Controle en paspoortinformatie

Wanneer je gaat vliegen vanaf onze luchthaven, ga je door de security check. Het is prettig om goed voorbereid te zijn. Wanneer je met handbagage reist is het verstandig om van te voren goed te checken welke spullen je mag meenemen in je handbagage. Ook heb je altijd een geldig legitimatiebewijs of paspoort nodig.

Snel door de security check? Check onze tips!

 • Probeer thuis al spullen uit je broek-, borst- of vestzak te halen en deze in je handbagage op te bergen. Denk aan losse munten, zakdoekjes, snoepjes, leesbril enzovoort.
 • Wees je ervan bewust dat je vrijwel al je accessoires en sieraden moet af doen bij de securitycheck. Ook je schoenen moet je vaak uittrekken.
 • Beperk de hoeveelheid vloeistoffen, gels en spuitbussen die je meeneemt in je handbagage. Als deze artikelen in een verpakking van maximaal 100 ml zitten en gezamenlijk in een transparant 1 liter zakje zitten, mogen deze altijd mee. Pak ze zodanig in dat ze binnen handbereik zijn.
 • Verpakkingen van meer dan 100 ml mogen alleen mee als ze bij de security check goedgekeurd worden door de handbagagescan en de securitymedewerker. Let op: Op andere luchthavens kunnen afwijkende regels gelden voor verpakkingen van meer dan 100ml. Vraag dit voor de zekerheid na bij de luchthaven waar je op de terugreis vandaan vliegt.
 • Vanwege de inzet van de nieuwste security apparatuur op onze luchthaven, mag je de meegenomen vloeistoffen, gels en spuitbussen in je handbagage laten zitten. Dit geldt ook voor je laptop, tablet en andere elektronica.
 • Stop je telefoon, horloge, sieraden, riem en overige spullen uit je zakken vooraf in je handbagage.
 • Houd je boardingpass bij de hand als je bij de securitycheck komt. Als je boardingpass is gecontroleerd, kun je deze opbergen in je handbagage.
 • Wij willen je vriendelijk verzoeken om je jas, vest, colbert en schoenen (behalve sneakers en plastic teenslippers) uit te trekken en deze in een te bak leggen.
 • Leeg de zakken van je broek, trui of vest en leg alles in de bak bij je handbagage. Je zakken moeten helemaal leeg zijn voordat je zelf door de scan (het poortje) gaat, dus haal ook je zakdoek of andere kleine spullen uit je zakken.
 • Indien je handbagage en persoonlijke spullen achter het plexiglas op de band blijven liggen, betekent dit dat je bagage voor een aanvullend onderzoek is geselecteerd. Bij drukte kan het even duren voor je spullen onderzocht worden en je deze terug krijgt.
 • Indien jouw spullen geen verdachte voorwerpen bevatten krijg je deze meteen terug op de band en kun je deze zonder tussenkomst van een medewerker meteen aannemen.
 • Volg aanwijzingen van de security medewerkers altijd op.

Paspoortinformatie

Je hebt altijd een geldig legitimatiebewijs of paspoort nodig als je naar het buitenland reist. In sommige gevallen heb je ook nog andere reisdocumenten nodig, zoals een visa. Wij adviseren je om van tevoren goed uit te zoeken wat je nodig hebt.

Let op! Een rijbewijs wordt niet aanvaard als een geldig reisdocument bij de paspoortcontrole.

Meer informatie over paspoort en identiteitskaarten vind je op de website van de Rijksoverheid.

Paspoortcontrole op de luchthaven
Een groot aantal Europese landen heeft afspraken met elkaar gemaakt om reizen over de grenzen makkelijker te maken. Vlieg je naar een land binnen het Schengengebied? Dan hoef je niet door de paspoortcontrole op de luchthaven. Bekijk de actuele lijst van de Schengenlanden.

Reis je vanaf onze luchthaven naar een niet-Schengenland, dan ga je standaard door de paspoortcontrole. Als je uit een niet-Schengenland aankomt in Nederland, moet je ook je paspoort laten controleren. De paspoortcontrole wordt op onze luchthaven uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.

Paspoort kwijt of gestolen?
In uitzonderlijke gevallen kun je een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee op Rotterdam The Hague Airport. Dit is alleen mogelijk als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Voor meer informatie over het noodpaspoort kun je ook het service- en informatiecentrum van de Koninklijke Marechaussee bezoeken. Het service- en informatiecentrum bevindt zich direct rechts naast de ingang van het luchthavengebouw. De Koninklijke Marechaussee is daarnaast telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0800-1814.

Blijf op de hoogte!