RTHA stimuleert nieuw initiatief met duurzame luchtvaartbrandstof

27 oktober 2021

Pionier op het gebied van duurzame luchtvaartbrandstof SkyNRG kondigt een nauwe samenwerking aan met het Noorse klimaattechnologiebedrijf CHOOOSE om de CO2-uitstoot van vliegen te verminderen. De organisaties lanceren een oplossing waarbij reizigers duurzamer kunnen vliegen door fossiele brandstof te vervangen door duurzame luchtvaartbrandstof (in het Engels: SAF – Sustainable Aviation Fuel). De oplossing heet dan ook “Fly on SAF”.

Het werkt zo. Reizigers die een ticket boeken bij een organisatie die de oplossing aanbiedt, kunnen de CO2-voetafdruk van hun vlucht gemakkelijk verlagen door fossiele brandstof te vervangen door SAF. SAF wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals gebruikt frituurvet en landbouwafval, wat zorgt voor een CO2 uitstoot die 80% lager is in vergelijking met fossiele brandstoffen. SkyNRG en CHOOOSE hebben Fly on SAF speciaal ontworpen voor luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties en willen hiermee bijdragen aan een duurzamere klantervaring voor hun passagiers.

Ook Rotterdam The Hague Airport heeft toegezegd Fly on SAF te gaan inzetten, samen met de buitenlandse luchthavens Heathrow Airport en Stuttgart Airport.

“Verduurzaming van groot belang”

Volgens adviseur Strategie en Duurzaamheid van Rotterdam The Hague Airport Michelle Samson, stimuleert de regionale luchthaven de Fly on SAF oplossing maar wat graag. “Voor ons is verduurzaming van de luchtvaart van groot belang. En binnen de visie van de Schiphol Group past de oplossing naadloos bij de wens om tot de meest duurzame luchthavens in de wereld te behoren. Als sector zijn we in transitie om CO2-emissies te reduceren en SAF is hierin de meest effectieve maatregel op korte termijn. SAF speelt dus een cruciale rol in de transitie naar duurzame luchtvaart.” Volgens Samson is de markt van duurzame luchtvaartbrandstoffen nu nog niet groot genoeg om overal ter wereld fossiele brandstoffen te vervangen met een duurzamer alternatief. “Daarom willen we als luchthaven graag meewerken om deze markt te ontwikkelen. We willen duurzame luchtvaartbrandstof op grotere schaal mogelijk maken. Hierdoor kunnen meer reizigers in de toekomst hun CO2-voetafdruk verlagen”. Tegelijkertijd wordt de markt voor SAF versterkt. Dat is een goed begin voor een duurzamere toekomst.”

SkyNRG is optimistisch over de aankondiging van Fly On SAF. Managing Director Theye Veen van SkyNRG: “Fly on SAF is het resultaat van een succesvolle partnership die demonstreert hoe samenwerking innovatie kan ondersteunen. Ons doel is de manier waarop de wereld vliegt te veranderen en klimaatactie voor iedereen toegankelijk te maken. We moeten binnen de reisbranche samenwerken om het bewustzijn en de adoptie van duurzamere manieren van reizen te verhogen. Daarom nodigen we de branche uit om mee te doen en onze collectieve impact te vergroten.”

CO2 reductie claimen
Het Fly on SAF programma werkt volgens het “Book & Claim” -principe. Het is een veelgebruikt systeem waarbij de SAF niet daadwerkelijk wordt geleverd aan het vliegtuig van de persoon die heeft bijgedragen aan de aankoop, maar wordt geleverd aan het brandstofsysteem van een luchthaven in de buurt van de SAF-productiefaciliteit. De SAF wordt vervolgens geverifieerd en de vermindering van de CO2-uitstoot wordt “geboekt” aan de persoon die heeft bijgedragen aan de aankoop. Alleen die persoon kan de CO2-reductie”’claimen”. Deze manier van werken heeft belangrijke voordelen. Het minimaliseert zo namelijk de CO2-uitstoot en transportkosten, door het brandstoftransport zo laag mogelijk te houden. Dit systeem wordt ook veel gebruikt bij de verkoop van groene stroom. Groene stroom wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnet door de persoon die de aankoop doet, zonder dat deze groene stroom bij die specifieke persoon thuis wordt afgeleverd. Hierdoor wordt de algehele duurzaamheid van het net verbeterd.

Meer informatie is te vinden op de website van flyonsaf.com.