Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA)

Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) biedt grote kansen voor onder andere de luchtvaart en regionale economie. Het innovatieprogramma focust zich op de vier thema’s Entrepreneurial, Energy & Environment, Education en Emergency. Samen met marktpartijen, kennisinstellingen en investeerders versterkt RHIA het innovatieve karakter van Rotterdam The Hague Airport en onder andere de sociaaleconomische positie van de regio. Laat u inspireren door de video en pionier mee!

 


Vervolgstappen

Onlangs is de initiatiefnota van raadslid De Boer ‘Rotterdam Airport als internationale showcase’ met enthousiasme omarmd. De initiatiefnota roept op, om de aanwezigheid van de luchthaven aan te grijpen om tot duurzame innovaties in de luchtvaartsector te komen. Gemeente Rotterdam zet zich vol in om met regionale partijen middels RHIA de luchthaven van de toekomst te ontwikkelen. De komende maanden werken wij verder aan deze plannen en zullen wij nog enkele (thema) bijeenkomsten organiseren, waar financiering van projecten en samenwerking tussen organisaties centraal staan.

Focus op vier thema's

1. Entrepreneurial Airport
Het vervoer van de toekomst is persoonlijk, geautomatiseerd en efficiënt. En dus werken wij aan business opportunities, nieuwe verdienmodellen, diensten op maat en naadloze mobiliteit.

 

Mobility as a Service (MaaS) 
MaaS biedt op korte termijn een duurzame, multimodale en inclusieve oplossing voor het bereikbaarheidsvraagstuk. Om MaaS uit te ontwikkelen is de luchthaven een samenwerkingsverband aangegaan met Schiphol Real Estate, de Verkeersonderneming en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Later dit jaar zal de luchthaven ook centraal staan in een van de regionale MaaS-pilots, aanbesteed door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Benieuwd wat MaaS voor de luchthaven kan betekenen en welke cases er nog meer onder Entrepreneurial Airport vallen? Bekijk dan hier de animatie van Entrepreneurial Airport.

 

2. Energy & Environment Airport
Hoe realiseer je de productie van duurzame energie, ook voor de omgeving? Bijvoorbeeld door een groot regionaal zonnepark te ontwikkelen, parallel aan de start-/landingsbaan. Samen met Unisun en Eneco krijgen deze plannen steeds meer vorm. Klik hier voor meer informatie.

 

3. Emergency Airport
De Metropoolregio beschikt over veel kennis en ervaring op het vlak van delta- en watermanagement en vitale infrastructuren, welke wij graag inzetten voor efficiënte hulp bij noodsituaties wereldwijd. Klik hier voor meer informatie.

 

4. Education Airport
Albeda Rotterdam The Hague Airport College zal diverse luchthaven gerelateerde opleidingen van het Albeda huisvesten op de geheel nieuw te ontwikkelen campus op het vliegveld. De campus inclusief fieldlabs zal een totale capaciteit hebben voor scholing van zo’n 700 studenten. In het nieuws:  https://www.rotterdamthehagueairport.nl/persbericht-rotterdam-the-hague-airport-vertrekplaats-eerste-emissievrije-passagiersvliegtuig/