Minder emissies en duurzamer asfalt op Rotterdam The Hague Airport

21 juli 2020

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is de op een na grootste regionale luchthaven van Nederland. En heeft de ambitie om over 10 jaar emissie vrije grondgebonden activiteiten op de luchthaven te hebben. Duurzaamheid en innovatie op RTHA staan hoog op de agenda.

Bitumen FreshAir is onlangs aangebracht op RTHA.

Door de kleinschaligheid van de luchthaven en haar relatie met universiteiten en innovatieve bedrijven kan RTHA efficiënt experimenteren en innovaties implementeren. Om te kunnen blijven voldoen aan de hoge verwachtingen van passagiers op het gebied van ecologische en duurzame ontwikkeling, is het belangrijk dat RTHA zich op verschillende fronten ontwikkelt, zoals energieverbruik en vervuilende emissies. Daarnaast opereert RTHA Airport in een strikt milieukader, met ambitieuze doelstellingen om vervuilende emissies te beperken. Binnen deze complexe context hebben Shell en Dura Vermeer op een innovatieve manier onderhoudswerkzaamheden kunnen realiseren aan de start-/landingsbaan van de luchthaven.

Shell Bitumen FreshAir – een innovatief bitumen dat helpt om de luchtkwaliteit op bouwplaatsen te verbeteren

Dankzij Shell Bitumen FreshAir, ons innovatieve bitumen dat emissies met gemiddeld 40% helpt te verminderen en dat ook bitumengeuren neutraliseert, heeft Rotterdam The Hague Airport de impact van het werk op haar medewerkers en luchthavengebruikers weten te minimaliseren door de overlast van bitumendampen te beperken.

De innovatieve actieve technologie is getest door wegenbouwers en luchtkwaliteitsdeskundigen in steden over de hele wereld en heeft bepaalde gassen (SOx, NOx, CO) en fijnstof uit asfaltmengsels met gemiddeld 40% verminderd.

Het mengsel van inhiberende componenten van Shell Bitumen FreshAir reageert direct met selectieve verbindingen die de bron zijn van gassen, fijnstof en reukafgevende moleculen. De chemische reactie vindt op moleculair niveau plaats, waardoor er minder gassen en fijnstof vrijkomen en in de lucht terechtkomen. Daardoor is de impact op de luchtkwaliteit kleiner en wordt de geur verdreven.