Educatie

Voor veel kinderen in de omgeving is Rotterdam The Hague Airport een bijzondere plek. Vliegtuigen die opstijgen of juist geparkeerd worden  door marchallers; op de luchthaven staan kinderen er met hun neus boven op en kijken hun ogen uit. We stellen onze deuren dan ook graag voor ze open! Daarnaast vinden we het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met de vele beroepen die de luchthaven te bieden heeft. We hopen op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan hun opleiding – of studiekeuze in de toekomst.

 

 

Hoogvliegertjes

Kinderen uit groep 1-3 van het basisonderwijs uit de omgeving van de luchthaven kunnen op Rotterdam The Hague Airport, onder begeleiding van hun leerkracht of een ouder, de speciaal voor hen ontwikkelde speurtocht Hoogvliegertjes doen. De kinderen gaan in kleine groepjes op pad met een pilotenkoffer gevuld met opdrachtjes. Zo leren zij de luchthaven en de veelzijdigheid aan beroepen op jonge leeftijd kennen!

Anne Reitsma Fotografie -_MG_6694

Kerstactie

Tijdens de  kerstdagen zetten we kinderen die extra hulp kunnen gebruiken in het zonnetje door een specifieke (kinder)actie of stichting te ondersteunen.  Dit doen we in samenwerking met een basisschool uit de omgeving. De kinderen maken, na een voorlichtingsles op school, versieringen met goede wensen.   Die hangen ze tijdens hun bezoek aan de luchthaven in de grote kerstboom midden in de terminal. Na het overhandigen van een donatie gaan de kinderen op pad voor een kijkje achter de schermen.

Kinderburendag

vliegtuigje

Veel kinderen dromen ervan: later willen ze piloot worden. Of stewardess. Of brandweerman/vrouw!

Rotterdam The Hague Airport organiseert  2 maal per jaar een speciale Kinderburendag voor kinderen uit de omgeving. Hoe voelt het nou om in een cockpit te zitten? Wat voor werk doet de douane? En hoe groot is de bluswagen van de brandweer eigenlijk? De kinderen krijgen antwoord op al hun vragen!

Rondleidingen speciaal voor kinderen

Racen over de startbaan, rondrijden tussen de vliegtuigen die laden en lossen en een blusdemo van de luchthavenbrandweer; het kan allemaal tijdens de speciale kinderrondleiding, waarbij je écht achter de schermen van Rotterdam The Hague Airport komt. Ruim 700 kinderen in het bezit van een Jeugdvakantiepaspoort, Vakantiepas Den Haag of de Rotterdampas krijgen jaarlijks deze unieke mogelijkheid.

 

Stages

Bliksemstage

Welke beroepen zijn er allemaal en wat houdt het werk écht in? Groepen 8 van basisscholen uit de omgeving  kunnen bij Rotterdam The Hague Airport zelf komen  ervaren wat werken op een luchthaven inhoudt. Om dat te weten te komen gaan de handen uit de mouwen; blussen bij de luchthavenbrandweer, assisteren bij de beveiligingscheck en meelopen in de horeca; het wordt allemaal uitgeprobeerd. Het  bezoek van de kinderen is onderdeel van Bliksemstage, een project van jongerenorganisatie Jinc, waarmee Rotterdam The Hague Airport  zich sinds 2015 heeft verbonden.

Champs on stage

Rotterdam The Hague Airport is aangesloten bij het project Champs on Stage. Dit is een initiatief waarbij leerlingen uit het VMBO de mogelijkheid wordt geboden om een leuke en goed begeleide stageplaats te krijgen op de luchthaven (en andere bedrijven in Rotterdam). Stagiaires krijgen gedurende 2 weken een kijkje achter de schermen. Ze komen met uiteenlopende beroepen in aanraking; van de luchthavenbrandweer tot maaltijdcatering voor vliegtuigen.

Een gastvrije start van je stage!

Rotterdam The Hague Airport  biedt VMBO scholieren een speciale gastvrijheidstraining aan, voordat ze stage gaan lopen. Niet alleen op de luchthaven, maar op iedere andere stageplek is het vriendelijk omgaan met klanten en collega’s de basis van een goede stage. We delen onze expertise graag!

Technasium

Een aantal Voortgezet Onderwijs scholen in de omgeving van Rotterdam The Hague Airport heeft zich gedefinieerd als Technasiumschool. Onderdeel van deze opleiding is een praktisch vraagstuk vanuit het bedrijfsleven, waarvoor de leerlingen een innovatieve oplossing moeten bedenken. Rotterdam The Hague Airport fungeert als opdrachtgever. Leerlingen van het Technasium Melanchthon Bergschenhoek dachten dit schooljaar mee met de inrichting van de nieuwe aankomsthal. Het thema van het volgende vraagstuk is duurzaamheid.

Technasium 2

Weekendschool

“Als je weet wat er later allemaal mogelijk is, ben je als leerling meer gedreven”. Dat is het motto van De Weekendschool, die nieuwsgierige jongeren uit achterstandswijken kennis laat maken met professionals uit de wereld van cultuur, wetenschap en maatschappij. Leerlingen worden zo gestimuleerd om hun interesses en talent te volgen. Ook op Rotterdam The Hague Airport zijn ze van harte welkom en gaan ze in gesprek met luchtverkeersleiders, marchallers en piloten.

Project Startbaan

In september 2017 is de 4e editie van project Startbaan van start gegaan. Dit project richt zich op jongeren die niet over een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt beschikken. Tijdens dit scholings- en oriëntatieproject komen de kandidaten in aanraking met verschillende beroepen en werkgevers. Door het behalen van  diverse deelcertificaten en intensieve begeleiding vergroten ze daarmee hun kans op een baan of opleiding. In 2004 startte project Marok’kans, in 2006 Ban Sigui en een jaar later project Máxima. Startbaan 1 begon in 2013, Startbaan 2 in 2015 en Startbaan 3 vorig jaar. Alle projecten zijn geïnitieerd door Rotterdam The Hague Airport, de Politie Eenheid Rotterdam  en de gemeente Rotterdam. Inmiddels hebben ook het Havenbedrijf Rotterdam, het Scheepvaart en Transportcollege en het Korps mariniers zich  aangesloten.

Leerbedrijf VMBO, MBO, HBO, WO

Rotterdam The Hague Airport biedt plaats aan studenten en leerlingen van het VMBO, MBO, HBO en WO, voor zowel snuffel, leer-  als afstudeerstages.