RTHA week dicht vanwege groot onderhoud

29 november 2021

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is vanaf maandag 29 november 07.00 uur  zeven dagen op slot vanwege een grote onderhoudsbeurt op en nabij de taxibaan voor vliegtuigen. Alleen de politie- en traumahelikopter kunnen nog gebruik maken van het vliegveld. Al het andere verkeer kan tijdens de 7-daagse sluiting geen gebruik maken van de kilometerslange taxibaan Victor en daarmee niet van de enige start- en landingsbaan.

Volgens het 65-jarige vliegveld is de taxibaan hard toe aan een opknapbeurt. Het laatste grote onderhoud dateert al van eind jaren negentig. Het onderhoud is nodig om de veiligheid voor het taxiënd vliegverkeer te kunnen blijven garanderen. Op dit moment kent het asfalt teveel (gerepareerde) scheuren. De taxibaan krijgt helemaal nieuw asfalt om dit op te lossen. De twee intersecties aan beide uiteinden van de taxibaan worden zelfs verbreed en voorzien van nieuw asfalt. Het werk wordt uitgevoerd door bouwbedrijf KWS Infra bv.

Foto: Koen Laureij

“We vernieuwen veel onderdelen”
Vanaf het najaar is Rotterdam The Hague Airport begonnen met het groot onderhoud. Vier intersecties zijn al zo goed als klaar. Projectleider Bas Hengeveld: “Tijdens het groot onderhoud in de 7-daagse sluiting vernieuwen we veel onderdelen op en nabij de taxibaan en de intersecties. Zo wordt naast het vernieuwen van de fundatie en het asfalt ook nieuwe markering aangebracht, brengen we nieuwe randgoten aan en vervangen we de bekabeling van de baanverlichting. Ook komt er nieuwe LED-verlichting en komen er nieuwe baanborden.”

De sluiting van de luchthaven is nodig om de meest kritische werkzaamheden, binnen de invloedssfeer van de baan, in een zo kort mogelijk tijdsbestek te kunnen uitvoeren. “Als we alles wat we willen doen in een gewone operatie uitvoeren met iedere dag stijgend en dalend vliegverkeer, dan kost deze opknapbeurt maanden extra tijd. Nu werken we dag en nacht door en kost het zeven dagen tijd. Er moet gewoon veel gebeuren.”

Meest milieuvriendelijke asfalt
Rotterdam The Hague Airport zet bij de aanleg van nieuw asfalt in op klimaat neutrale en circulaire infrastructuur. De verduurzaming van het asfalt voor de taxibaan maakt hier deel van uit. Dit zijn namelijk materiaalstromen met een grote milieu en CO2-impact. Bij de aanleg van dit asfalt richten we ons samen met bouwer KWS Infra bv. op het hergebruik van materialen en het toepassen van duurzame materialen en productieprocessen.

Het asfalt wat vrijkomt na de renovatie wordt grotendeels hergebruikt in nieuw asfalt. In dit project wordt in de onderlagen 50% asfalt hergebruikt en in de tussenlagen 65 %. Meer recyclen van het oude asfalt is vanwege de hoge eisen van kwaliteit helaas niet mogelijk.

Geen passagiers
Ook op andere plekken op de luchthaven vinden werkzaamheden plaats. Het vliegveld gebruikt deze kans nu er in deze 7-daagse sluiting geen passagiers zijn om de terminal een grote schoonmaakbeurt te geven en te werken aan technische installaties. Bekijk hieronder alle werkzaamheden.

De werkzaamheden zullen zowel overdag (tussen 07.00 uur en 17.00 uur) als ’s nachts plaatsvinden.

Groene stroom
Tegelijk met deze werkzaamheden worden op dit moment de eerste zonnepanelen parallel aan de start-landingsbaan op Zonnepark Rotterdam The Hague Airport geplaatst. Hier realiseert de luchthaven, samen met Unisun Energy, een park met 37.000+ zonnepanelen, een van de grootste zonneparken in de regio Zuidwest Nederland. Volgend jaar moet dit park met een oppervlakte van 7,7 hectare ervoor zorgen dat RTHA in één klap volledig voorzien is van lokaal gewonnen groene stroom. Tegelijkertijd komt stroom beschikbaar voor andere innovatie- en duurzaamheidsprojecten.

Het park levert straks jaarlijks circa 14 gigawatt uur aan groene stroom op. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van meer dan vijfduizend huishoudens. Het doel is begin volgend jaar operationeel met het zonnepark te zijn.

Foto: Koen Laureij

Overlast voor gebruikers en omgeving beperken
Rotterdam The Hague Airport verwacht gedurende de werkzaamheden geen geluidsoverlast voor omwonenden. Ook voor gebruikers probeert RTHA de overlast te beperken, door zoveel mogelijk uitvoeringswerk in de verschillende projecten te combineren. De taxibaan zal ook na de 7-daagse sluiting nog enkele maanden verminderd beschikbaar zijn.

In april 2022 moet de hele renovatie achter de rug zijn. Het asfalteren en vooral het aanbrengen van nieuwe markering is weersgevoelig. Veel regen kan de planning nog beïnvloeden.

De renovatie wordt uitgevoerd in 3 fasen. Bekijk hier de operationele gevolgen per fase.

Meer informatie. Bekijk dan onze pagina op de website over bouwactiviteiten.