Innamemachine statiegeldflesjes en -blikjes op Rotterdam The Hague Airport

3 oktober 2023
Terug

Op Rotterdam The Hague Airport hebben passagiers nu de mogelijkheid om hun lege statiegeldflesjes en -blikjes in te leveren via een innameautomaat. Wie ervoor kiest om dit te doen, ontvangt het statiegeld direct via Tikkie terug of kan ervoor kiezen om het te doneren aan Stichting Jarige Job. Deze innameautomaat is een aanvulling op de al aanwezige donatiebakken op de luchthaven. Het doel van deze nieuwe innameautomaat is om te voorkomen dat plastic flesjes en blikjes in het gewone afval terechtkomen.

Momenteel zijn er in Nederland al meer dan 28.000 innamepunten, waaronder supermarkten, tankstations en NS-stations. Er wordt ook hard gewerkt aan het uitbreiden van deze innamepunten op andere locaties. “Het hebben van innamepunten op drukbezochte locaties heeft onze prioriteit,” zegt Hester Klein Lankhorst van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. “Een luchthaven is ook zo’n drukbezochte plek. We zijn dan ook blij dat Rotterdam The Hague Airport nu ook statiegeldflesjes en -blikjes inneemt via een innamemachine. Hoe meer innamepunten er zijn, hoe meer flesjes en blikjes we kunnen recyclen, wat bijdraagt aan het creëren van nieuwe verpakkingen.”

Rotterdam The Hague Airport ontvangt jaarlijks zo’n 2 miljoen passagiers, waarvan een deel ervoor kiest om een (statiegeld)flesje of blikje drinken te kopen. De luchthaven streeft ernaar de terugname van deze flesjes en blikjes zo gemakkelijk en duurzaam mogelijk te maken voor de passagiers. “Ons streven is om voor 2030 volledig afvalvrij te zijn op onze luchthaven”, verklaart Wilma van Dijk, directeur van Rotterdam The Hague Airport. “Naast de succesvolle donatiebakken die we momenteel al inzetten, is de introductie van de innamemachine een belangrijke stap in het recycleproces.”

Tikkie of doneren aan goed doel

Op Rotterdam The Hague Airport kunnen passagiers zelf kiezen of ze het statiegeld via een tikkie op hun rekening laten storten óf doneren aan het goede doel Stichting Jarige Job. Deze stichting zet zich in voor meer dan 100.000 kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Wilma van Dijk benadrukt dat het geweldig is dat het innamepunt niet alleen het recyclen van afval stimuleert, maar ook extra steun kunnen biedt aan Stichting Jarige Job: “We werken al jaren samen met deze stichting en met de donaties van het statiegeld kunnen er nog meer kinderen een verjaardagsbox ontvangen. Deze box bevat alles wat nodig is voor een echte verjaardag, zowel thuis als op school.”

Inzameling Flessen en Blikjes op Rotterdam The Hague Airport. Afvalfonds Verpakkingen. – FOTO GUUS SCHOONEWILLE

Foto links: Wilma van Dijk, Algemeen Directeur van Rotterdam The Hague Airport, en Jeroen Kluiters, Directeur Statiegeld Nederland