Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA)

De stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport is in mei 2019 opgericht door Rotterdam The Hague Airport en de gemeente Rotterdam. Doel is het ontwikkelen van de luchthaven als Next Generation Airport waarmee waarde wordt toegevoegd aan de economie, het milieu en de maatschappij. Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) is een door de Royal Schiphol Group erkende proeftuin voor de Next Generation Airport waarbij innovaties voor de nieuwe economie en de luchthaven van de toekomst worden gecombineerd.

Een Next Generation Airport is verbonden en bereikbaar, schoon, stil en circulair en faciliteert werken, opleiden en investeren. RHIA heeft dit vertaald in twee thema’s:

NEXT AVIATION: Alle technologie die bijdraagt aan de luchtvaart van de toekomst, bijvoorbeeld stille vliegtuigen en groene brandstoffen, maar ook circulaire onderdelen en de optimale reiservaring. Projecten o.a. Airport Technology Lab, Fieldlab Next Aviation, Synthetic Fuel. HyCargo.

NEXT CONNECTION: Een luchthaven die fysiek en digitaal verbonden en verweven is met de regio. Denk hierbij aan het energiesysteem, mobiliteit en de arbeidsmarkt. Projecten o.a. Smart Energy Systems, Solarpark, Competence Centre & Learning Campus, Last Mile.

De stichting RHIA bestaat uit een klein, wendbaar team dat samenwerkt met partners uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. Met hun netwerk van zowel publieke en private partners brengen zij partijen bij elkaar en bouwen zij aan succesvolle consortia. Op Rotterdam The Hague Airport biedt RHIA een unieke testomgeving waar nieuwe diensten en producten onder reële omstandigheden getest worden. Zo faciliteren en versnellen zij projecten die opschaalbaar zijn, qua technologie, gebruik in andere sectoren in de regio, en toepassing in de rest van de wereld.