Betty Kooy is ‘vogelwacht’ op Rotterdam The Hague Airport

5 september 2021

We bestaan in oktober 2021 precies 65 jaar. In een driedelige serie verhalen over Rotterdam The Hague Airport blikken we terug op 65 jaar vliegveld geschiedenis in deze regio en kijken we vooruit op wat er de komende jaren gaat komen om als luchthaven constant in beweging te blijven.

Op Rotterdam The Hague Airport zijn honderden mensen werkzaam om alles goed te laten verlopen. Van luchthavenbeveiligers tot computerdeskundigen, informatieanalisten en baliemedewerkers. In dit artikel laten we twee bijzondere beroepen aan het woord. Als eerste: Betty Kooy is vogelwacht op de luchthaven.

Constant kat en muis spel
Vogels vormen een risico voor het vliegverkeer omdat ze tijdens de start of landing in botsing kunnen komen met een vliegtuig. De vogelwacht van de luchthaven zorgt ervoor dat vliegtuigen veilig kunnen opstijgen en landen. Betty Kooy is één van de vier vogelwachten op Rotterdam The Hague Airport. Haar collega’s zijn Jane, Michel en Frank. Michel en Frank zijn nog in opleiding. Betty werkt al 20 jaar als vogelwacht op de luchthaven. Haar vader, Aad de Haan heeft 50 jaar bij de luchthaven gewerkt en heeft de vogelwacht opgezet. Door het werk van haar vader is de luchthaven al van jongs af aan een onderdeel van haar leven en het was dan ook een logische stap dat ze het werk van vogelwacht van haar vader overnam. De vogelwachten rijden met een terreinwagen, de Kievit genaamd, continu over het terrein van de luchthaven. De start- en landingsbaan wordt, voordat hij in gebruik worden genomen, altijd geïnspecteerd door een vogelwacht. Ze hebben radiocontact met de luchtverkeersleider in de verkeerstoren. Ze waarschuwen wanneer ergens vogels worden gesignaleerd die gevaar op kunnen leveren voor het vliegverkeer. Maar de vogelwachten letten op meer zaken, zoals vreemde voorwerpen op de start- en landingsbaan.

Mooi werk
“Het verjagen van de vogels en soms ook andere dieren, zoals vossen is een constant kat en muisspel”, zegt Betty. “Vogels en vooral de kraaiachtigen zijn behoorlijk slim. Ze herkennen onze auto al snel. We hebben een aantal middelen om ze te verjagen en we beginnen altijd met de minst ingrijpende”.

Zo kunnen ze vogels afschrikken met de toeter of hun eigen stem, maar de terreinwagen beschikt ook over een aantal vogelgeluiden die ze kunnen laten horen, zoals een kauwtje, een meeuw of een havik. Maar als je dit teveel gebruikt weten de vogels dat het verder geen gevaar oplevert en zijn ze zo weer terug. Het is dus zaak om elke keer weer iets nieuws te verzinnen. Op de auto zitten ook een aantal klap en gil patronen die ook kunnen helpen.

Als deze middelen niet voldoende helpen beschikt de vogelwacht over een aantal jachtvogels die ingezet kunnen worden om vogels te verjagen. Deze vogels worden gehouden in hun eigen volières op de luchthaven en ze worden verzorgd door de medewerkers van de vogelwacht. “Elk jaargetijde heeft zijn charme”, zegt Betty. “Het is mooi werk om zo bezig te zijn in de natuur, je kunt dit werk niet doen als je geen affiniteit hebt met dieren, het laatste middel dat we gebruiken is het afschieten van vogels maar dat doen we alleen in het uiterste geval. daarvoor kunnen we ook gebruik maken van externe jagers”.