100 jaar burgerluchtvaart in Rotterdam

24 juli 2020

Op 26 juli 2020 was het precies 100 jaar geleden dat het eerste lijnvliegtuig op het Rotterdamse vliegveld Waalhaven landde. 100 jaar geleden, toen het vliegveld nog niet operationeel geopend was, maakte de Havilland DH-9 van Handley Page Transport (G-EATA) voor het eerst een landing op een lijndienst op ons vliegveld. De bestuurder was Helliwell van Handley Page Transport. In Rotterdam werd post voor Engeland ingeladen.

Volgens de dienstregeling zou het toestel rond 11.30 uur landen op Rotterdams grondgebied, waar burgemeester Zimmermann en een clubje van twintig anderen op stonden te wachten. In verband met slecht regenachtig weer is het toestel later aangekomen. Primeur: Waalhaven is eerste burgerluchtvaart in Europa die speciaal ontworpen en gebouwd is voor het accommoderen van burgerluchtvaart.

Geschiedenis

Wist je dat Vliegveld Waalhaven de voorloper was van RTHA? Vliegveld Waalhaven, die zich toen in deelgemeente Charlois bevond, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest en na de oorlog niet meer herbouwd. Ten noorden van Rotterdam kwam een nieuw vliegveld, in de polder Zestienhoven. Dit ging op 1 oktober 1956 open. Het vliegveld dat we nu kennen als Rotterdam The Hague Airport! Lees meer over de geschiedenis van de luchthaven.

Bron tekst uit boek: ‘Woorden en daden’ uit 2006 door Jan Willem de Wijn
Bron foto: Stadsarchief Rotterdam