Mogelijk andere vliegpatronen zichtbaar vanwege baanonderhoud Schiphol

12 oktober 2021

Vanaf woensdag 13 oktober tot en met vrijdagavond 22 oktober 19:00 uur is de Kaagbaan op Schiphol in onderhoud en daardoor niet inzetbaar voor het vliegverkeer. Het tijdelijk niet in kunnen zetten van de Kaagbaan kan invloed hebben op het vliegverkeer op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en op de vliegbewegingen in de omgeving van de luchthaven.

Tijdens het onderhoud aan de Kaagbaan zal het vliegverkeer van en naar Schiphol meer gebruikmaken van de Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan en Buitenveldertbaan. Voor het landen op de Zwanenburgbaan en Aalsmeerbaan moeten vliegtuigen al ver van te voren indraaien ten noorden of ten zuiden van Schiphol. Het vliegverkeer van en naar Rotterdam zal in deze periode rekening houden met het vliegverkeer dat ten zuiden van Schiphol indraait om te gaan landen. Hierdoor kunnen er tijdens de onderhoudsperiode in de regio Zuidwest Nederland andere vliegpatronen te zien zijn dan gebruikelijk, wanneer de Kaagbaan zoveel mogelijk wordt ingezet.


Tijdens het onderhoud vervangt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) het Instrument Landingssysteem van de Kaagbaan. In de periode na afloop van het onderhoud kan de Kaagbaan, vanwege de vervanging van het landingssysteem, voor meerdere weken niet in alle zichtomstandigheden worden gebruikt als landingsbaan.