Conscious Aerospace zet cruciale stap in luchtvaart op waterstof met feestelijke inauguratie hangaar op RTHA

12 oktober 2023
Terug

Conscious Aerospace heeft vandaag een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van hun HAPSS: het Hydrogen Aircraft Propulsion and Storage System. In de hangaar, die feestelijk geïnaugureerd is op Rotterdam The Hague Airport (RTHA), gaat het jonge bedrijf verder met de bouw van dit systeem dat vliegtuigen aandrijft met waterstof. “Deze hangaar geeft ons de mogelijkheid om de ontwerpen op papier uit te werken in de praktijk”, vertelt Erik Geertsema, CEO Conscious Aerospace. “Met als ambitie om in 2028 als eerste meer dan 30 passagiers over een afstand van 750 km te vliegen op waterstof.

Luchtvaart in Transitie

Conscious Aerospace vierde in september haar eerste verjaardag en is het grootste project onder het overheidsinitiatief Luchtvaart in Transitie. Met een financiering vanuit het Nationaal Groeifonds ontstond de mogelijkheid om het bedrijf op te richten en het HAPSS systeem te ontwikkelen. Dat gebeurde door een samenwerking van meer dan tien Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit zowel vliegtuigindustrie als de maritieme en automotive sector. Die waren vandaag allemaal aanwezig op Rotterdam The Hague Airport, samen met het team van Conscious Aerospace, dat momenteel uit twintig mensen bestaat. Samen waren zij getuige van de sleuteloverdracht van de hangaar aan de CEO van Conscious Aerospace, het onthullen van een plaquette, speeches van diverse sprekers en videoboodschappen van de Canadese vliegtuigbouwer De Havilland en de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers.

Overgang naar waterstof versnellen

In 2028 zal een eerste turboprop-vliegtuig Dash 8-300 meer dan 30 passagiers van Rotterdam naar Londen vliegen, aangedreven door een HAPSS-systeem. “De reden dat wij dit op relatief korte termijn kunnen realiseren, is omdat wij geen volledig nieuw aandrijfsysteem in een nieuw vliegtuig ontwikkelen en bouwen. Dat is een langdurig proces”, verklaart Geertsema. “Wij gaan de uitdaging aan om een bestaand vliegtuig te voorzien van zero emissie aandrijving. Met de technologie, samengebracht in HAPSS, kunnen we de overgang naar waterstof versnellen.” Conscious Aerospace heeft in april 2023 een eerste samenwerkingsovereenkomst getekend met de Canadese vliegtuigbouwer De Havilland, die turboprop passagiersvliegtuigen maakt.

Katalysator

De inauguratie van de hangaar is echter niet alleen voor Conscious Aerospace een belangrijke stap. Ook voor de luchthaven is dit een markerend moment in hun transitie naar waterstof. “Rotterdam The Hague Airport is het innovatieplatform van de Schiphol Airport Group”, vertelt Wilma van Dijk, Directeur van Rotterdam The Hague Airport. “Wij zijn met diverse projecten bezig om de luchtvaart duurzamer te maken, waaronder ook de transitie naar waterstof. Wij moeten ervoor zorgen dat de infrastructuur staat: aanlevering vanuit de Rotterdamse haven, naar opslag en overslag hier op de luchthaven. De komst van Conscious Aerospace is voor ons een katalysator om de overgang naar waterstof verder te ontwikkelen.”  

Ook gedeputeerde Jeanette Baljeu van de provincie Zuid-Holland, speciaal genodigd om de plaquette te onthullen die in de hangaar komt te hangen, onderschrijft het belang van de komst van Conscious Aerospace. “Koplopers zoals Conscious Aerospace zijn onmisbaar in de energietransitie. De toepassing van waterstof in de luchtvaart, maar ook in de binnenvaart en regionaal transport, kan een belangrijke bijdrage leveren aan onze ambities om te verduurzamen. Het is bovendien een belangrijke stap in ons streven om met de Rotterdamse haven en industrie uit te groeien tot de waterstofhub van Europa.”

De luchtvaartsector is verantwoordelijk voor ongeveer 3 procent van de mondiale uitstoot van CO2. “Het is tijd om de stap te zetten naar een meer duurzame sector”, aldus founder van Conscious Aerospace, Michel van Ierland. “En met HAPSS kunnen wij de transitie versnellen. Conscious Aerospace gaat voor volledig zero-emissie op basis van waterstof in 2028. De inauguratie van deze hangaar in combinatie met een groeiend operationeel team onder leiding van Erik Geertsema is daarin een cruciale stap.”