Persbericht

Bouw Zonnepark Rotterdam The Hague Airport begonnen

5 juli 2021

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen plaatste vandaag het eerste zonnepaneel ten behoeve van het zonnepark Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dit zonnepark wordt de komende maanden gerealiseerd langs de start- en landingsbaan van het vliegveld. Met een oppervlak van 7,7 ha en ruim 37.000 zonnepanelen is het zonnepark op Rotterdam The Hague Airport een van de grootste zonneparken in de regio Zuidwest Nederland. Het park levert straks jaarlijks circa 14 gigawattuur aan groene stroom op. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 5100 huishoudens.

De aanleg van het zonnepark is vandaag officieel gestart met als doel dit najaar al operationeel te zijn. Het betreft eensamenwerking tussen Rotterdam The Hague Airport, Unisun Energy uit Rotterdam, stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) en energieleverancier Eneco. De start van de bouw is een belangrijke mijlpaal als meest duurzame luchthaven. 

Het zonnepark
Met een oppervlakte van 7,7ha wordt het zonnepark een van de grootste in de regio Zuidwest Nederland.  Uniek is de aanleg van het park op gepaste afstand parallel aan de start- en landingsbaan. Voor RTHA geldt dat het zonnepark straks circa drie keer meer stroom oplevert dan dat de luchthaven jaarlijkse verbruikt. De luchthaven is dus straks in één klap volledig voorzien van lokaal gewonnen groene stroom. Tegelijkertijd komt de zonne-energie beschikbaar voor andere innovatie- en duurzaamheidsprojecten en voor bedrijven of particulieren in de omgeving. Het doel is om dit najaar al operationeel te zijn. 

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen over het unieke zonnepark bij luchthaven RTHA: “Met de aanleg van het zonnepark en het gebruik van een slim energiesysteem wordt ingespeeld op de transitie die luchthavens in stevig tempo moeten gaan doormaken. Een zonnepark van dit formaat op het terrein van de luchthaven is een katalysator voor de verduurzaming in de luchtvaartsector, en een opmaat naar een slim energiesysteem.”

Op de foto: Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen presenteert het eerste zonnepaneel van het zonnepark Rotterdam The Hague Airport dat gerealiseerd wordt langs de start- en landingsbaan van de luchthaven. De demissionair minister wordt geflankeerd door (v.l.n.r.): Wim Sinke (TNO), demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W), Dick Benschop (Royal Schiphol Group), Andre Kempenaars (Unisun Energy), wethouder Saskia Bruines (gemeente Den Haag), Ron Louwerse (Rotterdam The Hague Airport) en Miranda Janse (stichting RHIA).

Slim energiesysteem
Om de zonne-energie op de luchthaven optimaal te benutten, werken de partners van stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) aan het realiseren van een slim energiesysteem voor opslag en regulering van energiestromen, oftewel een Smart Energy System (SES) voor zon en warmte. Het SES zorgt voor een betrouwbare, veilige en duurzame energievoorziening op basis van lokaal gewonnen duurzame energie. Stichting RHIA is opgericht door Rotterdam The Hague Airport, samen met de gemeente Rotterdam, om innovatie in de luchtvaart aan te jagen. 

Volgens algemeen directeur Ron Louwerse van Rotterdam The Hague Airport komt er met de komst van het zonnepark op de luchthaven veel meer groene stroom beschikbaar voor de omgeving: “Dit betekent niet alleen dat we ons eigen verbruik hiermee in één klap volledig groen inkopen, maar ook dat er groene stroom beschikbaar komt voor andere innovaties, duurzaamheidsprojecten of de omgeving. Dat is geheel in lijn met onze strategie en duurzaamheidsambitie en daarom past het zonnepark Rotterdam The Hague Airport heel goed op deze plek. Hiermee dragen we bij aan de energietransitie in Nederland door onze grond beschikbaar te stellen voor de opwek van hernieuwbare energie. Wij zetten proactief in op verduurzaming en willen in 2030 onze grondgebonden activiteiten emissievrij uitvoeren.”

Bekijk hier de livestream terug van de aftrap Zonnepark RTHA.

Bekroning met accreditatie ‘meest duurzame luchthaven ter wereld’
De verduurzaming van de luchthaven RTHA en de samenwerking in RHIA verband blijven niet onopgemerkt. Zo is de luchthaven 1 juli 2021 geaccrediteerd met het allerhoogste niveau (Level 4+) van het duurzaamheidscertificaat Airport Carbon Accreditation (ACA). Airport Carbon Accreditation is het enige institutioneel goedgekeurde, wereldwijde certificeringsprogramma CO2-beheer voor luchthavens om de voetprint te monitoren en reduceren. Slechts vier luchthavens ter wereld gingen RTHA voor in het bereiken van Level 4+. RTHA is de eerste luchthaven in Nederland en de tweede in Europa, die het allerhoogste level heeft bereikt.

Samenwerking
Voor de ontwikkeling, financiering, bouw en stroomlevering van het zonnepark werken diverse partners nauw met elkaar samen. In het samenwerkingsverband gaat Blue Sky Energy I, onderdeel van Unisun Energy, het zonnepark bouwen. Uper Energy Europe uit Rotterdam gaat het beheer en onderhoud voor de komende 30 jaar uitvoeren. Blue Sky Energy I levert de op RTHA opgewekte duurzame stroom aan energieleverancier Eneco, partner van de Royal Schiphol Group waar RTHA ook deel van uitmaakt.

RTHA neemt via Garanties van Oorsprong (GvO’s) de groene stroom af van Eneco. De aanleg van het zonnepark is mogelijk dankzij de subsidie van de Rijksoverheid Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE+). 

[VIDEO] Adviseur Duurzaamheid bij RTHA Michelle Samson: “Duurzaamheid zit in ons DNA”: