Persbericht

Luchthaven blijft open in afgeslankte operatie

19 maart 2020

Rotterdam, 19 maart 2020

Het vliegverkeer op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zal de komende tijd verder afnemen. RTHA richt  zich op de basisactiviteiten die passen bij deze crisissituatie. Als luchthaven met een vitale functie in Nederland blijft RTHA operationeel voor repatriëring, het maatschappelijk vliegverkeer (zoals de politie- en traumahelikopter), uitwijkende vliegtuigen en zakelijk luchtverkeer. De luchthaven blijft 24/7 open, maar met een sterk afgeslankte operatie.

Vanwege maatregelen bij luchtvaartmaatschappijen en overheden als gevolg van het coronavirus is de afgelopen dagen het vliegverkeer in Rotterdam al met ruim vijftig procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. De komende tijd zal dat percentage verder afnemen als gevolg van wereldwijde ontwikkelingen, het negatieve reisadvies voor alle Nederlanders, de EU maatregelen en overige reisbeperkingen.

“We gaan naar een basisstructuur”
CEO Ron Louwerse van Rotterdam The Hague Airport: “We zitten samen in een hele bijzondere situatie. Dat vraagt erom dat we, samen met Royal Schiphol Group, met onze regionale luchthaven naar een basisstructuur moeten. Hiermee zijn we voorbereid om als onderdeel van de vitale infrastructuur van ons land een essentiële rol te kunnen blijven uitoefenen. Dit doen we voor onze regio en voor Nederland. Zolang deze situatie duurt.”

Tijdelijke parkeerplaatsen voor vliegtuigen
De basisstructuur gaat op Rotterdam The Hague Airport in zodra het commerciële luchtverkeer (reguliere lijndiensten en vakantievluchten) op de luchthaven stil komt te liggen. Naar verwachting is dat met ingang van maandag 23 maart als de laatste lijndienstvluchten door airlines zijn uitgevoerd.

De luchthaven biedt aan airlines minimaal twaalf tijdelijke parkeerplaatsen voor vliegtuigen. Hiermee kan RTHA blijven voldoen aan haar maatschappelijke taak en als uitwijkhaven blijven functioneren. RTHA blijft de situatie van dag-tot-dag volgen en kan nog geen inschatting maken hoelang deze situatie duurt.

Werkzaamheden in nieuwe vertrekhal
De werkzaamheden aan de nieuwe vertrekhal gaan door, omdat die plaatsvinden in de buitenruimte. Naar verwachting loopt de bouw hierdoor geen vertraging op om eind 2020 in gebruik te kunnen worden genomen.