Nieuw Rotterdams navigatiebaken voor luchtvaart in gebruik genomen

6 oktober 2020

Op dinsdag 6 oktober heeft Luchtverkeersleiding Nederland het nieuwe VOR navigatiebaken bij Rotterdam The Hague Airport in gebruik genomen. Het baken is een zendstation dat radiosignalen uitstuurt waarmee vliegtuigen hun positie kunnen bepalen, doordat de afstand en de richting wordt bepaald ten opzichte van bakens op de grond. Dit nieuwe navigatiebaken bij Rotterdam vervangt de oude die sinds 1990 in gebruik was en onderdeel is van een netwerk van bakens verspreid over Nederland.

Het navigeren aan de hand van radiobakens wordt steeds minder toegepast nu veel vliegtuigen dit doen op basis van satellieten. Om te zorgen dat bij een storing in de satellietnavigatie alle vliegtuigen veilig kunnen navigeren, blijft LVNL investeren in radionavigatie. Van de negen VOR bakens die nu nog verspreid over

Nederland staan, blijven er uiteindelijk vier over die samen voor een landelijke dekking zorgen. Naast Rotterdam zijn dit de bakens bij Schiphol, Eelde en Maastricht. De navigatiebakens worden zowel door het overvliegende verkeer als door de landende vliegtuigen op de luchthavens gebruikt.

De bouw van het navigatiebaken bij Rotterdam heeft in totaal minder dan een jaar in beslag genomen. Het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft met een meetvliegtuig de werking gecontroleerd.