Persbericht

Officiële opening vernieuwde vertrekhal op 65-jarige Rotterdam The Hague Airport

1 oktober 2021

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag hebben vrijdagmiddag 1 oktober de geheel vernieuwde vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) geopend. Het gebeurde op de dag dat het vliegveld op de kop af 65 jaar bestaat. De vertrekhal is al een half jaar in gebruik, maar de officiële opening moest een paar keer worden uitgesteld vanwege corona.

Op 1 oktober 1956 ging vliegveld ‘Zestienhoven’ open in de polder tussen Rotterdam en Den Haag. Het bleek een enorme stimulans voor de bedrijvigheid in de regio. Het succes leidde in de jaren daarna tot uitbreiding en vernieuwing van de luchthaven. In de volksmond noemen veel mensen nog altijd de regionale luchthaven Rotterdam The Hague Airport ‘Zestienhoven’, maar officieel heette het vliegveld nooit zo. De afgelopen jaren investeerde RTHA veel in infrastructuur en innovatie.

[VIDEO] Online talkshow over luchtvaart van de toekomst
In een online talkshow via YouTube op de jubileum dag spraken verschillende gasten – met de burgemeesters – over de toekomst van de luchtvaart. Zo sprak CEO van Transavia Marcel de Nooijer over de ontwikkeling van nieuwe , stillere toestellen en sprak Miranda Janse (directeur stichting RHIA) over voorbeelden van initiatieven die de luchthaven van de toekomst mogelijk maken. Bekijk de uitzending hier terug.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam sprak (vanaf 10’22”) in de talkshow over RTHA als onderdeel van de nationale infrastructuur. De plek is strategisch gebouwd, geeft hij aan: “Rotterdam The Hague Airport is van immense betekenis voor de regio Zuidwest Nederland vanuit veiligheidsoogpunt, omdat het gebied hoger ligt dan andere delen van de regio. Bij noodzakelijke evacuatie van mensen speelt de luchthaven een cruciale rol.”

Blik naar de toekomst
“Ons 65-jarig jubileum voelt voor ons als een nieuw begin. We hebben onze blik op de toekomst gericht. En die is duurzaam en innovatief,” zegt CEO Ron Louwerse over de 65-jarige verjaardag van de luchthaven. “We investeerden de afgelopen jaren veel in onze infrastructuur, zodat we klaar zijn voor innovatieve projecten die er de komende jaren aankomen. Zoals projecten als ontwikkeling van synthetische kerosine voor vliegtuigen of elektrisch vliegen. In 2030 willen we onze grondgebonden activiteiten geheel emissievrij hebben. Daarom zijn we gestart met de bouw van een nieuw zonnepark met 34000+ zonnepanelen. Een van de grootste in deze regio. We zijn trots op onze historie, maar kijken vooral naar voren.”

Dichter Derek Otte
Tijdens de online talkshow over 65 jaar Rotterdam The Hague Airport heeft dichter uit Rotterdam Derek Otte ‘spoken words’ geschreven over de jarige luchthaven. Zijn bijdrage is te zien in deze video.

‘Spoken words’ van dichter Derek Otte uit Rotterdam

Vernieuwde vertrekhal
De vernieuwde vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport biedt ruimte aan zo’n 1,7 miljoen passagiers per jaar. De hal is als een harmonisch geheel versmolten met de huidige terminal. De vertrekhal heeft een rustige en moderne uitstraling door gebruik van houten elementen, zowel binnen als buiten op de terrassen. De hal straalt overzicht, kleinschaligheid en comfort uit. De vertrekhal kent een mos sedum dak voor goede isolatie in zomer en winter. Ook is de hal duurzaam door gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen en door inzet van een nieuw, intelligent LED-verlichtingssysteem.

Beleef Rotterdam The Hague Airport 65 jaar op de speciale jubileumwebsite
De jarige luchthaven heeft een speciale jubileumwebsite online staan waar 65 jaar geschiedenis in foto en video gepresenteerd staat. De site is de afgelopen tijd verrijkt met foto’s van passagiers van hun eigen RTHA-moment. Ga hiervoor naar www.rtha65jaar.nl.