Project Startbaan

 

VRIJDAG 14 SEPTEMBER IS SCHOLINGS- EN ORIENTATIEPROJECT “STARTBAAN 5”  VAN START GEGAAN

Ook dit jaar is Project Startbaan 5, een scholings- en oriëntatie project voor jongeren die niet beschikken over een startkwalificatie op de arbeidsmarkt, van start gegaan. De deelnemers aan het project doorlopen gedurende vier weken een gevarieerd opleidingsprogramma volgen. Dit vindt plaats op onder andere de luchthaven en bestaat uit algemene onderdelen zoals sollicitatietraining en computervaardigheden, bedrijfshulpverlening maar ook luchthaven-specifieke zaken. Daarnaast verzorgt het Korps Mariniers een tweedaagse module ‘algemene vorming’ en krijgen de deelnemers inkijkdagen bij de politie en het havenbedrijf Rotterdam.

Project Startbaan is een initiatief van de Politie Eenheid Rotterdam, Rotterdam The Hague Airport, Korps Mariniers, Scheepvaart- en Transportcollege, Havenbedrijf Rotterdam, de Gemeente Rotterdam en Albeda en is het vervolg op de eerdere succesvolle projecten Marok’kans (2004), Ban Sigui (2006), Máxima (2007) en Startbaan 1 (2013), Startbaan 2 (2015) en Startbaan 3 (2016) en Startbaan 4 (2017).

logo_startbaan_cmyk_2016 (2)

Circa 40 jongeren krijgen in 2018 opnieuw de kans om deel te nemen aan Startbaan 5. De kandidaten maken kennis met de verschillende facetten van het haven- en het luchthavenbedrijf. Zo doorlopen de kandidaten een aantal praktische modules op de luchthaven en bij de havendienst van het havenbedrijf. Daarnaast krijgen zij een aantal algemene trainingen, waaronder bijvoorbeeld bedrijfshulpverlening, computervaardigheden en een sollicitatietraining. Ook lopen ze twee dagen mee met de Politie en bij het Korps Mariniers in de Van Ghent Kazerne.

Een speciaal team zorgt voor de selectie en de dagelijkse begeleiding van de deelnemers tijdens het project. Bovendien verzorgen zij deze keer eveneens een van de modules. Het Scheepvaart en Transport College brengt haar onderwijs deskundigheid en de aansluiting onderwijs/arbeidsmarkt in.

 


Startbaan 5 is het vervolg op soortgelijke projecten die Rotterdam The Hague Airport en de Politie Eenheid Rotterdam sinds 2004 uitvoeren. De basis van het succes van deze projecten is het feit dat de deelnemers, die over het algemeen door persoonlijke omstandigheden niet over de benodigde startkwalificatie(s) voor de arbeidsmarkt beschikken, een eerste handreiking krijgen bij het beklimmen van de maatschappelijke ladder. Omdat zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid de kernbegrippen zijn waarop het project Startbaan is gestoeld, is er geen sprake van een baangarantie. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de kandidaten zélf het heft in handen nemen, zich op diverse vlakke oriënteren en na afronding van het project de hen eventueel geboden kans op de arbeidsmarkt verzilveren. Uiteraard worden zij daarin ook tijdens en na dit project in ruime mate begeleid in samenwerking met de gemeente Rotterdam.

 

Project Startbaan in de media

Algemeen Dagblad

 

“Het project van Rotterdam Airport en de politie, om jongeren zonder startkwalificatie aan een baan te helpen, is zo’n succes dat ook andere grote instellingen in de stad dit jaar meedoen. Ook dit keer denkt directeur Roland Wondolleck heel wat jongeren op weg te helpen met het vinden van werk of vervolgopleiding. ‘Ze moeten het wel zelf doen.'” Lees meer>>


Rotterdams onderwijs magazine

“Zijn jongensdroom om tussen vliegtuigen te werken is uitgekomen. Azhar Khodabaks (23) werkt als beveiliger bij Securitas op Rotterdam The Hague Airport, na afronding van het scholings- en werkgelegenheidsproject Startbaan. Meer jongeren vonden hun weg dankzij Startbaan, in 2013 uitgevoerd door Rotterdam The Hague Airport, in samenwerking met verschillende partners. Het project wordt dit jaar vervolgd met een uitgebreid en vernieuwd Startbaan 2.” Lees meer>>

Havenkrant

” Voor Martina Hartkoorn (31) uit Rotterdam was project Startbaan de laatste kans op een diploma en een toekomst met meer zekerheid. Startbaan veranderde haar leven. Niet alleen geeft het haar een reden om – hoe vroeg ook – op te staan en aan de dag te beginnen. Het brengt ook vastigheid en daarmee rust. ‘Weinig geld zorgt voor stress.’ Haar jaarcontract loopt begin volgend jaar af en ze hoopt dat ze mag blijven. Ze heeft in ieder geval sinds tijden weer vertrouwen in de toekomst. ‘Door Startbaan heb ik nu bijna mijn mbo-opleiding Luchthavenbeveiliger afgerond, met dat papiertje kom ik er wel.’’ Lees meer>>

Impressie Project Startbaan

Project Startbaan wordt mogelijk gemaakt door: