Persbericht

Minder vluchten op RTM

17 maart 2020

17 maart 2020 – Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport bereiden zich voor op een verdere daling van het aantal vluchten en passagiers. Op Schiphol zijn de laatste dagen bijna 50% minder passagiers ten opzichte van 2019. Gezien deze ontwikkeling en de beperkingen die worden opgelegd aan reizen, werkt Schiphol aan scenario’s waarbij de operatie van Schiphol voor een bepaalde periode veel kleiner zal zijn. Tegelijkertijd werkt Schiphol nauw samen met de vrachtsector, aangezien enkele luchtvaartmaatschappijen overwegen het aantal vrachtvluchten uit te breiden. Dat laten de luchthavens van Royal Schiphol Group in een gezamenlijke verklaring weten.

Ook op Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport loopt het aantal reizigers terug. Op Eindhoven Airport is dat deze periode 60% minder dan in een vergelijkbare periode vorig jaar. Op Rotterdam The Hague Airport ruim 50% minder.

Luchthavens blijven open
Voor elk scenario geldt dat de luchthavens open blijven en de vitale functies verzorgen binnen de regels die gesteld zijn. Dat doen de luchthavens voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, vrachtvluchten, repatriëringsvluchten, vliegtuigen die uitwijken en vluchten van hulpdiensten. Ook werken de luchthavens aan plannen om vliegtuigen te parkeren die aan de grond blijven.

Advies reizigers
Veel landen hebben inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Dat betekent dat diverse landen vluchten en/of reizigers vanuit Nederland weren. Daarnaast hebben diverse luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties aangegeven geen of minder reizen uit te voeren van en naar Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De ontwikkelingen gaan snel.

Voor informatie over een specifieke vlucht van of naar Schiphol, Eindhoven Airport of Rotterdam The Hague Airport raadt Royal Schiphol Group reizigers aan de website van hun luchtvaartmaatschappij en/of reisorganisatie in de gaten te houden. Voor de meest actuele reisadviezen per land kunnen reizigers terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.