Persbericht

Nieuwe brandweerkazerne Rotterdam The Hague Airport officieel in gebruik

1 september 2020

Rotterdam, 1 september 2020

Het 30-koppige brandweerkorps van het regionale vliegveld Rotterdam The Hague Airport nam vandaag een nieuwe brandweerkazerne in gebruik. Ook is tegelijkertijd een nieuwe vloot ‘crashtenders’ in dienst genomen. De luchthavenbrandweer zet hiermee een flinke stap vooruit in doelgerichte en duurzame dienstverlening.

Bij de opening van de kazerne vandaag – dinsdag 1 september – waren 100 genodigden aanwezig. Zij konden ‘coronaproof’ op het voorterrein van het nieuwe gebouw de openingshandeling meemaken. Even na half twee werd de kazerne officieel in gebruik genomen met het onthullen van een logoschild van de luchthavenbrandweer. Daarna kon ook de nieuwe brandweervloot – bestaande uit drie crashtenders – worden gepresenteerd.

De brandweer op Rotterdam The Hague Airport is tevreden met het nieuwe pand. Hier wordt 24 uur per dag en 7 dagen per week gewerkt. Binnen 30 seconden na een melding voor hulpverlening moet het korps onderweg kunnen zijn. De afgelopen weken is in het nieuwe pand hierop al getraind. Vanaf deze nieuwe kazerne kunnen alle brandweervoertuigen binnen drie minuten overal op het landingsterrein ter plaatse zijn.

Bekijk hier de aftermovie

Koeling en warmte met luchtwarmtepompen
Aan de bouw is een jaar gewerkt. Het pand is duurzaam door koeling en verwarming met luchtwarmtepompen. Zonnepanelen wekken de benodigde stroom op en is het pand gasloos. De dakbedekking is voorzien van mos sedum dat zorgt voor een constante binnentemperatuur. De overige installaties zijn ook energiezuinig. De kazerne voldoet aan alle laatste Arbonormen en milieueisen.

Brandweercommandant van de luchthavenbrandweer Marijn van Eijsden. “De nieuwe kazerne is niet alleen mooi van buiten en van binnen, maar ook erg functioneel ingericht. Met het in gebruik nemen van deze nieuwe kazerne en de nieuwe voertuigen is de luchthavenbrandweer klaar voor de toekomst.”

Nieuwe vloot voertuigen
Naast de opening zijn ook drie nieuwe voertuigen in gebruik genomen. De afgelopen maanden is met deze vloot al flink geoefend. De voertuigen, crashtenders genoemd, zijn uitgerust met de modernste blustechnieken en kunnen bijvoorbeeld blussen en rijden tegelijk. Ook opvallend: er is in de voertuigen trucks ruimte voor 10.000 liter water, 1.300 liter schuim en ruim 250 kilogram poeder.

De nieuwe brandweerwagens van leverancier Rosenbauer worden ingezet bij incidenten met vliegtuigen en vervangen deels de huidige vloot. Deze was na 30 jaar trouwe dienst aan het eind van zijn levensduur. De voertuigen behoren tot de grootste en snelste categorie brandweervoertuigen en beschikken naast grote hoeveelheden blusmiddelen over brede banden en allerlei technologische hoogstandjes om het bijzondere luchthaventerrein met veel gras aan te kunnen. Daarnaast zijn navigatiesystemen en infraroodcamera’s beschikbaar om ook tijdens slecht weer door het landingsterrein te kunnen rijden.