Inzet baansturing vanaf 6 mei door veel oostenwind

5 mei 2022

Vanaf vrijdag 6 mei aanstaande start Rotterdam The Hague Airport met baansturing. Baansturing houdt in dat er, als het veilig is, vanuit de Lansingerlandzijde wordt geland. Vanwege de vele oostenwind van de afgelopen weken landden meer dan een gemiddeld aantal vliegtuigen via de route over Schiedam. Met deze maatregel moet een mogelijke overschrijding van het handhavingspunt in Schiedam voorkomen worden.

In de omzettingsregeling ligt het maximaal toegestane jaarlijkse geluidsniveau van onze luchthaven vast. Het geluid wordt in de omzettingsregeling vastgestelde handhavingspunten in de regio berekend. Rotterdam The Hague Airport heeft de afgelopen jaren vaker baansturing afgekondigd als gevolg van een periode met langdurige oostenwind.

Op Rotterdam The Hague Airport monitoren we wekelijks de ontwikkeling van ons geluidsniveau bij de handhavingspunten. We houden dit nauwlettend in de gaten om afwijkingen op tijd te zien en bij te kunnen sturen.

Baansturingsmaatregel
Vanaf 6 mei start RTHA met baansturing. Deze maatregel houdt in dat, als het veilig mogelijk is, vanuit de Lansingerlandzijde wordt geland. Dit kan dus alleen als de weersomstandigheden het toelaten. De maatregel blijft van kracht zolang de geluidsbelasting in het handhavingspunt bij Schiedam hoog blijft, uiterlijk tot 31 oktober aanstaande.