RTHA vraagt aandacht voor grens geluidsnorm luchthaven

1 augustus 2022

Rotterdam The Hague Airport heeft op 26 juli jl. bij ‘Airport Coördination Netherlands’ (ACNL) melding gemaakt van aanvullende maatregelen om een mogelijke overschrijding van de geluidsnorm van een van de geluidscontrolepunten rond onze luchthaven te voorkomen. Onze geluidsnorm is vastgelegd in onze exploitatievergunning. Via deze link is deze brief te downloaden.

Wij waken continu over onze geluidsnorm via de zes geluidscontrolepunten in de regio. Vanaf mei dit jaar pasten we al baansturing toe. Baansturing houdt in dat er, als het veilig is, vanuit de Lansingerlandzijde wordt geland. Vanwege de vele oostenwind van de afgelopen weken landden meer dan een gemiddeld aantal vliegtuigen via de route over Schiedam. Met deze maatregel moet een mogelijke overschrijding van het handhavingspunt in Schiedam voorkomen worden. Zo wordt er opgeroepen aan de luchtverkeersleiding en aan piloten om Baan 06 zoveel mogelijk te vermijden en de andere kant van de baan te gebruiken.

Om nu drastische overschrijding aan de Baan 06 kant te voorkomen heeft Rotterdam The Hague Airport aan de luchtvaartautoriteiten gevraagd om geen nieuwe slots ( tijdsperiode op een bepaald tijdstip, van meestal 20 minuten, waarin een vliegtuig kan opstijgen of landen) meer uit te geven tot na de zomer. De maatregel heeft geen gevolgen voor de reeds toegekende slots voor onze luchthaven.

De details lees je in de brief.