In de vertrekhal staan nieuwe duurzame meubels

30 mei 2022

Onlangs is een mooie toevoeging aan de vertrekhal op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) gerealiseerd. In samenwerking met VOID interieurarchitectuur, Occony en Workbrands is de eerste fase van het inrichtingsplan opgeleverd, waarbij onze vertrekhal is ingericht met volledig circulair zitmeubilair voor de passagiers. Iedereen kan nu gebruikmaken van de nieuwe leestafels en stoelen. Dit project is dan ook tot stand gekomen in lijn met de duurzame ambities van de luchthaven.

Vormgeven van de vertrekhal
Interieurarchitectenbureau VOID is gevraagd een inrichtingsvoorstel te maken voor het de vertrekhal, waarbij is ingespeeld op de behoeften van de passagiers voor meer zitgelegenheid. ‘’Wij hebben ons bij dit ontwerp laten inspireren door de vriendelijke uitstraling van de architectuur, hierbij zijn warme materialen en kleuren toegepast zoals het essenhout aan het plafond. Een logische voortzetting van deze sfeer vonden wij o.a. in het meubilair van Occony. Zij maken zowel hele duurzame als tijdloze meubels, met een eenvoud die ons erg aanspreekt,” aldus Willemijn van den Broek, co-owner van VOID interieurarchitectuur.  “In een vertrekhal wil je graag grote gebaren maken maar ook intimiteit behouden. Door te werken met organische vormen van formaat konden we veel zitplekken creëren met een beperkte hoeveelheid los meubilair. Hierdoor blijf je ook de ‘flow’ behouden. De vormgeving van het afgeronde meubilair nodigt bovendien uit om plaats te nemen, ook al zit je naast mensen die je niet kent. ”

In de volgende fase van het project zal nog een familiehoek en een maatwerk zitpodium met groenvoorziening worden gerealiseerd. Het duurzame materiaalgebruik wordt daarin doorgetrokken. “Daarnaast zijn we nu druk bezig met het ontwikkelen van multifunctionele scheidingsmeubels voor meer rust tussen de diverse passagiersstromen om zo de ruimte nog gebruiksvriendelijker te maken,’’ vertelt Willemijn van den Broek.

Duurzaam design
Occony, een Duurzaam Designlabel uit Nederland, is verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de nieuwe meubels in de vertrekhal. Bij Occony staan duurzaamheid & design centraal. Dit resulteert in tijdloze producten van Nederlandse hand en bodem. De meubels bevatten duurzame materialen die zich eenvoudig laten hergebruiken en kunnen hierdoor in een tweede of derde leven weer worden verwerkt in een nieuw meubel.

Rick Konings, mede eigenaar Occony, vertelt: “De wensen van Rotterdam The Hague Airport, om iets bijzonders en duurzaams te maken van de vertrekhal sluiten erg aan op onze designfilosofie en producten. De vormen van onze meubels zijn tijdloos en refereren naar vormen uit de natuur, de toegepaste materialen zijn duurzaam en de uiterlijke kenmerken spreken voor zich. Hierdoor ontstaat een natuurlijke en herkenbare leefomgeving waarin je graag verblijft. En dat ook nog eens verantwoord”.

Om een beeld te geven van de meubels waar de passagiers gebruik van kunnen maken is de Peak Chair een heel mooi voorbeeld. De met een prestigieuze award bekroonde Peak Chair (ontwerp Joost van der Vecht) is een circulaire stoel die gemaakt is van papierpulp afkomstig uit afvalpapier. Alle onderdelen van de stoel kunnen eenvoudig worden uitgewisseld en zijn tot op vezelniveau recyclebaar. “In de vertrekhal staat nu 756 kilo afgedankt afvalpapier” vertelt Rick Konings.

Peak Chair

Realiseren van de meubels in de vertrekhal

Voor de verdere realisatie van de meubels in de vertrekhal is ook de partij Workbrands betrokken bij dit project. ‘”Workbrands is voor dit project betrokken geweest voor de montage van het meubilair, daarnaast zijn wij verantwoordelijk voor de logistiek” aldus Joep Kraan, Projectmanager van Workbrands. Voor het bedrijf Workbrands staat duurzaamheid centraal: ‘’Workbrands is de partner die helpt met het behalen en zelfs overtreffen van sociale en duurzame ambities binnen inrichtingstrajecten.” Workbrands was het overkoepelende bedrijf dat ervoor zorgde dat alles op de luchthaven gemonteerd en logistiek geregeld was. ‘’Het gaat om een vliegveld, dat betekent ook een andere manier van werken. We hebben hiervoor veel contact gehad met Rotterdam The Hague Airport, waarin we verschillende zaken hebben afgestemd, zoals bezoeken inplannen, plattegronden opvragen, routing van vliegveld en aanmelding procedures.’’ Het meubilair viel gelijk in de smaak. Ook Joep Kraan van Workbrands geeft aan: ‘’De meubels werden meteen na montage in gebruik genomen door de passagiers. Dat geeft al aan hoe de meubels worden ontvangen. We zijn heel tevreden met het eindresultaat.”