Persbericht

Duurzamer vliegen via RTHA met Fly on SAF

23 februari 2022

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) slaat met pionier van duurzame luchtvaartbrandstof SkyNRG en het Noorse klimaattechnologiebedrijf CHOOOSE de handen ineen om de CO2-uitstoot van vliegreizen te verminderen. Met het online hulpmiddel ‘Fly on SAF’ op de website van Rotterdam The Hague Airport kunnen klimaatbewuste reizigers zelf de CO2-uitstoot van hun vliegreis verlagen door fossiele kerosine te vervangen door duurzame luchtvaartbrandstof. Zo wordt vliegen duurzamer. Rotterdam The Hague Airport is de eerste luchthaven in Nederland die de tool ‘Fly on SAF’ aanbiedt.

De vliegreis verduurzamen werkt eenvoudig in een paar stappen. Reizigers vullen met de online tool hun vlieggegevens in en het systeem berekent vervolgens de CO2-uitstoot van de vliegreis uit. Reizigers geven vervolgens aan of de CO2-uitstoot deels of volledig verminderd wordt door de inzet van duurzame luchtvaartbrandstof, ook wel Sustainable Aviation Fuel of SAF genoemd. Betaling kan als laatste stap via de creditcard.

Duurzamer vliegen vanaf Rotterdam The Hague Airport met de tool Fly on SAF, een samenwerking met SkyNRG en CHOOOSE.

Vergelijking met groene stroom
Fly on SAF met SkyNRG, CHOOOSE en Rotterdam The Hague Airport werkt volgens het “Book & Claim” principe en is te vergelijken met het gebruik van groene stroom. Kiezen consumenten voor groene stroom, dan betekent dat niet dat er daadwerkelijk groene stroom door het stopcontact thuis komt. De energieleverancier voegt – namens de gebruiker – groene stroom toe aan het gehele netwerk. Bij SAF werkt dat net zo. Er zit niet per se duurzame luchtvaartbrandstof in het vliegtuig waarin de reiziger zit die zijn of haar reis heeft verduurzaamd.

Logistiek is het slimmer om vliegtuigen in de buurt van een SAF-fabriek te tanken met duurzame luchtvaartbrandstof, om zo te voorkomen dat SAF over de hele wereld getransporteerd moet worden. Met onnodige CO2-uitstoot tot gevolg. Door voor SAF te kiezen dragen reizigers bij aan het verduurzamen van de gehele luchtvaart. Ook in de regio Rotterdam ontwikkelt SkyNRG een SAF-fabriek.

“Verduurzaming van groot belang”
Volgens adviseur Strategie en Duurzaamheid van Rotterdam The Hague Airport Michelle Samson, stimuleert de regionale luchthaven de ontwikkeling van SAF maar wat graag. Vanaf vandaag is ook de online SAF-tool beschikbaar op de site van de luchthaven. “Voor ons is verduurzaming van de luchtvaart van groot belang. En binnen onze visie past de oplossing naadloos bij de wens om tot de meest duurzame luchthavens in de wereld te behoren. Als sector zijn we in transitie om CO2-emissies te reduceren en SAF is hierin de meest effectieve maatregel op korte termijn. SAF speelt dus een cruciale rol in de transitie naar duurzame luchtvaart.”

Michelle Samson: “De oplossing past naadloos bij onze wens om tot de meest duurzame luchthavens te behoren.”

Volgens Samson is de markt van duurzame luchtvaartbrandstoffen nu nog niet groot genoeg om overal ter wereld fossiele brandstoffen te vervangen met een duurzamer alternatief. “Daarom willen we als luchthaven graag meewerken om deze markt te ontwikkelen. We willen duurzame luchtvaartbrandstof op grotere schaal mogelijk maken. Hierdoor kunnen meer reizigers in de toekomst hun CO2 voetafdruk verlagen”. Tegelijkertijd wordt de markt voor SAF versterkt. Dat is een goed begin voor een duurzamere toekomst.”

Eerste Nederlandse luchthaven met Fly on SAF
Rotterdam The Hague Airport is in Nederland de eerste luchthaven die met Fly On SAF en deze tool werkt. Op dit moment zijn er twee andere Europese luchthavens hiermee actief, dat zijn Heathrow Airport in London en Stuttgart Airport in Stuttgart.

Meer info over Fly on SAF (inclusief de tool) is te vinden op de website: www.rtha.com/flyonsaf