men momenteel ook aan de ontwikkeling van waterstof aangedreven toestellen. Waterstof is een duurzaam alternatief voor het vliegen op kerosine, maar brengt nog wel wat uitdagingen met zich mee. Om waterstof aangedreven toestellen op de luchthaven te kunnen accommoderen, moet het ook mogelijk zijn om waterstof te tanken op de luchthaven. En dit moeten we integreren met andere luchthavenprocessen. Zo richten we ons op de infrastructuur en regelgeving rondom waterstofvliegtuigen. Daarvoor wordt een proeftuin met laad- en tankinfrastructuur op Rotterdam The Hague Airport ingericht.
Zeroavia
De luchtvaartsector werkt aan een plan voor een eerste emissievrije commerciële luchtvaartroute in 2024 met een 19-zitters vliegtuig tussen Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en London. Het toestel, dat ontwikkeld wordt door ZeroAvia, vliegt geheel op waterstof. Luchtvaartpartners ZeroAvia, Royal Schiphol Group, stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport en de luchthaven zelf hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om deze ambitie te realiseren.
Met de overeenkomst is een planning neergezet om de emissievrije luchtroute te realiseren. Het is in potentie de eerste internationale commerciële operatie ter wereld met een waterstof toestel. ZeroAvia en Royal Schiphol Group zijn in vergevorderde gesprekken met luchtvaartmaatschappijen om een operator voor de geplande route te vinden. Ron Louwerse, CEO van Rotterdam the Hague Airport: “Het aan boord gaan bij een emissievrije vlucht van Rotterdam naar Londen is slechts het begin van duurzame luchtvaart en wordt mogelijk gemaakt door te pionieren en innovatie in de sector aan te jagen. Met Nederland als proeftuin van luchtvaart versterken we de concurrentie- en kennispositie en het vestigingsklimaat.”
TULIPS
In TULIPS werken 29 Europese partijen samen om de verduurzaming van luchtvaart te versnellen. Schiphol is de initiatiefnemer van dit project en wordt de proeftuin van 17 projecten. Voor Rotterdam The Hague Airport is er een mooie rol weggelegd voor het testen van faciliteiten voor het opladen van waterstof aangedreven toestellen. Zo zal de Hydra 2 drone van het NLR tijdens een demonstratie voorzien worden van waterstof op de luchthaven. Tijdens de demonstratie wordt er extra aandacht gegeven aan de integratie met bestaande luchthavenprocessen, de benodigde (waterstof)infrastructuur en regelgeving rondom waterstofvliegtuigen. Meer weten?
Aerodelft
De studenten van Aerodelft werken aan de ontwikkeling van een waterstof aangedreven toestel. De luchthaven is via de stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport als Silver Partner verbonden aan het studententeam en helpt hen bij het realiseren van hun ambities. Meer weten over Aerodelft?