Hoge passagierstevredenheid tijdens zomerseizoen op Rotterdam The Hague Airport

8 november 2023

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) kijkt met tevredenheid terug op een succesvol zomerseizoen dat liep van 26 maart tot 29 oktober 2023. In vergelijking met het zomerseizoen van 2022 waren er dit jaar minder commerciële vliegtuigbewegingen. Ook het aantal reizigers dat via Rotterdam The Hague Airport reisde, lag lager dan vorig jaar zomer.

Gelijkmatigere spreiding van vluchten over het jaar

Gedurende het zomerseizoen verwelkomde de luchthaven 1,6 miljoen passagiers, 3% minder dan in 2022. In totaal vonden er 11.398 commerciële vliegtuigbewegingen plaats, wat 6,5% lager is dan in dezelfde periode vorig jaar.

De daling ten opzichte van 2022 heeft te maken met de toen nog steeds geldende COVID-19-beperkingen in dat jaar. Niet-gebruikte slots van het winterseizoen werden toen overgeheveld naar het zomerseizoen van 2022, wat resulteerde in een aanzienlijke piek in de maanden juli en augustus. Dit jaar waren de vliegtuigbewegingen gelijkmatiger verdeeld over het jaar en heeft er geen overheveling plaatsgevonden omdat de slots in de winter normaal gebruikt konden worden. 

Vergeleken met zomerseizoen 2019, het laatste normale jaar voor corona, waren er 5,5% minder vliegtuigbewegingen en 2% meer passagiers. Met name een hogere bezettingsgraad aan boord heeft geleid tot de stijging in het aantal passagiers.

Hoge passagierstevredenheid

De tevredenheid onder passagiers over het zomerseizoen is hoog. Zo steeg de Net Promoter Score (NPS), een indicator van klanttevredenheid die meet of klanten een product of dienst aan anderen zouden aanbevelen, in deze periode naar +57. Een aanzienlijke toename ten opzichte van 2022, waarin de score +49 bedroeg. De groeiende waardering van passagiers voor de luchthaven wordt weerspiegeld in deze positieve ontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op de kleinschaligheid van de luchthaven, de efficiëntie en het reisgemak.

Traditioneel waren de maanden juli, augustus en september de drukste maanden van het zomerseizoen. De drukste dag van het seizoen viel op 31 juli, met 10.023 passagiers. De populairste bestemmingen deze zomer waren Malaga, Antalya en Faro.