Veilig en gezond vliegen op Rotterdam The Hague Airport

Op deze pagina geven wij reizigersinformatie omtrent de uitbraak van het coronavirus. De volgende onderwerpen zijn terug te vinden op deze pagina:

 

Hoe houd je 1,5 meter afstand op Rotterdam The Hague Airport

Maatregelen op Rotterdam The Hague Airport

Informatie over jouw vlucht

Hoe word je op de hoogte gehouden?

Nieuwsberichten

Veelgestelde vragen

Hoe houd je 1,5 meter afstand op Rotterdam The Hague Airport?

Update 25-08-2020

 

Op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) staat de gezondheid en veiligheid van onze passagiers en luchthavenmedewerkers voorop. Daarom houden we 1,5 meter afstand van elkaar. Het is één van de beste maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar hoe doe je dat op RTHA?

 

Op de luchthaven zie je markeringen, posters en hoor je regelmatig omroepberichten over het bewaren van de 1,5 meter afstand. Onze collega’s staan voor de passagiers klaar om ze hierbij te helpen. Verder kun je regelmatig je handen desinfecteren, door de aanwezigheid van desinfecterende handgel op de luchthaven. Toch is het bewaren van de 1,5 afstand niet altijd mogelijk. Op sommige plekken en op drukkere dagen ervaren we dat afstand houden moeilijk haalbaar is. Mede daarom zijn mondkapjes in het luchthavengebouw verplicht.

Maatregelen om rekening mee te houden

Update 25-08-2020

Reis je binnenkort met het vliegtuig vanaf Rotterdam The Hague Airport? Bereid je dan goed voor. Het gaat er anders aan toe dan je misschien gewend bent. Op de luchthaven én in het vliegtuig gelden een aantal nieuwe regels. Zo willen we samen met de luchtvaartmaatschappijen voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt onder onze passagiers en medewerkers.

 

Lees voor je vertrekt alles wat je moet weten over deze nieuwe regels. Je vindt deze informatie in je reisdocumenten, op de website van je luchtvaartmaatschappij, hier en op www.nederlandwereldwijd.nl.

Voor alles op en rond onze luchthaven geldt dat we wat basisregels hebben. Die zijn:

 

• Houd 1,5 meter afstand
• Was je handen regelmatig
• Hoest en nies in je elleboog
• Gebruik schone papieren zakdoekjes
• Blijf thuis als je niet lekker bent
• Draag niet-medische mondkapjes (vanaf 13 jaar), neem er voldoende mee voor je reis
• Zorg dat je een actuele gezondheidsverklaring bij je hebt (download het formulier onderaan deze pagina)

 

 

Mondkapjes en gezondheidsverklaring
We vragen iedereen vanaf 13 jaar in de terminal een mondkapje te dragen. Heb je geen mondkapje bij je? Dan kun je de terminal niet in en word je gevraagd zelf niet-medische mondkapjes te regelen.  Een mondkapje dien je na maximaal 4 uur te vervangen door een schone. Dus neem er voldoende mee op reis.

Tijdens de paspoortcontrole vragen we je het mondkapje even af te doen.

Ook kan om een gezondheidsverklaring worden gevraagd. Vul deze vooraf thuis in, print hem uit en neem hem mee bij je reisdocumenten. Zonder gezondheidsverklaring heb je geen toegang tot de terminal en het vliegtuig.

 

Om duidelijk te maken hoe het vliegen gaat op onze luchthaven hebben we een video gemaakt.

 

Bekijk de beelden van veilig en gezond vliegen op RTHA in het Nederlands


View the video of safe and healthy flying on RTHA in EnglishDownload hier relevante documenten met nieuwe maatregelen om veilig en gezond te vliegen

Poster met richtlijnen om veilig en gezond te vliegen op Rotterdam The Hague Airport (NL)

Poster with guidelines for safe and healthy flying at Rotterdam The Hague Airport (In English).

Download hier de gezondheidsverklaring (Engels)

Download hier de gezondheidsverklaring (Nederlands)

Protocol Rotterdam The Hague Airport inzake coronamaatregelen

Informatie over je vlucht 

Update 25-08-2020

 

Het commerciële vliegverkeer komt stap-voor-stap op gang in Europa. Veel vluchten zijn nog geannuleerd, maar er komen steeds meer bestemmingen bij. Check voor actuele vluchtinformatie de site van je vliegtuigmaatschappij

 

Jouw vliegtuigmaatschappij heeft de allerlaatste informatie beschikbaar over (gewijzigde of geannuleerde) vluchten van en naar Nederland van of naar onze luchthaven. Je krijgt persoonlijk bericht van jouw vliegtuigmaatschappij over wijzigingen.

 

Wij raden jou tevens aan om de maatregelen in het land van bestemming goed in de gaten te houden. In sommige gevallen gelden hier aanvullende maatregelen; zo kan het zijn dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt die in het betreffende land geldig is.

 

Let op: Actuele informatie over vluchten – vanwege annuleringen door het coronavirus – is niet beschikbaar bij de informatiebalie van de luchthaven. Check voor actuele vluchtinformatie de website van jouw vliegtuigmaatschappij. Het kan momenteel extra druk bij onze infoformatiebalie in de terminal van onze luchthaven zijn. Onze excuses alvast als je wat langer moet wachten.

Hoe word je op de hoogte gehouden? 

Updates van Transavia vind je via de link:  https://www.transavia.com/nl-NL/update-coronavirus/

 

Vertrekt je vlucht niet binnen 72 uur? Neem dan op een andere dag contact met uw luchtvaartmaatschappij of met de reisorganisatie op.

 

De meest actuele informatie over het coronavirus kunt u volgen op de RIVM-website.

 

Wil je meer weten over reizen in deze coronatijd in Europa, check dan deze link op Nederland Wereldwijd.

Nieuwsberichten

28 augustus 2020

Royal Schiphol Group publiceert vandaag, 28 augustus 2020, de halfjaarcijfers over de eerste zes maanden van 2020. De gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de luchthavens van Royal Schiphol Group en voor de luchtvaartsector als geheel, zijn ongekend. Ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hadden een aanzienlijke terugval in het verkeersvolume. Ben je benieuwd naar het hele bericht? Klik dan hier.

25 augustus 2020

Rotterdam, 25 augustus 2020 – Transavia heeft haar zomerschema voor 2021 dit jaar eerder bekend gemaakt. Op die manier hebben passagiers met een voucher of passagiers die hun vlucht willen omboeken, meer mogelijkheden om een reis te plannen. Fez in Marokko is de nieuwe zomerbestemming in 2021. De vluchten naar Fez in Marokko die vanaf de winter 2020/2021 starten vanaf Rotterdam The Hague Airport, worden ook volgend jaar zomer aangeboden. Het zomerschema van Transavia start op 1 april en loopt tot

1 juli 2020

Nadat de luchtvaart door de coronacrisis abrupt tot stilstand kwam, is op 18 juni jl. het commercieel vliegverkeer weer opgestart op Rotterdam The Hague Airport (RTHA).* Vanaf donderdag 2 juli a.s. herstelt het aantal weer terug naar het normale niveau met 12 tot 32 vluchten per dag. Zo verzorgt Transavia de komende tijd weer meer vluchten naar verschillende Europese bestemmingen. De maatregelen zorgden voor een bijzondere situatie. Mensen werkten ineens vanuit huis, het verkeer kwam vrijwel tot stilstand

Veelgestelde vragen

 • Mijn vlucht is geannuleerd vanwege het coronavirus. Wat moet ik nu doen?

  Houd de website van jouw luchtvaartmaatschappij in de gaten voor up to date informatie. Zij beschikken over actuele informatie. De luchthaven heeft geen extra informatie om met jou te delen en wij kunnen je helaas niet helpen met specifieke vragen over jouw vlucht.

   

   

   

   

 • Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

  De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

   

  Was je handen regelmatig. Wanneer en hoe je dat goed doet, lees je hier.
  Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik meteen weg.
  Raak je neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.
  Houd 1,5 meter afstand.

  Draag niet-medische mondkapjes (vanaf 13 jaar), neem er voldoende mee voor je reis.
  Zorg dat je een actuele gezondheidsverklaring bij je hebt.

   

 • Moet ik in quarantaine als ik op Rotterdam The Hague Airport geland ben?

  Als je naar Nederland bent gekomen vanuit een gebied waar veel coronabesmettingen voorkomen dan moet je 10 dagen in huis of op je verblijfplaats in quarantaine blijven. Dit betekent dat je 10 dagen je woning of verblijfplaats niet kunt verlaten. Je beperkt het contact met eventueel aanwezige familieleden en vermijdt contact met derden. Pas 10 dagen na thuiskomst én als je 24 uur klachtenvrij bent mag je uit quarantaine. Daarnaast vragen wij om alle gedragsregels te volgen die op dit moment in Nederland voor iedereen gelden. Was je handen vaak, nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen. Na de quarantaineperiode gelden ook buiten gedragsregels: ga zo min mogelijk naar buiten, houd 1,5 meter afstand tot anderen en blijf thuis bij klachten.

 • Dragen beveiligers op RTHA handschoenen? Hoe zit dat met de securitycontrole?

  Beveiligers doen in ons Centraal Securityfilter (CSF) regelmatig bodychecks bij passagiers. Wij voldoen hier aan de internationale standaarden en regels. Bij het fouilleren, wordt zoveel als mogelijk, aan de overheidsregels voldaan om het coronavirus in te dammen.

 • Hebben medewerk(st)ers van de incheckbalies voorzorgmaatregelen getroffen om geen contact te hebben met reizigers?

  Passagiers wordt geadviseerd afstand te houden met de baliemedewerk(st)er. Er zijn tevens plexiglas schermen geplaatst bij de incheckbalies. De baliemedewerk(st)er heeft handschoenen voorhanden en er is hygiënegel. Bij het controleren en afgeven van een paspoort of ID-kaart is het advies geen fysiek contact met de passagier te hebben.

 • Mijn vlucht is geannuleerd en daarom wil ik mijn parkeerreservering annuleren. Hoe kan ik mijn reservering annuleren?

  In ‘Beheer mijn reservering‘ kun je je reservering zelf wijzigen of annuleren. Hiervoor heb je je reserveringsnummer nodig.

 • Word ik bij aankomst op RTHA gecontroleerd op het coronavirus?

  Nee, we controleren niet iedere reiziger op corona. We zijn wel alert op reizigers met koorts en klachten aan de luchtwegen. Zeker wanneer die persoon in de afgelopen veertien dagen in een regio geweest waar veel mensen besmet zijn met het coronavirus. We staan hierover in nauw contact met het RIVM en GGD en volgen hun adviezen op. Samen met hen houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

 • Moet ik een mondkapje dragen op RTHA?

  Ja, het is verplicht om (vanaf de leeftijd van 13 jaar) een niet-medisch mondkapje te dragen als je verblijft in onze terminal en in nauw contact bent met medepassagiers. Een transparant kunststof gezichtsmasker kan in geen geval een mondkapje vervangen en is derhalve niet toegestaan.

 • Mag ik nog mensen ophalen van RTHA?

  Ja, dat is toegestaan. Wegbrengers en ophalers moeten echter blijven buiten wachten, bij voorkeur op het parkeerterrein bij de auto om te voorkomen dat er teveel mensen op het voorplein van de luchthaven staan te wachten.

 • Welke maatregelen nemen de luchtvaartmaatschappijen aan boord van het vliegtuig?

  Ook luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om vliegen zo veilig en verantwoord mogelijk te maken. Transavia geeft op hun website meer duidelijkheid over de maatregelen die zij nemen: https://www.transavia.com/nl-NL/veilig-en-gezond-vliegen

   

  Transavia geeft ook duidelijkheid over het gebruik van een mondkapje aan boord van het vliegtuig: https://www.transavia.com/nl-NL/veelgestelde-vragen/mondkapje/

 • Mag ik handgel meenemen in mijn handbagage?

  Ja, dat mag. Tot 100 ml kan je handgel meenemen.

 • Is het restaurant in de tijdelijke vertrekhal geopend?

  Ja, het restaurant in de tijdelijke vertrekhal is geopend. Tijdens het eten mag je je niet-medische mondkapje kort afdoen. Bewaar dit in een afgesloten zakje.

 • Is de taxfreeshop geopend?

  Ja, de taxfreeshop is open.

 • Zijn de bagagekarren beschikbaar?

  De bagagekarren zijn tot nader bericht nog niet beschikbaar. Wij vermelden echter wel een telefoonnummer bij de uitgiftepunten van de bagagekarren. Mocht u assistentie nodig hebben, dan kunt u dit telefoonnummer bellen.

 • Kan ik bij de Informatieshop contant afrekenen?

  Nee, bij de Informatieshop kan je enkel met pin betalen.

 • Hoe houd je 1,5 meter afstand op RTHA?

  Op RTHA staat de gezondheid en veiligheid van onze passagiers voorop. Daarom houden we 1,5 meter afstand van elkaar. Op de luchthaven zie je markeringen, posters en hoor je regelmatig omroepberichten over het bewaren van de 1,5 meter afstand. Onze collega’s staan voor de passagiers klaar om ze hierbij te helpen. Verder kun je regelmatig je handen desinfecteren, door de aanwezigheid van desinfecterende handgel op de luchthaven. Toch is het bewaren van de 1,5 afstand niet altijd mogelijk. Op sommige plekken en op drukkere dagen ervaren we dat afstand houden moeilijk haalbaar is. Mede daarom zijn mondkapjes in het luchthavengebouw verplicht.

 • Ik heb last van hooikoorts. Hoe toon ik aan dat ik geen Corona heb?

  Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. We gaan ervan uit dat je de gezondheidsverklaring eerlijk hebt ingevuld, gezond bent en dus mag reizen.

 • Is er een Corona teststraat op RTHA?

  Op dit moment is er geen Corona teststraat op de luchthaven. De Veiligheidsregio en de GGD onderzoeken de mogelijkheden.

 • Mijn vlucht is geannuleerd vanwege het coronavirus. Wat moet ik nu doen?

  Houd de website van jouw luchtvaartmaatschappij in de gaten voor up to date informatie. Zij beschikken over actuele informatie. De luchthaven heeft geen extra informatie om met jou te delen en wij kunnen je helaas niet helpen met specifieke vragen over jouw vlucht.

   

   

   

   

 • Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

  De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

   

  Was je handen regelmatig. Wanneer en hoe je dat goed doet, lees je hier.
  Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik meteen weg.
  Raak je neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.
  Houd 1,5 meter afstand.

  Draag niet-medische mondkapjes (vanaf 13 jaar), neem er voldoende mee voor je reis.
  Zorg dat je een actuele gezondheidsverklaring bij je hebt.

   

 • Moet ik in quarantaine als ik op Rotterdam The Hague Airport geland ben?

  Als je naar Nederland bent gekomen vanuit een gebied waar veel coronabesmettingen voorkomen dan moet je 10 dagen in huis of op je verblijfplaats in quarantaine blijven. Dit betekent dat je 10 dagen je woning of verblijfplaats niet kunt verlaten. Je beperkt het contact met eventueel aanwezige familieleden en vermijdt contact met derden. Pas 10 dagen na thuiskomst én als je 24 uur klachtenvrij bent mag je uit quarantaine. Daarnaast vragen wij om alle gedragsregels te volgen die op dit moment in Nederland voor iedereen gelden. Was je handen vaak, nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen. Na de quarantaineperiode gelden ook buiten gedragsregels: ga zo min mogelijk naar buiten, houd 1,5 meter afstand tot anderen en blijf thuis bij klachten.

 • Dragen beveiligers op RTHA handschoenen? Hoe zit dat met de securitycontrole?

  Beveiligers doen in ons Centraal Securityfilter (CSF) regelmatig bodychecks bij passagiers. Wij voldoen hier aan de internationale standaarden en regels. Bij het fouilleren, wordt zoveel als mogelijk, aan de overheidsregels voldaan om het coronavirus in te dammen.

 • Hebben medewerk(st)ers van de incheckbalies voorzorgmaatregelen getroffen om geen contact te hebben met reizigers?

  Passagiers wordt geadviseerd afstand te houden met de baliemedewerk(st)er. Er zijn tevens plexiglas schermen geplaatst bij de incheckbalies. De baliemedewerk(st)er heeft handschoenen voorhanden en er is hygiënegel. Bij het controleren en afgeven van een paspoort of ID-kaart is het advies geen fysiek contact met de passagier te hebben.

 • Mijn vlucht is geannuleerd en daarom wil ik mijn parkeerreservering annuleren. Hoe kan ik mijn reservering annuleren?

  In ‘Beheer mijn reservering‘ kun je je reservering zelf wijzigen of annuleren. Hiervoor heb je je reserveringsnummer nodig.

 • Word ik bij aankomst op RTHA gecontroleerd op het coronavirus?

  Nee, we controleren niet iedere reiziger op corona. We zijn wel alert op reizigers met koorts en klachten aan de luchtwegen. Zeker wanneer die persoon in de afgelopen veertien dagen in een regio geweest waar veel mensen besmet zijn met het coronavirus. We staan hierover in nauw contact met het RIVM en GGD en volgen hun adviezen op. Samen met hen houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

 • Moet ik een mondkapje dragen op RTHA?

  Ja, het is verplicht om (vanaf de leeftijd van 13 jaar) een niet-medisch mondkapje te dragen als je verblijft in onze terminal en in nauw contact bent met medepassagiers. Een transparant kunststof gezichtsmasker kan in geen geval een mondkapje vervangen en is derhalve niet toegestaan.

 • Mag ik nog mensen ophalen van RTHA?

  Ja, dat is toegestaan. Wegbrengers en ophalers moeten echter blijven buiten wachten, bij voorkeur op het parkeerterrein bij de auto om te voorkomen dat er teveel mensen op het voorplein van de luchthaven staan te wachten.

 • Welke maatregelen nemen de luchtvaartmaatschappijen aan boord van het vliegtuig?

  Ook luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om vliegen zo veilig en verantwoord mogelijk te maken. Transavia geeft op hun website meer duidelijkheid over de maatregelen die zij nemen: https://www.transavia.com/nl-NL/veilig-en-gezond-vliegen

   

  Transavia geeft ook duidelijkheid over het gebruik van een mondkapje aan boord van het vliegtuig: https://www.transavia.com/nl-NL/veelgestelde-vragen/mondkapje/

 • Mag ik handgel meenemen in mijn handbagage?

  Ja, dat mag. Tot 100 ml kan je handgel meenemen.

 • Is het restaurant in de tijdelijke vertrekhal geopend?

  Ja, het restaurant in de tijdelijke vertrekhal is geopend. Tijdens het eten mag je je niet-medische mondkapje kort afdoen. Bewaar dit in een afgesloten zakje.

 • Is de taxfreeshop geopend?

  Ja, de taxfreeshop is open.

 • Zijn de bagagekarren beschikbaar?

  De bagagekarren zijn tot nader bericht nog niet beschikbaar. Wij vermelden echter wel een telefoonnummer bij de uitgiftepunten van de bagagekarren. Mocht u assistentie nodig hebben, dan kunt u dit telefoonnummer bellen.

 • Kan ik bij de Informatieshop contant afrekenen?

  Nee, bij de Informatieshop kan je enkel met pin betalen.

 • Hoe houd je 1,5 meter afstand op RTHA?

  Op RTHA staat de gezondheid en veiligheid van onze passagiers voorop. Daarom houden we 1,5 meter afstand van elkaar. Op de luchthaven zie je markeringen, posters en hoor je regelmatig omroepberichten over het bewaren van de 1,5 meter afstand. Onze collega’s staan voor de passagiers klaar om ze hierbij te helpen. Verder kun je regelmatig je handen desinfecteren, door de aanwezigheid van desinfecterende handgel op de luchthaven. Toch is het bewaren van de 1,5 afstand niet altijd mogelijk. Op sommige plekken en op drukkere dagen ervaren we dat afstand houden moeilijk haalbaar is. Mede daarom zijn mondkapjes in het luchthavengebouw verplicht.

 • Ik heb last van hooikoorts. Hoe toon ik aan dat ik geen Corona heb?

  Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. We gaan ervan uit dat je de gezondheidsverklaring eerlijk hebt ingevuld, gezond bent en dus mag reizen.

 • Is er een Corona teststraat op RTHA?

  Op dit moment is er geen Corona teststraat op de luchthaven. De Veiligheidsregio en de GGD onderzoeken de mogelijkheden.

Geen zoekresultaten