Project Startbaan

Dit jaar ook weer meer organisaties op de startbaan

 

In 2016 start het scholings- en werk oriëntatie project Startbaan 3. Dit in 2013 door Rotterdam The Hague Airport en de Politie Eenheid Rotterdam uitgevoerde project was een groot succes. Om die reden volgde in 2015 Startbaan 2 en nu Startbaan 3. Het initiatief wordt sinds het project in 2015 ook dit jaar breder gedragen. Drie toonaangevende Rotterdamse organisaties die besloten om zich vorig jaar bij het initiatief aan te sluiten, te weten: Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam), het Scheepvaart en Transport College en het Korps Mariniers doen dit jaar ook weer mee aan Startbaan 3, met het doel jongeren die  niet over een startkwalificatie beschikken voor  de arbeidsmarkt (MBO niveau 2 diploma) een kans te geven een certificaat te behalen. De deelnemers komen tijdens het orientatieproject in contact met potentiële werkgevers en zij vergroten hun kansen tijdens sollicitatieprocedures. Ook de gemeente Rotterdam is vanaf het begin actief betrokken, vooral om de jongeren na het project aan de slag te krijgen.

Project Startbaan 3 begint officieel op maandag 19 september. Het project loopt tot en met 14 oktober.

Ben jij geïnteresseerd?

Helaas is het niet meer mogelijk om je in te schrijven voor Startbaan 3! Mocht je een vraag hebben, kun je contact opnemen met het projectteam via: startbaan@rtha.com

logo_startbaan_cmyk_2016 (2)

 

Circa 20 tot 25 jongeren zullen in 2016 opnieuw de kans krijgen om deel te nemen aan Startbaan 3. Door middel van een carrouselmodel maken de kandidaten kennis met de verschillende facetten van het haven- en het luchthavenbedrijf. Zo doorlopen de kandidaten een aantal praktische modules op de luchthaven en bij de havendienst van  het havenbedrijf. Daarnaast krijgen zij een aantal algemene trainingen, waaronder bijvoorbeeld bedrijfshulpverlening, computervaardigheden en een sollicitatietraining.

Een speciaal team van de Politie Eenheid Rotterdam zorgt voor de selectie en de dagelijkse begeleiding van de deelnemers tijdens het project. Bovendien verzorgen zij deze keer eveneens een van de modules. Het Scheepvaart en Transport College brengt haar onderwijs deskundigheid en de aansluiting onderwijs/arbeidsmarkt in en het Korps Mariniers draagt zorg voor de algemene vorming.


Startbaan 3 is het vervolg op soortgelijke projecten die Rotterdam The Hague Airport en de Politie Eenheid Rotterdam sinds 2004 uitvoeren. De basis van het succes van deze projecten is het feit dat de deelnemers, die over het algemeen door persoonlijke omstandigheden niet over de benodigde startkwalificatie(s) voor de arbeidsmarkt beschikken, een eerste handreiking krijgen bij het beklimmen van de maatschappelijke ladder. Omdat zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid de kernbegrippen zijn waarop het project Startbaan is gestoeld, is er geen sprake van een baangarantie. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de kandidaten zélf het heft in handen nemen, zich op diverse vlakke oriënteren en na afronding van het project de hen eventueel geboden kans op de arbeidsmarkt verzilveren. Uiteraard worden zij daarin ook tijdens en na dit project in ruime mate begeleid in samenwerking met de gemeente Rotterdam.

Van alle eerdere projecten is het grootste deel van de kandidaten aan het werk gegaan of weer begonnen met een opleiding na de afronding van het project. Van de kandidaten die eind vorig jaar aan Startbaan 2 deelnamen vond circa de helft – mede door gemeente Rotterdam georganiseerde banenmarkt in samenwerking met alle projectpartners – vrijwel direct aansluitend aan het project werk, onder andere bij ketenpartners van Rotterdam The Hague Airport zoals bij de beveiliging en in de vliegtuigafhandeling en in de haven.

Project Startbaan in de media

Algemeen Dagblad

 

“Het project van Rotterdam Airport en de politie om ‘kansloze’ jongeren aan een baan te helpen, is zo’n succes dat ook andere grote instellingen in de stad dit jaar meedoen. Ook dit keer denkt directeur Roland Wondolleck heel wat jongeren op weg te helpen met het vinden van werk of vervolgopleiding. ‘Ze moeten het wel zelf doen.'” Lees meer>>


Rotterdams onderwijs magazine

“Zijn jongensdroom om tussen vliegtuigen te werken is uitgekomen. Azhar Khodabaks (23) werkt als beveiliger bij Securitas op Rotterdam The Hague Airport, na afronding van het scholings- en werkgelegenheidsproject Startbaan. Meer jongeren vonden hun weg dankzij Startbaan, in 2013 uitgevoerd door Rotterdam The Hague Airport, in samenwerking met verschillende partners. Het project wordt dit jaar vervolgd met een uitgebreid en vernieuwd Startbaan 2.” Lees meer>>

Impressie

Project startbaan thumbnail

Project Startbaan wordt mogelijk gemaakt door: