Samenwerking ZeroAvia, Rotterdam The Hague Airport, RHIA en Shell voor waterstof-elektrische vluchten in 2025   

8 februari 2023

Rotterdam The Hague Airport (RTHA), Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA), Shell en ZeroAvia zijn een samenwerking gestart om het concept voor het gebruik van waterstof op luchthavens te ontwikkelen. Het partnership, welke de vorig jaar aangekondigde samenwerking tussen ZeroAvia en Royal Schiphol Group opvolgt, brengt nu Shell aan boord en streeft naar de eerste waterstof-elektrische vlucht met commerciële passagiers in 2025. De partijen zijn van plan tegen het einde van 2024 demonstratievluchten naar Europese bestemmingen uit te voeren.

De samenwerking richt zich op het ontwikkelen van infrastructuur en het testen van grondoperaties voor distributie, opslag en het tanken van waterstof voor de luchtvaart. Het project richt zich verder op de ontwikkeling van normen en protocollen rondom veiligheid, tanken en beheer van waterstof in de luchtvaart.

Wilma van Dijk, Algemeen Directeur Rotterdam The Hague Airport: “Waterstof is essentieel om luchtvaart koolstofvrij te kunnen maken. Deze samenwerking draagt bij aan het demonstreren en valideren van nieuwe eisen aan de luchthaveninfrastructuur en exploitatieconcepten. Daarmee versnellen en stimuleren we de transformatie naar Zero-Emission.”

Lees het gehele persbericht op website van ZeroAvia.