Rotterdam The Hague Airport steunt roep om Europese bijmengverplichting duurzame vliegtuigbrandstof

22 oktober 2020

De coalitie Clean Skies for Tomorrow (CST) heeft woensdag de Europese Commissie gevraagd uiterlijk in 2025 een Europese bijmengverplichting in te stellen voor vliegtuigbrandstof. Rotterdam The Hague Airport, onderdeel van de Schiphol Group, steunt deze oproep. Volgens CST is een bijmengverplichting een krachtige prikkel om de productie van duurzame vliegtuigbrandstof op te schalen.

CST heeft de wens dat de Europese Commissie de bijmengverplichting volgend jaar aankondigt en dat deze niet later dan 2025 van kracht is. Tot aan 2050 wil CST dat de verplichte bijmengverhouding toeneemt.

“Mandaat op Europees niveau helpt”
Algemeen directeur Ron Louwerse van Rotterdam The Hague Airport reageert: “Duurzame vliegtuigbrandstof is een bewezen technologie en het is nodig de productie daarvan op te schalen. Wij zijn met partners bezig om een demonstratiefabriek te ontwikkelen voor de productie van kleine hoeveelheden synthetische kerosine. Een mandaat op Europees niveau helpt om de vraag op gang te krijgen.”

Rotterdam The Hague Airport maakt, als onderdeel van de Schiphol Group, onderdeel uit van de coalitie CST. Het doel is CO2-neutrale luchtvaart in 2050 en met innovatie willen de Nederlandse luchthavens die ambitie realiseren. Dat kan met een Europese bijmengverplichting.

Clean Skies for Tomorrow
CST is een alliantie binnen het World Economic Forum dat samenwerkt om duurzame oplossingen te ontwikkelen die ervoor zorgen dat de luchtvaart in 2050 CO2-neutraal is. De coalitie bestaat uit luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, fabrikanten en brandstofleveranciers. Leden zijn onder andere Airbus Group, The Boeing Company, KLM, Shell, SkyNRG, Heathrow Airport en Royal Schiphol Group.