Reisdocumenten

Je hebt altijd een geldig legitimatiebewijs of paspoort nodig als je naar het buitenland reist. In sommige gevallen heb je ook nog andere reisdocumenten nodig, zoals een visa. Wij adviseren je om van tevoren goed uit te zoeken wat je nodig hebt.

Let op! Een rijbewijs wordt niet aanvaard als een geldig reisdocument bij de paspoortcontrole.

Meer informatie over paspoort en identiteitskaarten vind je op de website van de Rijksoverheid.

Paspoortcontrole op de luchthaven
Een groot aantal Europese landen heeft afspraken met elkaar gemaakt om reizen over de grenzen makkelijker te maken. Vlieg je naar een land binnen het Schengengebied? Dan hoef je niet door de paspoortcontrole op de luchthaven. Bekijk de actuele lijst van de Schengenlanden.

Reis je vanaf onze luchthaven naar een niet-Schengenland, dan ga je standaard door de paspoortcontrole. Als je uit een niet-Schengenland aankomt in Nederland, moet je ook je paspoort laten controleren. De paspoortcontrole wordt op onze luchthaven uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.

Paspoort kwijt of gestolen?
In uitzonderlijke gevallen kun je een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee op Rotterdam The Hague Airport. Dit is alleen mogelijk als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Voor meer informatie over het noodpaspoort kun je ook het service- en informatiecentrum van de Koninklijke Marechaussee bezoeken tussen 06:00 en 22:30 uur. Het service- en informatiecentrum vind je op het luchthaventerrein. Het adres is Brandenburgbaan 6. De Koninklijke Marechaussee is daarnaast telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0800-1814.

Uitzonderlijke vereisten voor reisdocumenten en inentingen
In sommige landen zijn er naast een geldig paspoort of identificatiebewijs nog aanvullende vereisten van toepassing. Een visum en een inentingsbewijs zijn soms nodig. Bovendien kan het voorkomen dat bepaalde landen buiten de Europese Unie (EU) eisen dat uw reisdocument nog een specifieke geldigheidsduur heeft, bijvoorbeeld 6 maanden. Dit geldt zowel voor uw reis vanuit Nederland naar dat land als voor uw terugreis naar Nederland. Om meer te weten te komen over deze vereisten kunt u contact opnemen met het reisbureau of de ambassade van het land waar u naartoe reist.