Eerste dronevluchten boven Rotterdam The Hague Airport

22 maart 2022

Tot voor kort ondenkbaar, maar dankzij invoering van Europese regelgeving voor drones kunnen sinds maart gereguleerde dronevluchten in de veiligheidszone bij vliegvelden worden uitgevoerd. Rotterdam The Hague Airport (RTHA) deed de afgelopen periode met twee projecten de eerste ervaring op.

Operators in de Specific categorie kunnen in afstemming met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) in principe overal in de zogeheten CTR dronevluchten uitvoeren. Het overige gebruik van drones door onbevoegden in de nabijheid van luchthavens blijft onveranderd verboden. De twee proeven zijn uitgevoerd om de voordelen van drones in de luchtvaart te onderzoeken en ervaring op te doen of dit in de toekomst wenselijk en haalbaar is.

De eerste commerciële dronevlucht boven een actieve Nederlandse luchthaven vond op woensdag 2 maart boven het luchtruim van Rotterdam The Hague Airport plaats.Dronewatch – gespecialiseerd in dronefotografie – werd gevraagd foto- en videobeelden te maken van het zonnepark Rotterdam The Hague Airport in aanleg. Dronewatch maakte luchtopnames van de nieuwe installatie.

De eerste commerciële dronevlucht boven een actieve Nederlandse luchthaven vond op woensdag 2 maart (fotobron: Dronewatch).

Speciale procedures
Bij deze dronevlucht werden zowel LVNL als RTHA betrokken. Uitgangspunt was dat al het andere luchtverkeer geen hinder mocht ondervinden van de drone-operatie. Om de dronevlucht toch mogelijk te maken zonder het luchtruim te sluiten, werden een aantal speciale procedures afgesproken. Naast het onderhouden van tweezijdig radiocontact met de verkeerstoren werd op de drone een maximum vlieghoogte ingesteld. Ook werd overeengekomen dat de drone binnen een minuut aan de grond moest staan na instructie van de luchtverkeersleider. 

De dronevluchten vonden aan het eind van de middag plaats, tussen starts en landingen van lijnvluchten en kleiner vliegverkeer door. Op een gegeven moment werd er zelfs gelijktijdig met een binnenkomende lifeliner gevlogen. Dankzij actieve toezicht  konden zowel de drone als helikopter ongehinderd doorvliegen.

Eerste inspectie met drones start-landingsbaan
Daarnaast is met een drone een eerste inspectie van de start-landingsbaan gedaan. De stichting Dutch Drone Delta voerde deze op 21 maart uit. In samenwerking met Luchtverkeersleiding Nederland, Rotterdam The Hague Airport, Dura Vermeer en AirHub werd een automatische drone-inspectie uitgevoerd op de luchthaven van Rotterdam. De drone werd ingezet om de start- en landingsbaan te inspecteren, waarbij de focus is gelegd op het veilig en efficiënt inzetten van drones in luchthavengebieden waarbij de reguliere lijnvluchten geen hinder ondervinden. Deze pilotfase volgt op een reeks eerdere dronevluchten die de Dutch Drone Delta in 2020 op luchthaven Schiphol uitvoerde.

In samenwerking met luchtverkeersleiding Nederland, Rotterdam The Hague Airport, Dura Vermeer en Airhub werd een automatische drone-inspectie uitgevoerd op de luchthaven van Rotterdam. (fotobron: Airhub)

Royal Schiphol Group voorziet dat in 2050 de dagelijkse werkzaamheden op het platform bij de luchthavens aanzienlijk zijn veranderd. De luchthavenactiviteiten op de grond zullen niet alleen schoon, maar ook slim en autonoom zijn. Het doel is alle voertuigen aan airside uiteindelijk te vervangen door een onderling verbonden vloot van zelfrijdende emissievrije voertuigen, om zo de kwaliteit te waarborgen en verbeteren op de lange termijn. Door deze succesvolle tweede test is een volgende stap gezet in het veilig integreren van onbemande en bemande luchtvaart.

Eerste inspectie met drones van de start-landingsbaan op RTHA (fotobron: Airhub)

Wanneer nieuwe testvluchten plaatsvinden op Rotterdam The Hague Airport is nog niet bekend.

Een uitgebreid artikel met de RTHA-specialisten lees je hier.

Bron hoofdfoto: Dronewatch