De belangrijke rol van de traumahelikopter op Rotterdam The Hague Airport  

2 april 2024
Terug

In het hart van Zuidwest-Nederland, op Rotterdam The Hague Airport (RTHA), staat het Mobiel Medisch Team – ook bekend als Lifeliner 2 – dag en nacht klaar om levensreddende zorg te bieden. In dit interview vertelt arts Alexander Veen, werkzaam bij het MMT op Rotterdam The Hague Airport, over de essentiële functie van het team in de acute zorg voor de regio en over de strategische keuze voor de luchthaven als thuisbasis. 

Het Mobiel Medisch Team  
Het Mobiel Medisch Team, ook wel bekend als MMT, biedt medisch-specialistische hulp ter plaatse bij een incident in tegenstelling tot artsen die vast werken  in het ziekenhuis of de spoedeisende hulp”, legt Alexander uit. 

Het MMT, bestaande uit een piloot, een arts en een verpleegkundige, staat 24 uur per dag klaar om snel te reageren op noodsituaties. “Gemiddeld ontvangen we tussen de 10 en 15 oproepen gedurende een 24-uurs dienst. Onze belangrijkste taak is het verlenen van acute medische zorg vaak aanvullend op de zorg door ambulancehulpverleners.” 

Inzet van het MMT  
Het MMT wordt gealarmeerd door de Meldkamer ambulancezorg, die de ernst van elke situatie beoordeelt en beslist of een traumahelikopter nodig is. Naast de primaire inzet bij ernstige incidenten zoals onder andere ongevallen met beknellingen en verdrinkingen, biedt het MMT ook aanvullende medische ondersteuning aan ambulanceteams. Deze flexibiliteit benadrukt de brede rol van het MMT in de acute zorgverlening. 

“We komen ter plaatse om de ambualncehulpverleners te ondersteunen en waar nodig uitgebreidere medische zorg te verlenen. Vaak gaan wij met het ambulanceteam in de ambulance mee naar het ziekenhuis” , zegt Alexander. “Mensen denken vaak dat we de patiënt meenemen, maar dit gebeurt eigenlijk zelden en hangt af van diverse factoren, zoals de snelste route naar het ziekenhuis.”

Rotterdam The Hague Airport als thuisbasis voor het MMT  
De keuze voor Rotterdam The Hague Airport als thuisbasis van het MMT is strategisch. “De luchthaven bevindt zich centraal tussen de twee grote steden Rotterdam en Den Haag”, legt Alexander uit. “ Deze locatie stelt het team in staat om snel te reageren op noodsituaties in de regio, zo ook bij slecht weer of in het donker.” 

Het MMT werkt nauw samen met de luchtverkeersleiding (LVNL) om de snelste en veiligste route naar de patiënt te bepalen. “Vergelijk ons met de ambulance en de brandweer: we kiezen altijd de kortste weg naar de patiënt, waarbij we samenwerken met de luchtverkeersleiding om obstakels te omzeilen en snel ter plaatse te zijn.”  

Naast de strategische locatie biedt Rotterdam The Hague Airport nog een belangrijk voordeel voor het MMT: de aanwezigheid van brandweervoorzieningen. “Volgens wetgeving moet er bij de basis van een traumahelikopter een brandweerteam aanwezig zijn, en deze faciliteiten zijn beschikbaar op de luchthaven. Dit waarborgt niet alleen de veiligheid van het MMT, maar ook die van de omgeving.” Naast RTHA zijn er nog drie andere traumahelikopters gestationeerd in Nederland; in Groningen, Amsterdam en Volkel. 

Uitdagingen in de nacht en richtlijnen voor de traumahelikopter  
“We worden ook regelmatig ’s nachts opgeroepen, wat doorgaans meer uitdagingen met zich meebrengt dan overdag,” vertelt Alexander. Tijdens de nacht gelden er andere regels voor het uitrukken van een traumahelikopter dan overdag. “De landingsplekregels vereisen dat overdag een landingsplek van 25 bij 25 meter voldoende is. Echter, ’s nachts moet deze afmeting worden uitgebreid tot 25 bij 50 meter. Het vinden van geschikte landingslocaties kan daarom ’s nachts een uitdaging zijn. Om die reden doen we inzetten in bepaalde gebieden ’s nachts met de auto, omdat we dan sneller ter plaatse kunnen zijn dan met de helikopter. Dit versnelt niet alleen onze aankomst, maar helpt ook bij het verminderen van geluidsoverlast ’s nachts en andere verstoringen voor omwonenden.” 

Dankzij hun mobiliteit, flexibiliteit en toegewijde inzet spelen de leden van het Mobiel Medisch Team op Rotterdam The Hague Airport een cruciale rol in het verlenen van levensreddende zorg in Zuidwest-Nederland. Hun vermogen om snel te reageren op noodsituaties, zelfs onder uitdagende omstandigheden zoals slecht weer en in het donker, is van onschatbare waarde voor onze regio. Met hun voortdurende paraatheid en snelle reactietijd zijn zij de eersten die ter plaatse zijn om levens te redden en medische hulp te bieden wanneer elke seconde telt. Rotterdam The Hague Airport is er trots op deel uit te maken van deze belangrijke missie. 

Bekijk het interview met Alexander in deze video