Project Startbaan

 

SCHOLINGS- EN ORIENTATIEPROJECT “STARTBAAN 4”  VAN START

Op vrijdag 15 september heeft op Rotterdam The Hague Airport de aftrap plaatsgevonden van Project Startbaan 4, een scholings- en oriëntatie project voor jongeren die niet beschikken over een startkwalificatie op de arbeidsmarkt. De deelnemers aan het project volgen gedurende vier weken een gevarieerd opleidingsprogramma op oa de luchthaven dat bestaat uit algemene onderdelen zoals sollicitatietraining en computervaardigheden, bedrijfshulpverlening maar ook luchthaven-specifieke zaken. Daarnaast zal het Korps Mariniers een tweedaagse module ‘algemene vorming’ verzorgen en krijgen de deelnemers inkijkdagen bij de politie en het havenbedrijf Rotterdam.

Project Startbaan is een initiatief van de Politie Eenheid Rotterdam, Rotterdam The Hague Airport, Korps Mariniers, Scheepvaart- en Transportcollege, Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam en is het vervolg op de eerdere succesvolle projecten Marok’kans (2004), Ban Sigui (2006), Máxima (2007) en Startbaan 1 (2013), Startbaan 2 (2015) en Startbaan 3 (2016).

De aftrap van Project Startbaan is verricht door Wethouder Hugo de Jonge,  (Onderwijs, jeugd en zorg) en Hans van Dolderen, directeur bedrijfsvoering Politie Eenheid Rotterdam .

Ben jij geïnteresseerd?

Vanaf 1 maart 2017 tot 28 april 2017 is het mogelijk om je in te schrijven voor Startbaan 4 via onderstaand formulier! Mocht je een vraag hebben, kun je contact opnemen met het projectteam via: startbaan@rtha.com.

 

Het is helaas niet meer mogelijk om in te schrijven voor Project Startbaan 4.

logo_startbaan_cmyk_2016 (2)

Circa 25 tot 30 jongeren zullen in 2017 opnieuw de kans krijgen om deel te nemen aan Startbaan 4. De kandidaten maken kennis met de verschillende facetten van het haven- en het luchthavenbedrijf. Zo doorlopen de kandidaten een aantal praktische modules op de luchthaven en bij de havendienst van het havenbedrijf. Daarnaast krijgen zij een aantal algemene trainingen, waaronder bijvoorbeeld bedrijfshulpverlening, computervaardigheden en een sollicitatietraining. Ook lopen ze 2 dagen mee met de Politie en bij het Korps Mariniers in de Van Ghent Kazerne.

Een speciaal team zorgt voor de selectie en de dagelijkse begeleiding van de deelnemers tijdens het project. Bovendien verzorgen zij deze keer eveneens een van de modules. Het Scheepvaart en Transport College brengt haar onderwijs deskundigheid en de aansluiting onderwijs/arbeidsmarkt in.

 


Startbaan 4 is het vervolg op soortgelijke projecten die Rotterdam The Hague Airport en de Politie Eenheid Rotterdam sinds 2004 uitvoeren. De basis van het succes van deze projecten is het feit dat de deelnemers, die over het algemeen door persoonlijke omstandigheden niet over de benodigde startkwalificatie(s) voor de arbeidsmarkt beschikken, een eerste handreiking krijgen bij het beklimmen van de maatschappelijke ladder. Omdat zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid de kernbegrippen zijn waarop het project Startbaan is gestoeld, is er geen sprake van een baangarantie. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de kandidaten zélf het heft in handen nemen, zich op diverse vlakke oriënteren en na afronding van het project de hen eventueel geboden kans op de arbeidsmarkt verzilveren. Uiteraard worden zij daarin ook tijdens en na dit project in ruime mate begeleid in samenwerking met de gemeente Rotterdam.

 

Project Startbaan in de media

Algemeen Dagblad

 

“Het project van Rotterdam Airport en de politie, om jongeren zonder startkwalificatie aan een baan te helpen, is zo’n succes dat ook andere grote instellingen in de stad dit jaar meedoen. Ook dit keer denkt directeur Roland Wondolleck heel wat jongeren op weg te helpen met het vinden van werk of vervolgopleiding. ‘Ze moeten het wel zelf doen.'” Lees meer>>


Rotterdams onderwijs magazine

“Zijn jongensdroom om tussen vliegtuigen te werken is uitgekomen. Azhar Khodabaks (23) werkt als beveiliger bij Securitas op Rotterdam The Hague Airport, na afronding van het scholings- en werkgelegenheidsproject Startbaan. Meer jongeren vonden hun weg dankzij Startbaan, in 2013 uitgevoerd door Rotterdam The Hague Airport, in samenwerking met verschillende partners. Het project wordt dit jaar vervolgd met een uitgebreid en vernieuwd Startbaan 2.” Lees meer>>

Impressie

Project startbaan thumbnail

Project Startbaan wordt mogelijk gemaakt door: