Welkom op onze jubileumwebsite

Op 1 oktober bestond Rotterdam The Hague Airport 65 jaar. Onze geschiedenis bestaat uit veel memorabele momenten. We nemen jou graag mee met een reis door de tijd aan de hand van de hoogtepunten door de jaren heen en de verhalen van onze oud-medewerkers.

Het was de afgelopen maanden ook mogelijk om jouw favoriete RTHA moment met ons te delen via de hashtag #mijnrthamoment op Instagram, of door een moment up te loaden via deze website. Hiermee maakte je kans op een unieke RTHA 65 jaar koffer. De winnaar is inmiddels bekend en heeft persoonlijk bericht ontvangen.

Ook heeft de Rotterdamse dichter Derek Otte speciaal voor onze 65 jarig jubileum een gedicht geschreven over de toekomst van de luchthaven! Bekijk de video hieronder en laat jezelf inspireren door zijn ‘spoken words’.

Reis door de tijd
1956
Opening gemeentelijke luchthaven Rotterdam
Gemeentelijke luchthaven Rotterdam, al gauw omgedoopt tot ‘Zestienhoven’ (naar de polder Zestienhoven) werd op 1 oktober 1956 geopend. De luchthaven is de opvolger van de eerdere Rotterdamse luchthaven die van 1920 tot 1940 aan de zuidzijde van de Waalhaven heeft gelegen. Het restaurant Waalhaven is een moderne kopie van het restaurant op het toenmalige vliegveld Waalhaven.
1961
Eerste Feyenoord supportersreizen

In de eerste helft van de jaren zestig was het voetbalklimaat in Nederland schraal. Daarnaast was het reizen van voetbalsupporters naar uitwedstrijden niet gebruikelijk en voor velen gewoon te duur.Als men ging, dan was het met de bus. De eerste supportersreizen op ‘Zestienhoven’ vinden we terug in 1961. Feyenoord werd in dat jaar landskampioen en er werden 230 supporters vervoerd met vijf vliegtuigen. Gevlogen werd van Rotterdam naar Southend, waarna supporters per bus naar London werden vervoerd.

Negen jaar later kwam Feyenoord terug naar Rotterdam met de Europacup beker. (ze werden opgewacht op het vliegveld door circa 300.000 fans).

1965
Vliegshows van TU Delft

Vanaf 1965 werd door studievereniging ‘Leonardo da Vinci’ van de TU Delft met zekere regelmaat een vliegshow georganiseerd op “Zestienhoven”.

1966
Verlening start-/landingsbaan en de “Bollenvluchten”

Begin 1964 blijkt uit een nota van B&W dat de start- landingsbaan te kort is. Luchtvaartmaatschappijen vertrekken vanwege de beperkte lengte. Dus werd er toestemming aan de gemeenteraad gevraagd om deze te verlengen. In 1966  werd de start- landingsbaan verlengd tot zo’n 2.200 meter en voorzien van een parallelle taxibaan.

In deze periode was er een explosieve groei van het vliegverkeer door onder andere de “Bollenvluchten”, met name in de maanden april en mei. Doordat het Engelse pond veel waard was in Nederland, kwamen Engelse toeristen onze kant op. Zij kwamen vooral voor de Keukenhof, vandaar de naam “Bollenvluchten”. De populariteit van deze vluchten duurt tot ongeveer 1974.

1967
Start bouw stationsgebouw

In de loop van 1967 wordt begonnen met de nieuwbouw van het stationsgebouw en de verkeerstoren. De terminal wordt in 1970 geopend en biedt ruimte aan ongeveer 700.000 passagiers. Hierbij werden ook de autoparkeerterreinen, de oprijlaan en het platform vergroot of opnieuw aangelegd. De tijdelijke houten voorzieningen zijn hierna gesloopt.

1971
Het ‘Anti-Bulderbaan Comité’

In 1971 werd de mijlpaal van 500.000 reizigers in één jaar behaald. Dit was ook de periode van de opkomst van “Stichting Centraal Comité Anti Bulderbaan”. Dat was een actiegroep die wilde dat de luchthaven ging sluiten. Het tegengeluid kwam van comité werknemers Zestienhoven.

Mede hierdoor volgden er op politiek niveau discussies over het sluiten of verplaatsen van de luchthaven. In 1971 werd een motie aangenomen door de Rotterdamse raad om de luchthaven te sluiten of te verplaatsen.  Hierdoor raakte de luchthaven in het slop.Uiteindelijk is een sluiting pas in 2001 definitief van de baan.

1978
Rotterdamsche Aero Club organiseert de “Holland Fly-in”

Op 2, 3 en 4 juni 1978 organiseert de Rotterdamsche Aero Club de “Holland Fly-in”. Tachtig historische- en amateur-bouw vliegtuigen komen naar Rotterdam, bewonderd door tienduizenden toeschouwers. Twee jaar eerder vierde de RAC zijn vijftigste verjaardag met de internationale “Maasstadvlucht”. De eerste en langdurig voorzitter van de RAC, Cor Kolff, speelde als voorzitter van het “Gewestelijk Comité Luchthaven Rotterdam” een belangrijke rol bij de totstandkoming van Luchthaven Rotterdam in 1956.

1981
Onderzoek naar verplaatsing van de Rotterdamse luchthaven

In 1981 wordt het onderzoek afgerond naar verplaatsing van de luchthaven naar een nieuwe locatie. Hierbij zijn circa 20 potentiele locaties rondom Rotterdam onderzocht.

1982
Werkgelegenheid en economische ontwikkeling

Nadat de luchthaven jarenlang onderwerp van gesprek is geweest in de Gemeenteraad, wordt in 1982 de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling die de luchthaven biedt aan de regio een steeds belangrijker argument voor het bestaansrecht van de Luchthaven Rotterdam.

1985
World Trade Centers Air Race

In augustus 1985 werd de eerste World Trade Centers Air Race gehouden tussen Biggin Hill (een luchthaven bij Londen) en Rotterdam. Deze snelheidsrace, waarbij de route op vol vermogen in een van te voren bepaalde tijd moest worden afgelegd, had naast het wedstrijdelement tevens tot doel om de Engelse en Nederlandse zakenwereld op deze speciale manier met elkaar in contact te brengen.

1989
Start vluchten tussen Rotterdam en Londen City

In 1989 wordt in Londen een nieuwe luchthaven aangelegd die wel heel gemakkelijk en dichtbij het centrum van de stad ligt: London City Airport. De natuurlijke banden tussen Rotterdam en Londen én het gemak van de beide luchthavens vormt al snel de basis voor een ‘gouden’ verbinding. Als eerste start Flexair met deze verbinding. Na diens faillissement in 1994 stapt de Antwerpse maatschappij VLM in dit gat. De route wordt nog altijd gevlogen door British Airways .

1990
Rotterdam Airport

De exploitatie van de luchthaven ging over van de Gemeente Rotterdam naar de NV Luchthaven Schiphol in januari 1990 . De naam Gemeentelijke luchthaven Rotterdam verdwijnt en de officiële naam wordt Rotterdam Airport, verwijzend naar de havenstad Rotterdam. Op de open dag die volgde komen ruim 100.000 bezoekers af. In datzelfde jaar vindt ook een grote renovatie van de start-/landingsbaan plaats.

1997
Traumahelikopter op Rotterdam Airport

In 1997 wordt de traumahelikopter gestationeerd op Rotterdam Airport. In eerste instantie was dit voor een proef van één jaar maar deze was zo succesvol dat de traumahelikopter gebleven is. Door de jaren heen is de inzet fors toegenomen en periode van inzet van de oorspronkelijke 07:00-19:00 door de jaren heen in fases uitgebreid naar de huidige 24/7 vanaf 2011.

In 1997 wordt ook het Rotterdam Jet Center geopend, een full service bedrijf voor VIPS en hun vliegtuigen. De Britse girl band Spice Girls zijn de eerste gasten.

1998
Onderhandelaarsakkoord

Vanaf 1990 hebben de gemeente Rotterdam en Schiphol Group in het kader van het Integraal Plan Noordrand Rotterdam (IPNR) onderzocht om de Noordrand van de gemeente te ontwikkelen en de luchthaven iets te verplaatsen. In 1996 is geconstateerd dat het IPNR niet haalbaar was.

In 1998 wordt er overeenstemming bereikt tussen de Schiphol Group en de gemeente  Rotterdam dat Rotterdam Airport voor een periode van 99 jaar op de huidige locatie mag blijven.

De vorm en omvang wordt vastgelegd in een aanwijzingsbesluit (exploitatievergunning) die in 2001 van kracht wordt.

2000
Moderne en luxe vertrekhal

In 2000 wordt gestart met de modernisering van de vertrekhal. Vanwege de sluitingsdiscussie die vanaf 1971 gaande was is deze sinds 1970 nog niet eerder opgefrist. De vertrekhal wordt hét visitekaartje van de luchthaven en krijgt een meer luxe uitstraling. De informatiebalie krijgt een centrale plek in de passagehal. Grand Café Horizon inclusief de wandelpromenade werd in gebruik genomen en de businessclass lounge voor British Airways wordt gecreëerd. In dit jaar bezoekt een record aantal reizigers onze luchthaven. We verwelkomen 750.000 passagiers.

2004
Transavia start met Basiqair

In april 2004 opent Transavia onder de naam Basiqair een basis op Rotterdam Airport en stationeert drie Boeing 737-700’s op de luchthaven. Enige jaren later laat Transavia de naam Basiqair vallen en worden de vluchten uitgevoerd onder de naam Transavia.

Door deze uitbreiding behaalt de luchthaven voor het eerst in de geschiedenis zijn de 1 miljoen reizigers per jaar. In 2004 wordt de luchthaven ook aangewezen door het ministerie al volledig slot gecoördineerde luchthaven omdat de vraag naar vliegverkeer de vergunde geluidsruimte overstijgt.

2006
Vijftig jarig jubileum

Het vijftig jarig bestaan van de luchthaven wordt groots gevierd met een speciale foto tentoonstelling van de hand van Vincent Mentzel in de Kunsthal, een boek over de geschiedenis van de luchthaven, een uitnodiging aan de buren om te komen kijken en feesten voor alle relaties en medewerkers door de jaren heen.

2010
Rotterdam The Hague Airport

In februari 2010 krijgt de luchthaven de nieuwe naam: Rotterdam The Hague Airport. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is in oprichting en de luchthaven ligt precies tussen de twee steden in. Daarmee is de luchthaven het eerste symbool van de internationale ambities van het samenwerkingsverband tussen de beide steden. Vooral vanuit buitenlands oogpunt gezien een logische beslissing. De City of Peace and Justice ligt op slechts een kwartier rijden vanaf de luchthaven, iets wat veel buitenlanders niet weten.

In dit jaar wordt ook  het aanwijzingsbesluit (exploitatievergunning) aangepast om fouten in het oorspronkelijke besluit van 2001 te herstellen.

2017
Nieuwe bagagehal in gebruik

De renovatie van het totale platform is in 2017 gereed. Daarnaast ging de nieuwe bagagehal in gebruik. Er wordt gestart met een proef om innovatieve zelfrijdende bagagekarretjes de bagageafhandeling van vertrekkende vluchten te laten verzorgen. in samenwerking met Van der Lande Industries BV. Rotterdam The Hague Airport gelooft sterk in de kracht van innovatie en verbinding. Daarom is RTHA (in samenwerking met alle luchthavens van de Schiphol Group) steeds meer internationale proeftuin voor duurzame en hoogwaardige innovaties in de luchtvaartsector. 

2018
Start verbouwing terminal

In 2018 wordt gestart met een grootschalige verbouwing van onze terminal. Vanwege de werkzaamheden wordt er een tijdelijke vertrekhal opgebouwd naast het pand.

2019
Oprichting Stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA)

Om ruimte te geven aan de innovatieve ambities van de luchthaven en de stad Rotterdam wordt in 2019 de stichting RHIA (Rotterdam The Hague Innovation Airport) opgericht. RHIA faciliteert en versnelt de economische transitie die de gemeente Rotterdam voor ogen heeft door de luchthaven tot innovatiepartner en duurzame motor voor de ontwikkeling van de regio te ontwikkelen .
Via de luchthaven reizen in 2019 voor het eerst meer dan 2 miljoen passagiers per jaar.

2020
Corona en afronden verbouwingen

Begin 2020 hebben we te maken met de uitbraak van het Corona virus. In maart van dit jaar worden de eerste maatregelen genomen tegen de verspreiding van het virus en het internationaal reizigersverkeer komt vrijwel helemaal tot stilstand. Voor RTHA betekent dit dat er niet tot nauwelijks gevlogen wordt. In juni van datzelfde jaar komen er versoepelingen van de maatregelen en wordt er weer meer gevlogen. In september komen er weer aangescherpte maatregelen. Dit is ook terug te zien in het feit dat er nauwelijks vliegverkeer is.

In dit bizarre jaar worden in december de verbouwingen afgerond en wordt de vernieuwde, innovatieve en duurzame vertrekhal in gebruik genomen. De vernieuwde vertrekhal heeft een mos sedum dak, dat gedurende het hele jaar bijdraagt aan een stabiele binnentemperatuur. De planten op het dak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. De luchtbehandelingskast van de oude behandelingskast in de oude vertrekhal is hergebruikt. Heel duurzaam! Ook de nieuwe behandelingskasten voldoen aan de huidige milieu eisen. Daarnaast is er gedurende het gehele bouwproces gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. De vernieuwde vertrekhal biedt meer ruimte, licht, comfort én het heeft de juiste uitstraling. Vanwege Corona zijn er in deze periode nauwelijks passagiers.

In datzelfde jaar is een spiksplinternieuwe brandweerkazerne geopend. Een compact en duurzaam gebouw dat 24/7 bemand is. Deze vervangt de brandweerkazerne die sinds de opening in 1956 in gebruik was.

In 2020 wordt Rotterdam The Hague Airport een learning airport met de komst van het Albeda College op het luchthaventerrein dat de opleiding luchtvaartdienstverlening biedt.

2021
Innovatieve en duurzame luchtvaart

Innovatie en duurzaamheid staan al jaren hoog in het vaandel bij Rotterdam The Hague Airport. Samen met Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde maakt RTHA deel uit van Power Up, een programma om te gaan testen met elektrisch vliegen. De proef wordt ondersteund door Royal Schiphol Group en NLR – Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Op 1 juli 2021 heeft Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zijn ambities voor een duurzame luchtvaart naar een nog hoger plan getild. De regionale luchthaven is geaccrediteerd op het allerhoogste niveau binnen het Airport Carbon Accreditation (ACA) programma van internationale non-profitorganisatie Airports Council International (ACI). In dezelfde maand is gestart met de aanleg van een zonnepark naast de start-/landingsbaan. Het betreft een samenwerking tussen Rotterdam The Hague Airport, Unisun Energy uit Rotterdam en stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA). De start van de bouw is een belangrijke mijlpaal als meest duurzame luchthaven. 

#mijnrthamoment
Oud-medewerkers