Strategisch partnerschap met NACO om innovatie te versnellen

8 juni 2022

NACO en Rotterdam The Hague Airport (RTHA) hebben een ‘Memorandum of Understanding (MoU)’ ondertekend waarin de twee bedrijven afspraken voor samenwerking hebben gemaakt om nieuwe innovaties in de luchtvaart te ontwikkelen en te testen.

De partijen gaan samenwerken omdat RTHA de duurzame ontwikkeling van de luchtvaartindustrie wil versnellen en de passagierservaring wil verbeteren. Voor NACO is de luchthaven een strategische partner, zowel vanwege de omvang als de wendbaarheid van het vliegveld. Op een kleiner vliegveld kun je makkelijker innovatieve oplossingen en ‘tools’ testen en implementeren die binnen de branche kunnen worden opgeschaald. RTHA wil zich graag profileren als proeftuin van innovatie binnen de luchtvaart.

NACO is wereldleider in luchthavenplanning en luchthavenoperaties en heeft 70 jaar ervaring in het werken met luchthavens over de hele wereld. NACO zal zijn unieke kennis van luchthavenontwerp, duurzaamheid en luchthavensystemen inbrengen in het partnerschap.

‘Mooi potentieel van deze samenwerking’
Joyce Gardner, Director Finance & Strategy bij RTHA, zei over het MoU: “We zijn enthousiast over het potentieel van deze samenwerking. Op Rotterdam The Hague Airport is onze reputatie gebaseerd op een uitstekende passagierservaring en daarom investeren we in het testen van innovaties die vliegreizen veiliger, soepeler en ook steeds duurzamer kunnen maken.”

Esther Kromhout, directeur bij NACO, voegt toe: “De luchtvaartsector worstelt tegenwoordig met grote vragen als passagierservaring en duurzaamheid. We willen graag nieuwe ideeën op tafel brengen, voortbouwend op onze reputatie als wereldleider op het gebied van luchthavenplanning. Dit is het begin van een spannende reis met RTHA waar nieuwe concepten en use-cases op een flexibele, efficiënte manier kunnen worden getest. Voordat  ze worden opgeschaald en uitgerold voor vliegvelden over de hele wereld.”

[VIDEO] ‘Belangrijk dat beide partijen elkaar vinden’

Ontwikkelingen
Belangrijke ontwikkelingen zijn onder meer de snelle schaalbaarheid van duurzame luchtvaartoplossingen, het verkennen van de implementatie van elektrisch vliegen en door waterstof aangedreven vliegtuigen. Dit gecombineerd met andere innovatie oplossingen zoals het grootschalig gebruik van PV-panelen om het koolstofvrij maken van luchthavens te versnellen.

Op de foto hiernaast zie je RTHA’s directeur strategie Joyce Gardner en NACO-directeur Esther Kromhout bij de ondertekening van de MOU.