Pilot met fossielvrije HVO100 brandstof succesvol afgerond

3 oktober 2022
Terug

In mei dit jaar startte Rotterdam The Hague Airport met een pilot waarbij fossiele diesel in de luchthavenoperatie werd vervangen door GoodFuels HVO100, een hernieuwbare variant op diesel. Een belangrijke stap in de richting van een emissievrije luchthavenoperatie, waarbij nu ook de niet elektrische voertuigen duurzamer opereren. Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Mark Harbers, opende de pilot destijds feestelijk door als eerste een speciaal brandweervoertuig, de zogeheten crashtender, te tanken met de fossielvrije brandstof. Na maanden testen en evalueren is de pilot nu afgerond en geslaagd: RTHA zal niet meer terugkeren naar fossiele diesel.

Wat is HVO100?

HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil) is een fossielvrije brandstof op basis van met waterstof behandelde plantaardige en dierlijke afval- en reststromen. Het wordt op kunstmatige wijze geproduceerd zonder gebruik te maken van fossiele grondstoffen. Het grootste voordeel van het gebruik van HVO100 brandstof is de CO2-reductie tot maar liefst 89% in vergelijking met gewone dieselolie. Daarnaast vermindert het ook de uitstoot van overige emissies zoals stikstof met 9% en fijnstof met 33%, wat bijdraagt aan de verbetering van de lokale luchtkwaliteit en een schonere werkplek. De eigenschappen van HVO100 zijn daarnaast wel vergelijkbaar met die van fossiele diesel waardoor eventuele aanpassingen aan de dieselmotoren niet nodig zijn. RTHA en partners blijven zich inzetten voor een CO2-emissievrije grondoperatie in 2030. De HVO100 is een goede oplossing voor de transitieperiode en voor de zware en speciale voertuigen die (nog) niet elektrisch mogelijk zijn.

Uitkomsten van de pilot

Tijdens de pilot is de brandstoftank op airside, het gedeelte van het luchtvaartterrein dat gebruikt wordt voor het landen, starten, taxiën, slepen, parkeren en afhandelen van luchtvaartuigen, in zijn totaliteit gevuld met HVO100. In de periode van mei tot en met augustus is er in totaal 77.545 liter getankt, wat heeft geresulteerd in 224.493 Kg CO2 reductie. Deze positieve uitkomst heeft er dan ook voor gezorgd dat de luchthaven vanaf heden volledig over is op de fossielvrije GoodFuels HVO100 brandstof en niet meer terug keert naar fossiele diesel. RTHA bedankt GoodFuels en Schouten Olie, de distributeur van GoodFuels Road & Rail Nederland, voor de prettige samenwerking.