Veelgestelde vragen

We ontvangen dagelijks vele vragen van reizigers, bezoekers en omwonenden. Daarom hebben we voor uw gemak de veelgestelde vragen en onze antwoorden hieronder verzameld.

Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op. We zullen uw vraag dan zo spoedig mogelijk beantwoorden. Op Rotterdam The Hague Airport kunt u ook terecht bij onze informatiebalie in de centrale hal.

 • Wat zijn de openingstijden van de luchthaven?

  De centrale hal van Rotterdam The Hague Airport is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend. De vertrek- en aankomsthal, na de veiligheidscontrole, blijven open voor passagiers tot en met de afhandeling van de laatste vlucht.

 • Waar vind ik een bagagekar?

  Op alle parkeerterreinen bevinden zich, zowel bij de ingang als op het parkeerterrein zelf, meerdere opstelplaatsen voor bagagekarren. U kunt gebruikmaken van een bagagekar door het insteken van een muntstuk van 50 eurocent. Wanneer u de bagagekar terugbrengt bij een van de opstelplaatsen, in de centrale hal of op het parkeerterrein, dan ontvangt u het muntstuk terug.

 • Waar kan ik mijn hond ophalen?

  Rotterdam The Hague Airport heeft een ‘hondenontvangstplaats’ voor het ontvangen van honden uit het buitenland. Deze speciale, diervriendelijke ruimte bevindt zich naast het luchthavengebouw aan de bushaltezijde. Daar kunt u in alle rust uw hond aannemen.

 • Waar kan ik een OV-chipkaart kopen op Rotterdam The Hague Airport?

  Bent u niet in het bezit van een OV-chipkaart? Dan heeft u verschillende mogelijkheden:

   

  • U kunt een wegwerp OV-chipkaart kopen bij de buschauffeur.
  • U kunt een wegwerp OV-chipkaart kopen bij het verkoop- en oplaadautomaat, deze staat bij de bushalte op het luchthaventerrein.
  • U kunt een (anonieme) OV-chipkaart kopen bij de AKO shop.
 • Waar kan ik een hotel boeken?

  U kunt een hotel boeken via de informatiebalie bij de uitgang van de centrale hal.

 • Waar zijn de balies van de luchtvaartmaatschappijen?

  De balies van alle luchtvaartmaatschappijen vindt u aan de linkerzijde van de centrale hal, tegenover de incheckbalies.

 • Waar mag ik roken?

  Op de luchthaven mag u uitsluitend op de daartoe aangewezen locaties roken. Roken in het luchthavengebouw en op het platform is ten strengste verboden.

   

  Voor de veiligheidscontrole:

  – Buiten naast de ingang van het luchthavengebouw

   

  Na de veiligheidscontrole:

  – Op de daarvoor beschikbaar gestelde rokersplaats. Deze is te bereiken via de tijdelijke vertrekhal.

 • Waar haal of breng ik gevonden voorwerpen?

  Wanneer u een eigendom hebt verloren of een voorwerp hebt gevonden, dan kunt u terecht bij de Informatiebalie in de centrale hal van Rotterdam The Hague Airport. Verloren eigendommen worden hier maximaal één jaar bewaard. Bij het afhalen van uw eigendom is een geldig legitimatiebewijs verplicht. De Informatiebalie is dagelijks geopend vanaf 07.00 uur tot het afhandelen van de laatste vlucht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Informatiebalie via telefoonnummer 010-4463444.

 • Waarom zijn er soms nachtvluchten?

  Het is een veel voorkomend misverstand dat Rotterdam The Hague Airport geen nachtvluchten kent. Rotterdam The Hague Airport is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar open voor vliegverkeer en beschikt dag en nacht over onder andere verkeersleiders, beveiliging en luchthavenbrandweer. Wel geldt tussen 23.00 en 07.00 uur een nachtregime waardoor niet al het verkeer dat overdag mag vliegen ook ’s nachts welkom is.

   

  Regelmatig vinden ambulancevluchten plaats voor het ophalen van een donororgaan in Europa. Dergelijke vluchten ten behoeve van orgaantransplantatie zijn uiteraard zeer tijdgebonden omdat organen slechts een zeer beperkte tijd bruikbaar zijn voor transplantatie. Vervoer over de weg is vaak gezien de afstand dan ook geen optie. Het komt regelmatig voor dat dergelijke vluchten van/naar Rotterdam The Hague Airport plaatsvinden. Deze vluchten kunnen dus ook in de nacht uitgevoerd worden.

   

  Verder kent het nachtregime een aantal andere ontheffingen. De belangrijkste zijn:
  – vertraagde vluchten tot 01.00 uur
  – zakenvluchten (met toestellen met minder dan 20 stoelen)
  – ambulancevluchten en traumahelikopters
  – militaire en regeringsvluchten
  – politie en kustwachtvluchten
  – vliegtuigen in nood (1e uitwijkhaven van Schiphol)

   

  Het totaal aantal vluchten tussen 23.00 en 07.00 uur verschilt per jaar tussen ruwweg 500 en 950 vluchten per jaar. De meeste hiervan vinden plaats in de randen van de nacht tussen 23.00-00.00 uur en 06.00-07.00 uur. Doordat de traumahelikopter (die op Rotterdam The Hague Airport gestationeerd is) sinds medio februari jl ook ’s nachts ingezet wordt kan dit aantal hoger gaan uitvallen.

 • Waar vind ik toeristeninformatie?

  Bij de informatiebalie in de centrale hal geven de gastvrouwen u graag meer toeristische informatie over Rotterdam en Den Haag e.o. Bij de informatiebalie vindt u ook diverse folders met toeristeninformatie.

 • Wat zijn de havengelden op Rotterdam The Hague Airport?

  De besloten vennootschap Rotterdam Airport, namens de naamloze vennootschap Luchthaven Schiphol exploitant van het aangewezen luchtvaartterrein “Rotterdam”; overwegende dat de sedert 1 april 2008 van kracht zijnde “Havengeldregeling” een herziening behoeft; gelet op artikel 36, lid 1, van de luchtvaartwet; Stelt vast: Tarieven voor het gebruik door luchtvaartuigen van het aangewezen luchtvaartterrein “Rotterdam”, neergelegd in de “Havengeldregeling”. Klik hier voor de havengelden 2019.

 • Wat zijn de regels voor vliegen met drones in de buurt van een luchthaven?

  Op dit moment is het verboden om met een drone in een (civiele) CTR te vliegen. Alleen hobbymatige kleine drones mogen worden gebruikt, dit alleen op speciaal aangewezen terreinen (in verenigingsverband) met bijbehorende afspraken welke vastgelegd zijn in een convenant. Het verbod heeft te maken met het feit dat een drone, volgens de huidige wetgeving, wordt gezien als een luchtvaartuig. Dit zorgt ervoor dat zowel de drone, alsmede onze organisatie zich aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo is het voor een drone verplicht om een tweezijdig radio contact (R/T) te onderhouden en een werkende transponder aan boord te hebben. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dient de drone te separeren middels klaringen via R/T en dient andere luchtvarenden op de hoogte te stelen van aanwezigheid van de drone. Zolang een drone (nog) niet kan voldoen aan deze eisen en de wetgeving nog niet goed genoeg is om een goede procedure te implementeren, zal dit verbod van kracht blijven. Inmiddels zijn er wel testen om te kijken wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van R/T en transponders voor drones en houdt LVNL vinger aan de pols over hoe deze zaken zich ontwikkelen. Uiteraard denken wij mee aan een veilige en duurzame oplossing. Helaas kan men niet inschatten wanneer een en ander geregeld is.

  Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van de Rijksoverheid. 

   

 • Is het toegestaan om vuurwerk af te steken op de luchthaven?

  Het is op de luchthaven niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming van de exploitant enig vuurwerk te ontsteken.

 • Groepsvertrek

  Vertrekt u tussen de maanden april en september met een groep van meer dan 20 personen vanaf onze luchthaven? Laat dit dan weten via ons contactformulier (categorie groepen). Wij willen uw vertrek zo comfortabel mogelijk maken en daarom met u mee kijken hoe we dit kunnen bewerkstelligen. Wanneer u in dit bericht de datum en tijdstip van uw vlucht deel in combinatie met het aantal personen, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.