Nieuwe coronatestlocatie op RTHA voor duizenden tests per dag

19 november 2020

ROTTERDAM – Op P3 van Rotterdam The Hague Airport opent volgende week de XL-testlocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Er komen 52 straten in twee hallen, waar per hal – als dat nodig is – bij 26 balies mensen terecht kunnen om een test af te nemen. Hans Graumans was technisch producent bij de bouw van deze extra grote testlocatie op het vliegveld bij Rotterdam. In amper twee weken tijd bouwde hij met honderden andere mensen dagelijks aan de tijdelijke coronatestlocatie.

De 51-jarige Graumans oogt ontspannen als hem gevraagd wordt of dit soort unieke projecten vaker in zijn werk voorbijkomen. Hij legt nu de laatste hand aan de installaties voordat op maandag 23 november de bouwoverdracht plaatsvindt naar opdrachtgever GGD Rotterdam-Rijnmond. “De snelheid waarmee we dit voor elkaar krijgen is echt uniek. Wij bouwen twee grote tijdelijke hallen van elk 50 meter lang en 30 meter breed. Ook komt er een faciliteitentent waar gegeten kan worden of een vergadering kan plaatsvinden. De mensen kunnen hier voldoende afstand van elkaar houden. Normaal duurt de voorbereidingstijd met allerlei procedures vijf of zes maanden tijd bij de bouw van dit soort tijdelijke locaties voor festivals en evenementen. Wij doen het nu in twee weken,” vertelt hij. 

Maatschappelijke waarde 
De geboren Limburger werkt in opdracht van eventbouwer Sightline aan deze XL-coronatestlocatie. Sightline is bekend van het realiseren van de totale technische invulling bij festivals of events in bijvoorbeeld Ahoy of op festivalterreinen. Nu zetten ze de XL-coronateststraten op bij de Jaarbeurs in Utrecht, Schiphol, Amsterdam Zuidoost en op RTHA. “Alles valt en staat met de hulp en flexibiliteit die we ontvangen. We kwamen hier met 75 opleggers met materiaal. Er moeten in ‘no time’ waterputten, elektra, lockers, afvoer, milieustraten of warmtevoorzieningen worden geregeld. Zo’n locatie heeft gewoon veel voorzieningen nodig. Er was niets, dus alles moest worden geregeld. En ook moest het allemaal veilig gebeuren. Gelukkig is de gemeente Rotterdam heel flexibel om vergunningen snel en perfect te regelen. Ook de mensen van de Technische dienst en Security van Rotterdam The Hague Airport hielpen geweldig mee. Allemaal heel welwillend en meedenkend. Dat merken we vaak. Om het coronavirus te bestrijden ziet iedereen de noodzaak en maatschappelijke waarde in om zo’n XL-teststraat in de omgeving te hebben. Dus iedereen werkt fantastisch mee.” 

Lopend naar de teststraat
De XL-coronatestlocatie aan de westzijde op P3 gaat volgende week open voor het publiek. Mensen die zich op deze nieuwe locatie willen laten testen op het coronavirus, moeten lopend door de teststraat. Auto’s kunnen op P3 worden geparkeerd. 

Er zit ook een mobiel laboratorium bij. Meer dan 7000 coronatests per dag kunnen er, indien nodig, worden afgenomen in de in totaal 52 testruimtes: in beide paviljoens zijn 26 van die testruimtes ingebouwd. Deze zullen in het begin nog niet allemaal gebruikt worden door de GGD. De GGD houdt continu de testvraag in de regio Rijnmond in de gaten en kan makkelijk bijsturen als dat nodig is. 

Oplevering na dit weekend
Hans Graumans maakt zich op voor de oplevering van de locatie. “Er zijn nog wat open eindjes die we oplossen, maar er komt ook een grote test dit weekend. We zorgen dat alles werkt en veilig is. Ook de hulpdiensten moeten hier goed terecht kunnen bij calamiteiten. Die controles vinden ook nog plaats.”

Begin volgende week vindt de overdracht naar opdrachtgever GGD Rotterdam-Rijnmond plaats. Het publiek kan er volgende week terecht. Dagelijks werken in de tijdelijke testlocatie gemiddeld 150 mensen.

Hans Graumans