Renovatie taxibaan start in oktober

12 oktober 2021

De kilometerslange taxibaan ‘Victor’ lijkt van veraf nog helemaal prima. Maar als je goed kijkt, is de oude taxibaan hard toe aan een flinke opknapbeurt. Daarom wordt de taxibaan vanaf 25 oktober in meerdere fases gerenoveerd. Medio april 2022 moet de renovatie klaar zijn. Aannemer KWS zal de renovatie uitvoeren.

Wat gaat er gebeuren? 
Tijdens het groot onderhoud van taxibaan Victor, inclusief V1 en V6, worden er veel onderdelen op en rondom de taxibaan vernieuwd. Zo wordt naast het vernieuwen van de fundatie bij V1, ook al het asfalt vernieuwd, nieuwe markering aangebracht, de randgoten vervangen en de bekabeling van de baanverlichting vernieuwd. Ook komt er nieuwe verlichting en de baanborden worden vervangen en voorzien van LED-verlichting. V1 en V6 worden bovendien verbreed. V2, V3, V4 en V5 hebben eerder dit jaar al onderhoud gehad.

Wanneer gaat het gebeuren?
Binnenkort start de renovatie van Victor dan daadwerkelijk met het deel tussen V1 en V3. Het hele werk duurt tot medio april 2022, en wordt gefaseerd uitgevoerd. Voor de kerst van 2021 zijn er 3 fases. Tijdens de kerstvakantie (25 december t/m 9 januari) worden er geen renovatiewerkzaamheden uitgevoerd en zullen er geen operationele beperkingen zijn op de luchthaven. Na de kerst gaan we aan de slag met het resterende deel (tussen V3 en V6) in 4 verschillende fases.

De werkzaamheden zullen zowel overdag (tussen 07.00 uur en 17.00 uur) als ’s nachts plaatsvinden. De werktijden ’s nachts zijn afhankelijk van de actuele vliegbewegingen. De werkzaamheden zijn weersgevoelig: overmatige regenval of winterse omstandigheden kunnen zorgen voor vertraging. In de werkplanning van de aannemer is echter buffer ingebouwd om dit soort tegenslagen op te vangen.

Operationele gevolgen per fase
Fase 1:
In fase 1 (25-10-2021 tot 29-11-2021) zijn rijbanen V1, V2 en een deel van taxibaan V en rijbaan Lima afgesloten. Platformstands A1, A2 en A3 kunnen met alternatief parkeren gebruikt worden.

Bijzonder voor de vliegoperatie in deze fase is dat bij een vertrek vanaf de 06 kant toestellen moeten vertrekken vanaf V3, of vanaf V3 over de baan naar baankop 06 moeten taxiën om daar een 180 graden draai te maken voor vertrek.

Fase 2:
In fase 2 (29 november 2021 07.00 uur tot 5 december 2021 23.00 uur) is een 7-daagse sluiting van kracht van de start- en landingsbaan 06/24. Alleen de politie- en traumahelikopters zullen nog gebruik maken van de luchthaven. Tijdens deze sluitingsweek wordt tevens de naderingsverlichting aan de kant van 24 vervangen.

Fase 3:
In fase 3 (6 december tot 25 december) is de V3 en een deel van taxibaan V, tussen VOP A2 en N gesloten. Ook zijn platformstands A1, A2 en A3 afgesloten.

Bouwactiviteiten airside
We voeren dit jaar meerdere bouwactiviteiten uit op airside. Uiteraard proberen we overlast voor gebruikers te beperken, door zoveel mogelijk werk in de verschillende projecten te combineren.