Luchthavenbrandweer en Veiligheidsregio gaan nog meer samenwerken

23 april 2024
Terug

Er is een belangrijke stap gezet in onze samenwerking met Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). De Algemeen Directeur van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Arjen Littooij, en de CEO van RTHA, Wilma van Dijk, hebben de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

De brandweer van RTHA wordt vanaf nu ook geïnformeerd bij incidenten in het openbare gebied (kantoren, parkeerterrein, hotel) van de luchthaven. Naast de brandweer van de veiligheidsregio rukt, indien beschikbaar, ook de luchthavenbrandweer uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reanimaties, verkeersongevallen en branden. De luchthavenbrandweer start de hulpverlening op in afwachting van de komst van de brandweer van de Veiligheidsregio. En de burger in nood krijgt nog sneller professionele hulp.

Waarom deze overeenkomst?

Het verlenen van hulp bij incidenten in het openbare gebied rondom de luchthaven was tot nog toe een taak van de brandweer van de Veiligheidsregio. Terwijl op de brandweerkazerne van de luchthaven goed opgeleide brandweermensen aanwezig zijn. Door deze samenwerkingsovereenkomst is het voor de luchthavenbrandweer wél mogelijk om in actie te komen. De luchthavenbrandweer wordt vanaf vandaag door de meldkamer van de Veiligheidsregio geïnformeerd als er incidenten zijn op het openbare terrein van de luchthaven. Bij voldoende bezetting zal de luchthavenbrandweer dan uitrukken.

Ondersteuning door de crashtender van de luchthavenbrandweer
Een tweede onderdeel van de overeenkomst is dat de brandweer van de Veiligheidsregio op afroep gebruik kan maken van een crashtender van de luchthavenbrandweer. Een crashtender heeft 10.000 liter water, 1.300 liter schuimvormend middel en 250 kilo bluspoeder aan boord. Enorme hoeveelheden die het verschil kunnen maken. De crashtender is een echte krachtpatser die bij grote incidenten ook door de brandweer van de Veiligheidsregio kan worden ingezet. Incidenten waar veel water bij nodig is waarbij het waterkanon met een grote “worplengte” van 90 meter het verschil kan maken. Daarnaast kan de crashtender ook metschuim blussen (bij branden met brandbare vloeistoffen) of met bluspoeder (bij branden met hoge spanningen zoals transformatoren). De luchthavenbrandweer beschikt over drie crashtenders en uiteraard blijft de brandweerzorg
voor de luchthaven altijd beschikbaar.

Op de foto van links naar rechts: Tjeerd Neumann (VRR), Wilma van Dijk (RTHA), Arjen Littooij (VRR), Marijn van Eijsden (RTHA) en Mark Visser (RTHA)