[VIDEO] Zonnepark op vliegveld in gebruik

20 april 2022

Het Zonnepark Rotterdam The Hague Airport is deze maand in gebruik genomen. De bouw van het zonnepark is door Unisun Energy in de loop van vorig jaar gestart. Op 5 juli 2021 plaatste toenmalig demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen het eerste paneel.

Het park is parallel naast de start-landingsbaan van de luchthaven ontwikkeld en kent 36.328 zonnepanelen. Met een oppervlakte van ongeveer 7,7 ha is het zonnepark op Rotterdam The Hague Airport een van de grootste zonneparken in de regio Zuidwest Nederland. Het park levert jaarlijks circa 14 Gigawattuur aan groene stroom op, wat vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 5.100 huishoudens. Dit is 3 maal de energiebehoefte van de luchthaven per jaar. Momenteel zijn we in gesprek met de energieleverancier Eneco en partijen om te kijken hoe de groene stroom lokaal gebruikt kan worden.

De daadwerkelijke bouw van het zonnepark is in minder dan een half jaar gerealiseerd.

Opdrachtgever Blue Sky Energy I
Opdrachtgever van het park is Blue Sky Energy I en Unisun Energy uit Rotterdam (100% eigendom is van het Ierse Alternus Energy Group) voerde de bouw uit. Blue Sky Energy I heeft in de voorgaande jaren ter voorbereiding van de start van de bouw al nauw samengewerkt met de partners in dit zonnepark. Dat zijn: Rotterdam The Hague Airport, Unisun Energy uit Rotterdam, stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) en energieleverancier Eneco. Blue Sky Energy I levert de opgewekte stroom en GVO’s direct door aan partner Eneco.

CEO Ron Louwerse van Rotterdam The Hague Airport is tevreden met deze belangrijke mijlpaal in duurzaamheid op de luchthaven: “Het Zonnepark Rotterdam The Hague Airport past heel goed bij onze duurzame ambitie om in 2030 geheel afval- en emissievrij te kunnen opereren op onze luchthaven. We willen bij de meest duurzame luchthavens horen. We zijn blij dat we met dit park kunnen bijdragen aan de energietransitie in de regio en nuttig gebruik kunnen maken van schaarse grond.”

CEO Andre Kempenaars van Unisun is vooral enorm trots op het team: “Het is de vasthoudendheid, die ervoor gezorgd heeft dat deze installatie uiteindelijk is gerealiseerd. Ondanks de vele tegenslagen die het project tijdens de ontwikkeling ondervonden heeft, zijn we vooral trots op het feit dat we als Nederlandse ontwikkelaar en EPC partij toch ons steentje kunnen bijdragen aan de Rotterdamse duurzaamheidsdoelstellingen. Ook zijn we trots dat we deze installatie als eigen asset de komende 25 jaar operationeel kunnen laten werken door onze dochter Uper Energy Europe, ook gevestigd in Rotterdam!”

Directeur Stichting RHIA Miranda Janse: ”Het Smart Energy Program is een belangrijke voorwaarde om de luchtvaart van de toekomst te realiseren. Door een cluster van meerdere partijen bij elkaar te brengen heeft Rhia de realisatie van dit mooie, maar complexe publiek-privaat project kunnen faciliteren.”